Bonaventure Enterprise (BVT) är ett kanadensiskt explorationsbolag inom uran i första hand, och därmed närmast definitionsmässigt förknippat med både mycket hög potential och risk. Bolaget är noterat på den mycket volatila Venture-listan i Toronto under beteckningen BVT och är i stort sett en ny skapelse sedan i somras. Aktieantalet har därför ökat kraftigt när uranexplorationsområden köpts in/apporterats in.
Antal aktier fullt utspätt Efter att ha gått igenom senaste dryga halvårets flertaliga pressmeddelanden relaterade till aktieemissioner, får jag antalet fullt utspädda aktier i nuläget till cirka 147.6 miljoner. Det inkluderar då även några mindre nyemissioner ska riktas till en del säljare av prospekteringsegendomar även långt efter köpen, förutom sedvanliga warranter och ledningsoptioner. Dessutom ges eventuellt 1 miljon nya aktier ut till säljarna av prospekteringsområdet K9 om detta innehåller 100-199 miljoner lb uran. Det blir ytterligare emitterat mellan 1 miljon och 4 miljoner aktier om K9 innehåller ännu mer uran, där maxgränsen gäller om K9 innehåller minst 800 miljoner lb uran, vilket dock vore extremt lyckosamt.
K9 - uranfyndighet av Rössingtyp ? BVT har tre helt olika intressanta prospekteringsområden efter i uran i Kanada, men intressantast är nog K9 i James Bay i Quebec vilket enligt indikationer eventuellt innehåller en stor uranfyndighet av Rössingtyp, det vill säga en relativt låg halt av uran på i genomsnitt cirka 0.03 % men å andra sidan i en mycket stor volym med en markyta på minst 1 km x 2.5 km med minst 300 miljoner lb uran. Resultat från spektrometermätningar på K9 visar att den intressanta ytan där är hela 5.25 kvadratkilometer, det vill säga klart kvalificerad ur den aspekten för att vara en potentiell Rössingfyndighet. Totalt finns över 500 sådana spektrometerresultat på i genomsnitt 0.05 % uran. Även hundratal markprov, så kallade “grab samples”, har visat uranförekomst med något högre halter. Typen av bergart är den rätta. Densiteten för bergarten i fråga ligger kring 2.7 kg/kubikdecimeter.
Antar vi ett nära maximalt utfall med Rössingtypisk uranförekomst det vill säga 0.03 % över hela den intressanta ytan och relativt homogent ned till subjektivt valda, men inte orimliga, 85 meters djup fås den potentiella uranmängdebn ur :
0.03% U3O8 x (5.25 x 10^6 kvadratmeter) x 85 meter x (2.7 x 10^3 kg/kubikmeter) x 1/0.454 lb/kg vilket blir närmare 800 miljoner lb U3O8, det vill säga en enorm fyndighet i så fall.
Man kan sedan tänka sig schematiskt många olika kombinationer av mindre storlek på den yta som verkligen också har uran även på djupet, och hur djupt i genomsnitt uran förekommer i Rössingliknande halter under en sådan reducerad yta. Min egen gissning är att eftersom potentiella ytan är så enormt stor kan det alternativt vara möjligt att det är ett relativt “splittrat” uranfynd halt- och volymmässigt och inte enbart av kontinuerlig mer homogen Rössingtyp. I ett som jag tror ganska svagt sådant scenario skulle därför endast mycket mindre kommersiellt utvinningsbara mängder, t ex bara 1/100 av det antagna maxutfallet 800 miljoner lb uran det vill säga 8 miljoner lb kanske kunna hittas på ett par ställen, om man ändå utgår från uranhalt 0.03 %. Det motsvarar i så fall ett par volymer med vardera t ex 1/40 av den 5.25 kvadratkilometer stora ytan och med uranhaltigt djup på vardera 1/5 det vill säga drygt 20 meter.
Aurora - jämförelseobjekt Ett bolag som påminner lite om BVT är Aurora, som redan har hittat ett relativt stort och låggradigt uanfynd i Labrador, men vilket knappast är billigare att kommersialisera. Aurora har cirka 96 miljoner lb i reserver och möjliga reserver, och börsvärdet per mängd uran har under 2008 varierat mellan cirka 4 och 8 USD/lb men kursen har då pressats ned rejält på grund av problem med lokalbefolkningen och brytningstillstånd. Toppkursen förra sommaren motsvarade över 13 USD/lb men då var samtidigt spotpriset på uran högre. BVTs avsikt är inte att själva öppna en gruva och bryta uran, utan de planerar att sälja urantillgångarna till något annat bolag när de har klassat en eventuell fyndighet. Därför är t ex Auroras värdering på “uran i backen” en lämplig värderingsmåttstock. Jag bedömer av detta att 6 USD/lb är en rimlig värderingsmall för BVT i nuläget liksom för enkelhetens skull 6 CAD/lb eftersom CAD/USD är nära 1.
