2007 års resultat var inte enligt förväntningarna, detta hänförligt till den övervärderade tradingportföljen under tidigare år, som tre personer systematiskt felvärderat. Dessa har självfallet lämnat bolaget, kontrollen har skärpts och handeln och risken i egen bok har dragits ned väsentligt. Q4-rapporten var dock kanon, hela 33 procent över marknadens förväntningar. VPA steg med 25 procent till 4,32 (3,85). Helårsresultatet landar på cirka 8 kronor/aktie justerat för engångsposter, dvs. tradingsförlusterna, och utdelningen bestäms till 7,50/aktie, en direktavkastning på cirka 7-8 procent på rådande kurser. Den stora avskrivningen ger Carnegie ett P/E-tal på cirka 12, vilket inte är speciellt högt med tanke på den fina resultatförbättringen.

Vad har då hänt i Carnegie den senaste tiden?

Ny styrelse- kompetent styrelse utsedd i samband med extrastämman i november.

Ny VD- Mikael Ericson. Tidigare VD på Handelsbanken Capital Markets samt vice VD på Handelsbanken, ordförande i Svenska fondhandlareföreningen och tidigare verksam på Carnegie i yngre dagar. Mikael har ett fint CV samt ett fläckfritt förflutet, vilket är en förutsättning. Han kommer att få ta över den omstrukturering som tillförordnade VD Anders Onarheim har börjat med.

Carnegie utsett till “Årets fondbolag”- Av Privata Affärer.

Carnegie bäst i Europa på nordisk aktieanalys- Resultaten baseras på svar från över 1 600 investerare och fondförvaltare på 550 institutioner. Tillsammans förvaltar institutionerna cirka 5,5 trillioner US-dollar i europeiska värdepapper.

Bibehållen 4e-plats avseende omsättning på Stockholmsbörsen- idag 080303.

Detta är övergripande positiva nyheter. Jag har lagt märke till att Carnegie numera satsar mer på marknadsföring av sina fonder, vilket är bra då det verkligen kan kapitalförvaltning. Detta lär bidra till ett ökat nettoinflöde framöver, vilket generar mer intäkter inom Asset Management. VD anser att marknadsutsikterna för 2008 är svårbedömda, främst hänförligt till osäkerheten avseende konjunkturen.

Låt oss nu ponera två scenarion:

Positivt: Börsutvecklingen är god, P/E-talen överlag höga, hög omsättning på börsen och höga intäkter för Carnegie. VPA blir 15 kronor per aktie (jämfört med 14,50 år 2006), P/E-tal 10-12. Kurs 150-180 kronor.

Pessimistiskt: Trist börs, låg värdering överlag, lägre intäkter. VPA 11 kronor, P/E 10-12. Kurs 110-132 kronor.

I värsta fall, dvs det pessimistiska scenariot, väntar en kursstegring på cirka 10 procent enligt min mening.

Därtill kan adderas årets utdelning på cirka 7-8 procent samt nästa års utdelning på troligen 10-14 procent på rådande kurs. Avseende P/E-talet ska det ligga en bra bit över 10, främst på grund av att den fina utdelningen verkar som stötdämpare samt budspekulationer. Värt att nämna är att Veckans Affärers styckningskalkyl visar värden på cirka 10-11 miljarder, mot dagens börsvärde på 7,9 miljarder.

Jag tror själv att en större aktör fiskar upp Carnegie under året, och då troligen med en budpremie på runt 30-40 procent från dagens kurs. Riskerna är, som nämns ovan, var det blir av konjunkturen. Jag bedömer dock en god utveckling för bolaget och rekommendationen blir köp.