Post entry

Zodiak: med chans på jackpot

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Om produktionsbolaget Zodiak når sin mål framstår aktien helt klart som ett fynd. En värdering på p/e 11 på årets prognoser är långt under branschsnittet, skriver medlemmen Kim Dahlström i sin tävlingsanalys och rekommenderar köp.

Zodiak Television är ett framgångsrikt produktionsbolag som via en aktiv förvärvsstrategi nu etablerat sig som en stark aktör i Norden men även inom tillväxtområden som Polen och Ryssland. Till detta har bolaget etablerats i Storbritannien och lyckats sälja format till den svårkonkurrerliga TV-marknaden i USA. Att ledningen därutöver kontinuerligt upprepar sitt omsättningsmål på organisk tillväxt på över 1 miljard kr för i år, övertygar åtminstone den riskvillige, men det finns även andra faktorer som bör gynna bolaget, vilket gör att medlemmen Kim Dahlström rekommenderar köp.

Kort om företaget

Zodiak Television är koncernnamnet för flera framgångsrika bolag inom utveckling, produktion och försäljning av TV-program. Grundkärnan i koncernen utgörs av de välrenommerade bolagen MTV Mastiff, Mastiff Media, Jarowski, T & T Broadcasters och Zodiak Television World. Ytterligare tillkommer flera snabbväxande bolag bl.a. Diverse Productions, Social Club Productions och framförallt det rysslandsbaserade Telealliance som förväntas vara den absolut största drivmotorn för Zodiaks kommande tillväxt. Zodiak Television är verksamma i Sverige, Danmark, Norge, Finland, England, USA, Polen och Ryssland. Visionen är att Zodiak Television skall bli ett av Europas ledande innehållsbolag för rörliga bilder och bolaget bedriver väldiversifierad produktion inom samtliga segment inom TV, där bl.a. underhållning, drama, reality, nyheter och sport förväntas utgöra stommen för framtida tillväxt.

Potentiell lottovinst

Att sitta hemma i TV-soffan och dricka en kopp varm choklad tillsammans med att se de senaste avsnitten av Riket, Parlamentet, Så ska det låta, Paradise Hotel och Lasermannen låter bekant, men få känner till att det är Zodiak Television som står bakom produktionen av dessa tittarsuccéer. Bolaget arbetar kontinuerligt med att hitta nya spännande format och koncept för att framförallt fortsätta med att nå de internationella försäljningsframgångar som t.ex. Riket, Klassfesten och Fit for Family nått i många stora TV-länder. Men Zodiak fokuserar inte enbart på egna utvecklade format utan även på att producera andras format för Zodiaks hemmamarknader. Ytterligare diversifieras produktionen av bl.a. dramaproduktion och framförallt nyheter som ofta ger en grundtrygghet då kontrakt tecknas på flera år. Den stora drömmen för bolaget och dess aktieägare är givetvis att Zodiak skall lyckas skapa ett format som blir en internationell hit i nivå med Big Brother och Vem vill bli miljonär. Ett eget utvecklat format ger ett täckningsbidrag på 100% och hamnar direkt ner på sista raden i resultaträkningen före skatt.

Det är då lite kittlande att veta att formatet med det svenska namnet ”Vem vill bli miljonär” redan har omsatt flera miljarder dollar!

Det är ju inte omöjligt att Zodiak kommer att lyckas skapa en ordentlig internationell hit, det har bl.a. MTG- ägda konkurrenten Strix redan lyckats med tack vare bl.a. Farmen och Harem.

Då Zodiak Television kännetecknas av flera små produktionsbolag i flera länder fokuserar bolaget på att korsbefrukta varandra med spetskompetens från respektive bolag och marknad. Att samordna olika genres och marknader under samma tak ger förutsättningar för förbättrad lönsamhet och tillväxt utan att störa den viktiga kreativitet och innovation som är så betydelsefull för TV-produktion.

Tack vare digitaliseringen ökar även konkurrensen bland TV-kanalerna, vilket gynnar oberoende produktionsbolag som Zodiak. Framförallt är det de statliga TV-bolagen som i framtiden förväntas engagera fler oberoende produktionsbolag i större utsträckning än idag, men tack vare den hårda konkurrensen tvingas även de kommersiella kanalerna att öka investeringarna i produktion.

