Post entry

SnoWolverine: ny svensk skotertillverkare noteras på Aktietorget

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Trots ett intressant företag och potential i aktien på sikt blir rekommendationen avvakta.

SnoWolverine

SnoWolverine, som för övrigt betyder snöjärv på engelska, bildades 2003 och sedan dess har arbetet pågått med att utveckla en ny svensk skoter. Den första sedan Ockelbo Industrier försvann på 70-talet.

Man har parallellt bedrivit legotillverkning. Strategin har varit att bygga upp en tillverkningsindustri redan innan snöskotern var klar. Tack vare det har man kunnat ta fram alla prototyper internt samtidigt som legotillverkningen har bidragit med positivt kassaflöde. Kunderna för legotillverkingen utgörs av företag inom handikapp-, fordons- och möbelindustrin.

Unik skoter med 13 patent

Det unika med bolagets skoter är att den vilar på 13 egna patent (det har tillkommit 2 st efter memorandumets tryckning). I princip varje detalj är egenutvecklad och man har en högre standardutrustningsnivå än konkurrenterna och det som särskiljer SnoWolverine är:

  • Rörramschassi med integrerad motorkylning – ger lägre vikt med bibehållen styrka
  • Elektroniskt styrt gasreglage
  • Justerbar sadel
  • Stötdämpad sadel
  • Transponderstyrd tändning – inga nycklar behövs
  • CAN-Bus baserad instrumentering
  • Elektrohydralisk handbroms
  • Stänkskydd med integrerad spade
  • Elektrohydralisk back
  • Pietzoelektriska reglage
  • Projektorlysen
  • Termostatstyrd fläkt

Man har tagit fram en helt egen växellåda. Fyrtaktsmotorn, med integrerat kylsystem i chassiet, är en annan viktig del. Som helhet betraktatar man det som en snöskoter med attityd och man jämför sig lite med Harley Davidson bland motorcyklar. Man har inte ens implementerat alla innovationer som man har för man vill komma igång och sälja.

Det unika kostar dock. Skotern kommer att vara bland de i särklass dyraste på marknaden med ett försäljningspris på 195 000 kr.Yamaha kostar 165 000. Men enligt vd råder ingen prispress i branschen.

Den första maskinen är en sportskoter, vilket gör att den inte är lämplig för polis, försvaret och andra myndigheter och företag som har ett större lastbehov än vad denna modell erbjuder. Man har dock för avsikt att bredda modellutbudet.

Marknad

Marknaden domineras idag av fyra aktörer. Branschen i Europa och Nordamerika omsätter 50 miljarder kr, varav nyförsäljningen är 16 miljarder.

På den svenska marknaden säljs årligen ca 10 000 skotrar. Försäljningen har de senaste åren ökat och vintern 04/05 såldes 8000. Totalt finns ca 200 000 skotrar i Sverige varav över 95% är tvåtakt.

Eftermarknaden i Sverige omsätter 2 miljarder och globalt 30 miljarder årligen.

Skotermotorerna har varit tvåtaktade men utvecklingen går mot fyrtaktade motorer som är miljövänligare. SnoWolverines modell är fyrtaktad. Det som driver utvecklingen är dels hårdare tryck från miljömyndigheterna i USA dels är det konsumenterna som efterfrågar tystare, miljövänligare och bränslesnåla maskiner. Nackdelen med fyrtakt att de blir tyngre, men där har man som tidigare nämnts en egen lösning som minskar vikten med bibehållen effekt och man har världens lättaste fyrtaktsskoter.

Konkurrenter

    • Arctic Cat USA, omsatte 2007 4,7 miljarder kr. Nettovinst 267 miljoner. Marknadsandelen i Sverige är 17 %.
    • Can-Am Kanada – omsättningen för skotrar särredovisas inte. Man har två varumärken på den svenska marknaden. Ski-Doo har en marknadsandel på 17,5 % och Lynx har 24%.
    • Polaris USA – omsättningen särredovisas inte. Marknadsandelen i Sverige är 18%.
    • Yamaha Japan – omsättningen särredovisas inte. Man är ledande på fyrtakt. Man har det bäst strukturerade återförsäljarnätet i Sverige. Marknadsandelen i Sverige är 23,5 %.

