Post entry

Aqeri i alla väder

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ett företag med en solid balansräkning, stort kunskapsinnehåll i sina produkter, på en stabilt växande marknad med solida stora återkommande kunder, som värderas till P/E=2, har 80% av bolagsvärdet i kassan, och är i stort skuldfritt. Behöver man säga mer?

Vad är nu det här för företag?

Aqeri Holding sysslar med miljötålig elektronik utrustning såsom datorer, bildskärmar, nätverksutrustning och telefoner. Man indelar marknaden i tre segment med egna produktutbud, Försvar, Industri och Fordon. Varje segment är ungefär lika stort. Man är verksam inom ca 15 länder. Sverige är den klart största marknaden, men man nämner gärna Indien som en kommande stormarknad som man bearbetat under flera år och där man bedömer totalmarknaden vara 1 miljard och växande.

Aqeri Holding har sedan halvårsskiftet 2008 genomfört en omstrukturering av verksamheten.

Man har genom en nyemission och nedskrivning av godwill och lager skaffat sig en solid balansräkning med i stort inga räntebärande skulder. Dessutom har de två senaste kvartalen gett stora bidrag till kassan.

I verksamheten har man minskat produkt utbudet och paketerat sina produkter. Man har fokuserat på att minimera egna utvecklingskostnader och risker genom att driva produktutveckling med kunder och ha en differentierad prissättning som garanterar lönsamhet efter utvecklingsfasen. På marknads sidan har men stoppat en etablering av egna marknadskontor och fokuserat på försäljning genom partners, och etablerat samägda lokala monterings fabriker. Man håller också på att lägga ned den egna fabriken i Luleå för att samla egen verksamhet till Spånga och flytta produktion till en partner. Man har sagt upp personalen i Luleå på 22 personer och nyanställer ca 5 personer i Spånga innan detta var man ca 45 personer i företaget.

Vi kan de senaste kvartalen se en avsevärd förbättring i marginalerna. Q1 hade man en bruttomarginal på 65% och en rörelsemarginal på drygt 30%, nettomarginalen var över 20%.

Man fick en stor order 09-09 på 37 miljoner från FMV. Det är oklart hur mycket av faktureringen Q1 som härrör till denna order. Ordern avser produkter för kommunikation och säkerhetslösningar, främst avsedda för de internationella insatsstyrkorna. Leverans skulle enligt pressmeddelande ske under Q4 08 - Q1 2009.

Vi kan anta att Q1 siffrorna ger en något förskönad bild av verksamheten pga av FMV ordern både avseende omsättning och marginaler.

Q1 resultatet efter skatt var 6,4 miljoner, bolaget värderas på börsen till knappt 22 miljoner (kurs 12 kr) och man har 18 miljoner i kassan. Var och en kan själv göra sin siffer värdering.

Orderläget är något ovisst då man har en stor mix av små och stora order. Från att det varit relativt tyst ett tag har men under juli fått en stor order på 7 miljoner och sammanlagt skickat ut pressreleaser omfattande order på ca 10 miljoner.

Man skall också notera att man har en inte obetydlig eftermarknads verksamhet med serviceavtal, supportavtal, förlängda garantier, utbytes enheter, utbildning med mera. Det verkar som man ”av sekretesskäl” inte vill prata så mycket om denna verksamhet, men man har alltså en ”bas fakturering” från tidigare order eller försäljning mot installerad bas.

Jag tror att man skall komma att fortsätta visa resultat i närheten av Q1 under året, med tanke på bla den senaste tidens orderingång. Troligen faller en del fakturering från FMV ordern under Q2. Q2 tror jag kommer in runt 15, Q3 runt 25 och Q4 på 20 miljoner, dvs ca 90 miljoner i omsättning för 2009 och 12 miljoner i vinst, efter skatt men före omstrukturerings kostnader, ger P/E under 2 (6,70 kr i vinst per aktie). Det kommer säkerligen att uppkomma vissa extraordinära kostnader i samband med nedläggning av fabriken i Luleå och uppsägningen av de 22 personer som är verksamma där.

Samtidigt sänker nedläggning av fabriken på sikt de fasta kostnaderna med ca 2 miljoner per kvartal, oräknat ev intäkter av avyttrade av fastighet/hyreskontrakt. Break-even omsättningen hamnar då straxt under 11 miljoner/kvartal med Q1:ans marginaler. Under 2010 kan vi förvänta oss ett bättre resultat främst inom inom fordon och industri beroende på konjunkturen, exporten lär fortsätta att växa bra med extra förhoppning på Indien, och totalt en bra tillväxt från 2009 års resultat.

Man kan ha lite olika funderingar på intjäningsförmågan när 37 miljonersorden är slutlevererad. En tillfällig stor order eller en del av ett växande arbete på uppdrag av den internationella insatsstyrkorna. När såg ni senast ett företag ta en enskild order med ordervärde över 150% av företagsvärdet? Redan 7 miljoners ordern Q3 är exceptionell sätt till relationen ordervärde/bolagsvärde. Tyder på styrka vid nuvarande värdering. Man tycks inte ha någon egentlig sesongsvariation men kvartals omsättningen kan variera beroende pga enskilda order.

Kursen på aktien har ett tag befunnit sig runt 12-13 kr och det finns ca 1,788 miljoner aktier inklusive utspädning. De två största ägarna ligger på nästan 20% var av aktierna sedan har 3-4:e störste ägare ca 5-6% var, ändå en hygglig spridning för ett så litet företag men omsättningen är förstås liten med tillhörande problem och risker. De två storägarna har sålt en del aktier det senaste året i övrigt har insiders köpt. Rem har legat och sålt ut större poster en tid – vilket ser ut att ha pressat kursen - antagligen från någon stor ägare som tog del i nyemissionen och anser sig ligga för tungt i Ageri.

Q2 resultatet presenteras den 26 augusti. Sätt till att 37 miljonersordern kan vara slutfakturerad under Q1 och att man inte släppt någon pressrealease om nya order för Q2 samt att man kan ha omstrukturerings kostnader och har kostnader för verksamhet under avyttring på drygt 2 miljoner, kan Q2 bli pressat. Men se Q2 i belysning av den långsiktiga lönsamheten.

Bevakning av Aqeri, se http://www.introduce.se Notera att det finns många sidor med information om Aqeri bla interjuv med vd, se menyn för Aqeri.

I övrigt kan jag rekommendera företags presentationen på Web cast här på Redeye, sök bara på Aqeri.

Sedan jag gjort mina noteringar har kursen redan stigit kraftig de senaste dagarna. Uppgången lär fortsätta. Antagligen det börsbolag som är lägst värderad sett till vinstmultipel med eller utan kassan.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?