Vi är säkert många som undrat över vilken terminal flyger går ifrån, vilken tid planet avgår, hur vi hittar till hotellet (eller till och med vilket hotell vi bokade). De flesta löser problemet med att skriva ut all information, resehandlingar, vägbeskrivningar, kontaktuppgifter och ta med sig i en plastmapp. Med Traveas lösning får resenären all information i mobilen istället.
Egenutvecklad IT-lösning kärnan i Traveas
Traveas säljer information till resebyråerna. Informationen paketeras via Traveas egna IT-lösning, som bolaget har utvecklat tillsammans med programvarubolaget Cypoint Group AB.
Resebyråerna säljer eller ger i sin tur informationen till sina kunder när kunden bokat en resa.
Traveas köper en del informationen från externa leverantörer, lägger till information från kundens bokningsbekräftelse från resebyrån samt paketerar informationen på ett smidigt sätt för kunden.
SMS med länk till all information Med Traveas lösning får resenären 24 timmar innan resan skall börja ett SMS med en länk till information på webben med alla uppgifter om resan. Om det blir några förseningar eller andra ändringar (till exempel att planet skall gå från en annan terminal) så skickas ett nytt SMS.
Förutom restider finns även information om
1. Väderprognos på destinationen.
2. ”Click to call” till rekommenderade taxibolag.
3. Information om hotellet med adress och telefon.
4. Karta och vägbeskrivning till hotellet.
5. Lokal valutainformation.
6. Reseguider och annan relevant information.
Starkt marknadsfokus i bolaget Vd för bolaget är Gustaf Karling. Han har tidigare grundat och byggt upp två bolag inom börsnoterade DGC (idag på OMX Small Cap): DGC Communications AB och DGC Access AB.
Traveas sköter själv försäljningen till resebyråerna i Europa, men tar hjälp av organisationer som Exportrådet, Invest in France et cetera.
Resebyråer målmarknad Marknaden är stor. Enligt Traveas bokas varje år 400 miljoner resor via resebyråer i Europa som leder till cirka en miljard resor (flera resor i samma bokning). Därtill bokas cirka 200 miljoner resor direkt hos flygbolagen.
Traveas siktar i första hand på resebyråerna. Hittills har Traveas slutit kontrakt med resebyråer som svarar för totalt 4,3 miljoner resor. Här märks bland annat Egencia, som är världens femte största affärsresbyrå.
Därtill har företaget långtgående diskussioner med företag som svarar för totalt 25 miljoner bokningar.
Ökande försäljning Enligt Traveas ökar försäljningen successivt. De online-resebyråer som Traveas slutit kontrakt med under våren har behövt lite tid på sig att uppdatera sina webblösningar.
Det är först nu som kunden på webbplatsen kan klicka i en ruta att de vill ha information om resan i sin mobil redan när de bokar resan. Andelen som köper ligger i ett tidigt skede kring 10 – 15 procent.
För fysiska resebyråer har Traveas tagit fram lösning, så att kunden efter att ha bokat sin resa får ett e-postmeddelande från Traveas, med ett erbjudande om att få information om resan i mobilen. Svarar kunden ja så får de informationen automatiskt i fortsättningen även för kommande resor.
Marknad på 190 miljoner kronor Priset till slutkund är 19 kronor per information. Av detta tar resebyråerna en tredjedel, mobiloperatören en tredjedel och Traveas får cirka 6:50-8 SEK per bokning beroende på utformning av tjänsten.
Många resebyråer väljer dock att ge bort informationen gratis till kunden, men Traveas får så klart fortfarande sina 6:50-8 kronor per bokning.
Om vi utgå från potentialen för den målmarknad som Traveas redan har kontrakt med eller har långtgående diskussioner med blir det totalt 29,3 miljoner bokningar (4,3 + 25). Med ett pris per bokning på 6:50 kronor blir det möjliga intäkter på 190 miljoner kronor.
Möjlighet till god lönsamhet Traveas når breakeven med intäkter på 80.000 bokningar per månad, eller 520.000 kronor eller cirka 6 miljoner kronor på årsbasis. Där räknar bolaget med att vara under första kvartalet 2010.
När Traveas väl nått breakeven är lönsamheten mycket god, eftersom bruttomarginalen av att sälja information till ytterligare en bokning är väldigt hög.
Traveas räknar själv med en EBITDA-marginal på 50 procent. På så vis liknar Traveas ett typiskt programvarubolag, som kan ha mycket höga marginaler när de väl nått lönsamhet.
Finansiellt i gott skick Finansiellt är bolaget i gott skick med cirka 2 miljoner i likvida medel, efter att nyligen gjort en företrädesemission som drog in 1,6 miljoner kronor före emissionskostnader.
Emissionskursen var då 1:05 kronor per aktie och aktiekursen stod i 1:50 kronor per aktie. Vid nyintroduktionen i våras var teckningskursen 1:40 kronor per aktie.
Aktien sjunkit tillbaka för mycket
Sammantaget är det något förvånande att kursen efter den senaste emissionen nu har sjunkit under emissionskursen på 1,05 kronor. Troligtvis beror det på att Traveas fortfarande är ett förhoppningsbolag (även om de kommit långt) och att bolaget under senaste månaden inte har kablat ut några nya nyheter.
Minsta nyhet från bolaget om ytterligare samarbeten kan sätta ordentligt fart på kursen. Risken är visserligen hög, men om bolaget lyckas kan de nå stora vinster och bli ett troligt uppköpsobjekt.