Försäljning till konsument först nästa säsong

I Sverige är återförsäljarnätet väldigt fragmenterat och därför kommer man att sälja i egen regi från sin hemsida och ha egna säljare som bearbetar privata företag och myndigheter.

Man har slutit ett nationellt avtal för service och uthyrning med OK/Q8 och för distribution med Schenker.

Som så många andra utvecklingsbolag har man drabbats av förseningar. När man studerar äldre artiklar om företaget så finner man att försäljningen var tänkt att komma igång för flera år sedan.

Nu är äntligen skotern färdigutvecklad, men man väljer att inte släppa den till konsumenterna denna vinter. Istället nöjer man sig med att sälja 15 st till olika uthyrare av skotrar i Sverige. Enligt vd är det vanligt med barnsjukdomar för liknande produkter och skulle t ex en sadel spricka går det att fortsätta att hyra ut skotern medan en privatperson vill ha det åtgärdat omgående och det blir därför billigare och lättare att hantera alla eventuella fel som uppstår när man enbart har kontakt med att par uthyrningsföretag.

Även om det kommersiella genombrottet försenas är det nog klokt att först gå ut till uthyrare. Om det skulle uppkomma större fel skulle det kunna förstöra varumärket och när folk bara hyr skotern en kortare tid så torde ett ev. missnöje inte sprida sig i media, forum och liknande i samma omfattning så som skulle ske om de hade betalt närmare 200 000 kr.

Folk kör ju i även allmänhet mer vårdslöst med andras fordon än sina egna så skotrarna kommer säkerligen testas rejält. Med hjälp av erfarenheten som man får från uthyrningen hinner man åtgärda eventuella fel och brister och kanske även komma med förbättringar innan man börjar sälja till konsument nästa säsong.

Styrelse

Styrelsen ser direkt svag ut. Förutom vd och grundare Anders Sterner består den av ytterligare två personer. Johan Fridlund, vd för Sensys Traffic AB, som även är medgrundare. Den tredje personen, är en advokat som tar ordförandeposten. Ingen har erfarenhet från branschen och tyvärr verkar erfarenheten från marknadsföring och försäljning också vara begränsad inom trion. Man har för avsikt att föreslå ytterligare en medlem till styrelsen. Denne är inte namngiven men vederbörande ska ha erfarenhet från konsumentmarknad. Personligen tycker jag att personen redan borde ingå i styrelsen. De hade nog även varit bra med kompetens från någon som hade lång erfarenhet från branschen. Det är positivt att ledningen till skillnad från många mindre bolag inte är ute efter att berika sig med höga ersättningar. Månadslönen till vd är 40 000 och det årliga styrelsearvodet är i sammanhanget mycket modesta 15 000 kr.

Prognos

Bolaget kommer med en prognos över utvecklingen de närmaste åren. Legotillverkningen omsätter detta räkenskapsår ( brutet räkenskapsår 0501-0430) ca 7 miljoner. Enligt en artikel i Dagens Industri 20080820 så omsätter legotillverkningen 10 miljoner på årsbasis. Man beräknar att den siffran ska ha stigit till 30 miljoner om 5 år. De kommande åren beräknas skoterförsäljningen och resultatet för bolaget bli:

    • 2008/2009 16 st -2 890 600 kr
    • 2009/2010 115 st -3 144 222 kr
    • 2010/2011 313 st 2 596 005 kr
    • 2011/2012 595 st 3 175 930 kr
    • 2012/2013 1020 st 21 043 245 kr
    • 2013/2014 1730 st 41 460 292 kr

Noterbart är att det står att man i år maximalt ska sälja 15 skotrar men budgetprognosen talar om 16. Redan 8 februari skickade jag ett mail om denna skillnad och man har till dags datum fortfarande inte behagat återkomma med ett svar.

Man bör även notera att det är ganska stora avskrivningar som inte påverkar kassaflödet. Redan i år avskrivningarna nästan 2,7 miljoner och för de närmaste åren är de strax under 4 miljoner.

De stora avskrivningarna skymmer tyvärr bolagets underliggande utveckling i de första åren.