Tillväxt i öst

Zodiak har under de senaste åren förvärvat flera spännande produktionsbolag varav det 51-procentiga ägandet i det ryska Telealliance måste ses som det potentiellt största. Den 28 mars kom Zodiak ut med ett pressmeddelande om att den ryska verksamheten utvecklas starkt med stora beställningar av dagliga serier. Ryssland förväntas även bli Zodiaks största marknad omsättningsmässigt redan i år med en prognosticerad omsättning på minst 300 Mkr. Zodiak har även etablerat ett nytt bolag i Moskva, Zodiak Vostok, som kommer att sälja egna och andras rättigheter till Ryssland och CIS samt ansvara för Telealliance. Förhoppningen är att närvaron i Ryssland skall spridas som ringar på vattnet till övriga östeuropeiska länder.

Zodiak har även lyckats nå framgångar i USA tack vare dotterbolaget Zodiak Television World. Bolaget säljer koncernens och andra produktionsbolags program och rättigheter på den internationella marknaden med kunder i knappt 60 länder. Ifjol rekryterade Zodiak, Heather Stevenson till ny VD för Zodiak World. Heather har haft ledande befattningar inom bl.a. Twentieth Century Fox Home Entertainment och Sony Pictures Entertainment och det finns således underlag för att påstå att det var åtminstone delvis tack vare henne som Zodiak för första gången någonsin lyckades sälja licens på ett format till USA. I efterdyningarna av detta tillkom även ytterligare en licens på det egna formatet Shopaholic och fyra optioner. Trots den hårda konkurrensen finns det således stor potential till försäljningsframgångar för Zodiak på den amerikanska TV-marknaden.

Lyckade förvärv

Ifjol förvärvades även det engelska bolaget Diverse Production med anställda i London, Bristol och New York. Bolagets tillväxt för i år, som avslutas den 30 juni 2007, beräknas bli 40% med en omsättning på ca 15 miljoner pund. Bolaget har produktion för samtliga stora TV-kanaler i Storbritannien samt även i USA.

Den 26 februari kom pressmeddelandet om att Zodiak förvärvar det svenska bolaget Yellow bird. Bolaget står bl.a. bakom produktionen av Wallander-serien och beslut om en ytterligare produktion av nya avsnitt förväntas komma under början av året. Storbritannien har visat stort intresse för Wallanderserien. Detta då efterfrågan finns för en ersättare för den framgångsrika serien om kommissarie Morse. Förhandlingar pågår med britterna om en engelsk version både som film och serie. Potentialen är stor och kanalerna BBC och Channel 4 har visat intresse för serien.

Risker

Den största risken är givetvis att högkonjunkturen börjar ge vika, men tack vare bolagets geografiska diversifiering samt tack vare den kraftiga tillväxten i framförallt Ryssland bör Zodiak delvis kunna kompensera detta. Ytterligare finns risken att nya förvärv inte motsvarar de förväntningar som bolaget räknat med eller att bolaget misslyckas med någon produktion likt dramaserien Hombres som totalfloppade ifjol och belastade resultatet med ett antal miljoner kronor. Visserligen förväntas dock genren drama växa de närmaste åren, men man bör vara medveten om att dramaproduktioner är kostnadskrävande och de senaste förvärven av t.ex. Social Club Productions och Yellow bird stärker Zodiaks närvaro inom området vilket även ökar risken.

Fjolåret en besvikelse

Trots kraftig tillväxt ifjol försämrades resultatet rejält. Omsättningen ökade dock med ca 18 % till 568 Mkr. Med beaktande av den kraftiga högkonjunkturen för branschen var rörelsemarginalen på ca 4,5 % (7,2 %) oroväckande svag. Resultatet har dock tyngts av nedskrivningar och engångsposter men det finns även misstankar om ökad konkurrens på den nordiska marknaden. Zodiaks VD Patrick Svensk har visserligen förklarat att en stark konjunktur bidrar till att de små produktionsbolagen mer tenderar att fokusera på siffror och volym istället för på marginalen vilket således pressar konkurrenterna. Zodiak har dock som målsättning att fokusera på de större projekten vilka de små konkurrenterna inte har resurser att konkurrera med. Resultatet belastades även av att ovanligt många nya produktioner iscensattes. Det är viktigt att vara medveten om att mycket av den framtida lönsamheten beror på merförsäljning av befintliga format. En tittarsuccé som Riket ger förutsättningar för detta vilket innebär flerårsförsäljningar. Det finns dock skäl att tro att fjolåret var ett tillfälligt svagt år för lönsamheten:

  • I kölvattnet av digitaliseringen ökar kanalutbudet vilket dels ökar efterfrågan på TV-produktioner men också även ökar konkurrensen vilket leder till ökade investeringar i produktion från befintliga kanaler. De statligt ägda kanalerna i Norden såsom SVT och finska YLE spås lägga ut flera produktioner på entreprenad till oberoende produktionsbolag de närmaste åren.
  • Zodiak World och Diverse Productions har lyckats sälja format till USA vilket ger tilltro till att framgången fortsätter främst tack vare flera optioner till olika TV-kanaler.
  • Telealliance rapporterar om mycket god orderingång vilket ger underlag för kraftig tillväxt i Ryssland.
  • Koncernen kan utnyttja korsförsäljning av produktioner effektivt tack vare etableringar i Storbritannien, Polen och Ryssland.
  • Tack vare flera produktionsbolag i koncernen ökar chansen för att skapa ett format som lyckas bli en ordentlig internationell hit vilket i bästa fall kan innebära flera miljarder dollar i intäkter och vinst. Det kan dock betraktas mer som en dröm men lyckas den internationella försäljningen bra med format som Shopaholic eller varför inte dramaserien om Wallander, finns möjligheten till ett ordentligt lönsamhetslyft.
  • Flera insiderköp det senaste halvåret skvallrar även om att bolaget står inför skördetid.

Goda chanser till kurslyft

Jag räknar med att Zodiak kommer att klara omsättningsmålet på 1 miljard kronor i år. Tack vare det senaste förvärvet av Yellow bird samt att flera förvärv är att vänta räknar jag med att försäljningen hamnar på minst 1,1 miljarder kronor för helåret. Rörelsemarginalen beräknar jag att förbättras till liknande nivå som 2005, någonstans i spannet mellan 6,5 – 7,5 %. Jag har med detta räknat med ett resultat per aktie på 2,60 kr. Detta innebär att Zodiak i dagsläget värderas med ett p/e-tal på ca 11 vilket är för lågt i förhållande till branschen. Med bl.a. kännedom om att den största europeiska konkurrenten, holländska Endemol värderas till 2,5 ggr försäljningen bör det finnas utrymme för aktien att uppvärderas. Endemols nuvarande värdering beror dock främst på att det pågår en försäljning av bolaget som lockat storbolag såsom Mediaset och News Corp. Skälet är att Endemol står bakom produktionen av de lyckosamma formaten ”Big Brother” och ”Deal or No Deal” som rönt stora internationella framgångar. Det ger ändå signaler om att branschen är ”het”, vilket bör öka intresset för Zodiak på lite sikt. Det finns även skäl att tro att även Zodiak är ett potentiellt uppköpsobjekt, främst tack vare det generella ökande intresset för nordiska produktioner men även p.g.a. bolagets närvaro i Ryssland.

För den som tror på bolagets VD och dennes prognos att Zodiak kommer att ha en rörelsemarginal på 10 % för nästa år måste aktien närmast betraktas som ett fynd. Med en organisk tillväxt på 10 % beräknat på årets prognostiserade omsättning hamnar då rörelsevinsten på 121 Mkr. I jämförelse med dagens börsvärde på ca 550 Mkr ser aktien aptitlig ut. Zodiak är därtill förmodligen bara ännu i början på sin resa och det kan bli mycket lyckosamt att äga aktien de närmaste åren om bolaget når de internationella framgångar man är ute efter. Underhållning och drama är något som människan strävar efter för sin egen välbefinning och att tro att detta behov skulle minska i en allt mer stressad värld är att misstro mänskligheten. Rekommendationen blir "köp".

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?