Aktieutfallskalkyler Hittar BVT så mycket uran på K9 som det skisserade maxutfallet ovan, det vill säga 800 miljoner lb uran på K9 blir det visserligen 5 miljoner aktier utöver de 147.6 miljoner, det vill säga fullt utspätt 152.6 miljoner. I det läget skulle dock bolaget alltså kunna bli värderat på börsen till cirka 4800 miljoner CAD eller cirka 31 CAD/aktie så den extra aktieutspädningen skulle inte vara så kännbar eftersom aktien skulle ungefär kunna ha 100-faldigats från kursläget 31 mars 2008!
Även t ex ett endast 1/10 så stort fynd det vill säga 80 miljoner lb uran, eller ungefär i Aurora-klass, skulle motsvara 3.25 CAD per aktie med 147.6 M aktier och således omkring 10-faldigad aktiekurs.
Det ännu sämre scenariot skisserat ovan med ett par splittrade fynd med totalt 16 miljoner lb uran motsvarar följaktligen ändå en mycket bra aktiepotential till cirka 0.65 CAD per aktie.
Management optimistiskt Ledningen med erfarne geologen Lafleur i spetsen har enligt uppgift uttryckt en förväntan om över 100 miljoner lb uran på K9 vid något investerarmöte, vilket i alla fall inte låter orimligt med ovanstående som bakgrund, även om även de (också) rimligen samtidigt bör se en klar risk att K9 inte innehåller något kommersiellt exploaterbart uranfynd. Insiders inklusive ledningen är ägare eller har optioner, och en del har även köpt i private placement eller nettoökat på börsen. Styrelsens ordförande har miljontals aktier men har sedan december småsålt på börsen, dock troligen på grund av att han tog på sig att teckna desto fler aktier i en behövlig private placement i höstas när teckningsviljan var mycket svag hos investerarna på grund av börsoron.
Väntevärdesbaserade riktkurskalkyler För att försöka kalkylera ett rimligt sannolikhetsvägt väntevärde, det vill sägaen slags riktkurs, på enbart K9s del av BVT-aktien innan borresultaten är kända antar jag att till exempel ledningens uttryckliga optimism är något överdriven och därför åsätter jag sannolikheten för att K9 inte innehåller ett ganska stort till mycket stort fynd enligt tre olika alternativ, nämligen 80 %, 65 % och 50 %. Då fås väntevärdet till:
(20 % respektive 35 % respektive 50 %) x väntevärdet av ett ganska stort till mycket stort kommersiellt uranfynds storlek på K9 i lb x (6 CAD)/ antalet aktier. Givet ATT ett sådant fynd sker, borde det vara rimligt att det sannolikhetsviktade (genomsnittliga) utfallet det vill säga väntevärdet av fyndets storlek hamnar någonstans inom 50 och 200 miljoner lb uran. Det medför att väntevärdet av BVTs K9-projekt nu, det vill säga strax innan borrresultaten är kända blir:
(20 resp 35 respektive 50 %) (50 till 200) x 6 / (147.6 till 149.6) CAD/aktie
det vill sägavid 80 % risk för inget ganska stort till mycket stort fynd i intervallet 0.41-1.60 CAD/aktie
och vid 65 % i intervallet 0.71-2.81 CAD/aktie
och vid 50 % i intervallet 1.02-4.01 CAD/aktie
Ett sammanfattande riktkursintervall i nuläget med dessa förutsättningar skulle sålunda bli 0.41 - 4.01 CAD.
Det kan jämföras med BVTs aktiekurs i år vilken vanligen legat kring 0.25-0.37 CAD, det vill säga marknaden verkar betydligt mer pessimistisk och/eller riskavert än vad kalkylerna ovan antyder är motiverat. I praktiken är det dock troligen ganska få som inser möjligheterna i aktien, och än färre som har räknat noga på dem.