Som så många andra bolag som ska noteras så exploderar vinstprognoserna efter några år. Som utomstående är det svårt att veta om prognoserna är realistiskt räknade så att man har goda möjligheter att nå dem. Det tillkommer en hel del aktier när man går ut internationellt och ledningen har även optioner som ger rätt att teckna 1 miljon aktier till en teckningskurs på 1 kr. Men om man lyckas nå sina vinstprognoser om 5 år så är aktien ett fynd. Men dit är det långt, mycket långt till och med och mycket kan och kommer även att hända på vägen dit. Det ingår inte någon eftermarknad i prognoserna för man ansåg att det var svårt att uppskatta potentialen och det är en plusfaktor. I ett senare skede kommer man troligen även att bredda produktutbudet. Man har idag en färdig prototyp för en hybrid mellan en skoter och en fyrhjuling.

Vd uttalar sig om värderingen

Vd anser att värderingen är baissad. Bolagets utveckling har hittills finansierats med 30 miljoner. 1/3 kommer från ägarna, 1/3 är olika former av bidrag och 1/3 är bank- och Almilån, vilket ska jämföras med värderingen före nyemission på 20,9 miljoner. Han anser att man skulle hamna på en värdering på 50 miljoner om man nuvärdesberäknade vinstprognosen för 2013/2014 då man tror att man säljer 1730 skotrar. Vidare skulle aktiekursen vara 10 gånger högre då. Personligen tycker jag varken att vd ska ha några synpunkter på värderingen eller att man ska nuvärdesvärdesberäkna vinstprognoser 5 år framåt i ett utvecklingsföretag där försäljningen inte har kommit igång. Han spekulerar även i ett det kan komma ett bud från något av de två företag i branschen som saknar en egen fyrtaktsmotor.

Diskuteras i chatrum

Bolaget skriver i sitt memorandum att skotern omskrivs i superlativa ordalag i chat-forum för skoteråkare. Men när man söker i de nämnda forumen så hittar åtminstone inte undertecknad att beskrivningen skulle vara superlativ och den är inte heller odelat positiv.

Design

Bolaget har satsat mycket på en annorlunda design. Jag håller tummarna för att målgruppen early adopters är mer positiva än vad jag är. När jag fick förmånen att på nära håll i Stockholm studera skotern, påminde den mest om någon karusell för barn på Gröna Lund.

Lågt investeringsbehov

Bolaget har egen maskinpark i egna lokaler och kommer att tillverka nästan alla delar och slutmontera i egen regi. Bolagets nuvarande lokaler är dimensionerade för att klara en årlig tillverkning av 1500 skotrar. Nyemissionen görs för att klara likviditetsbehovet som uppstår när man säljer till konsument. De betalar ju först vid försäljning medan alla kostnader uppstår innan. Annars klarar maskinparken och lokalerna de närmaste årens behov.

Rekommendation

Det är lite fel läge att i kristider lansera produkter i ett premium-/lyxsegment. Bolaget tror att man till viss del kan kompensera ett okänt varumärke med patriotism. Det är en sak om en svensk väljer svenska produkter när det bara kostar några tusenlappar. Men nästan 200 000 är för mycket för att man av patriotiska skäl ska välja ett okänt oprövat märke med osäkert andrahandsvärde och där man inte kan vara säker på att bolaget finns kvar på marknaden om två år.

Man är väldigt mycket mindre än sina konkurrenter. Men det är just i teknikskiften som små utmanare har sin stora chans, synd bara att den inte sammanfaller med en högkonjunktur.

Det är väldigt få bolag på de mindre listorna som får sina emissioner fulltecknade och det skulle förvåna mig om denna blir det. Även om nyemissionen skulle bli fulltecknad har jag svårt att se någon värdedrivare för den närmaste tiden. Försäljningen kommer ju igång först nästa säsong. Det är nog bäst att avvakta och se hur bolaget utvecklas och möjligen ta position inför försäljningen till nästa säsong. Jag tycker att bolaget är i grunden intressant och hör hemma på bevakningslistan för den som är intresserade av små utvecklingsbolag. Om man skulle nå sina prognoser så finns det mycket stor potential, men jag bedömer att risken är för hög att gå in i aktien i detta läge.

Vd gjorde för övrigt ett riktigt bra intryck vid presentationen i Stockholm och den som är intresserad av bolaget rekommenderas att lyssna på min inspelning (länk finns i början av analysen).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?