Denna ganska enkla matematik medför att “aktie-lottsedeln” BVT känns mycket intressant och väldigt undervärderad nu innan borresultaten är kända på K9, även om risken (även “uppåt” ) samtidigt är skyhög jämfört med uranexploratörer med redan klassade uranreserver. Tror man däremot att K9 innehåller mindre än 10-15 miljoner pound uran är aktien inte så intressant nu om man inte är övertygad om de övriga områdernas förträfflighet.
Vid ett eventuellt kommersiellt intressant uranfynd på K9 återstår att klassa det enligt normen NI 43-101, vilket bör ta högst något år. Då får aktiemarknaden något mer handfast att värdera lite mer noggrant ungefär som i Aurorafallet. Kassan i BVT är nu påfylld av flera private placements och bolaget har budgeterat 4.5 miljoner kanadadollar för borrningarna på K9. Om bolaget är framgångsrikt kommer betydligt mer pengar in i kassan i framtiden från lösen av warranter och optioner. Dessa kan komma att bidra med över 20 miljoner kanadadollar i kassatillskott inom några år.
Fler prospekteringsområden BVT har alltså flera ytterligare intressanta explorationsområden i Kanada där speciellt två sticker ut som lovande. Det ena är det enormt stora 5000 kvadratkilometer Four Lake-projektet i uranrika Saskachewan - Athabascirka Basin vilket bland annat nästan helt omsluter ett annat ganska färskt höghaltigt uranfynd som junioren JNR Resouces gjorde 2006. På till exempel det största området Foster Lake har historiska resultat påvisat uranförekomst i goda halter enligt “grab samples” och likaså borresultat. Uppföljande fältarbeten av detta planeras i sommar och är budgeterat till 1.5 miljoner kanadadollar. Det andra området är det 499 kvadratkilometer stora North Shore project i Quebec som också räknas som lovande. Här räknar man med att redan under Q2 2008 inleda geofysiska flygundersökningar inför fältarbeten också i sommar. Budgeten är satt till 1.5 miljoner kanadadollar även i detta fall.
Ett eventuellt totalt misslyckande på K9 skulle alltså ändå ge minst ytterligare två oberoende chanser för kommersiella uranfynd möjligen redan under 2008. Vidare har man guld- och diamant exploration i Nevada resp Quebec, vilka också kan ha signifikant potential. Alla övriga projekt är, det vill säga alla förutom K9, således implicit åsatta noll i värde i väntevärdeskalkylen ovan, vilket förstås är mycket konservativt. Så även om K9 skulle misslyckas helt kommer inte aktiekursen gå till noll.
Borresultaten väntas börja inkomma från K9 från och med andra kvartalet 2008, sannolikt med början i april, så det är hög tid att köpa aktien nu, om man vill vara från början det vill säga innan eventuella större kurslyft…
Aktieråd BVT känns mot bakgrund av ovanstående data och beräkningar som en mycket lågt, nästan felvärderad “lott” det vill säga risk/reward innan resultaten från K9 är kända. Som ett permanent chansinnehav bör den försiktige som vill “syna” utfallen av BVTs olika uranområden inte satsa mer i procent, t ex 2-4 %, än man vill riskera att förlora helt i allra värsta fall, men med samtidig en bedömd realistisk chans att få mångfalt tillbaka vid ett lyckosamt utfall på K9, eller en träff på någon av de övriga områdena i ett senare skede.
Min egen tro Min personliga bedömning grundad på fakta och intuition är att chansen är såpass god för att BVT ska 2-10 -faldigas inom det närmaste året för att jag själv ska vilja ha åtminstone cirka 10 % BVT i portföljandel, också lite för spänningens skull, även om det förstås skulle svida lite i skinnet om till exempel K9 visar sig nästan värdelöst. Sannolikheten är i vart fall troligen hög för att BVT antingen når ett nytt årshögsta eller ett nytt årslägsta, senast i maj månad det vill sägadå tillräckligt med borresultat bör ha kommit från K9.
Fördjupning Den bästa källan för att noga läsa på om BVT (och andra noterade aktier i Kanada) är sannolikt de bolagsspecifika dokument som finns på www.sedar.com . BVTs hemsida innehåller också en del ytterligare intressant info på http://www.bonaventure.us/index.htmlDär finns, liksom på Sedar f ö, bl a ett utförligt dokument om K9 från i fjol på http://www.bonaventure.us/Rapport_Property_33K09_27.8.2007[1].pdf
Senast betalt vid analysens postande kl 16.31 var 0.24 CAD