Post entry

Amhult2: börsens billigaste fastighetsbolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En aktiekurs på ca 20 kr ger en substansrabatt på 50 procent. Detta tycks oförtjänt i ett bolag som hittills gjort allt rätt.

Amhult 2 ab är ett mindre fastighetsbolag beläget i Göteborg, företagets affärside är enligt följande. Amhult 2 skall projektera, bygga och förvalta bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter på ett rationellt och kostnadseffektivt sätt i Göteborg med omnejd.

De viktigaste kundgrupperna är företag och i förlängningen privatpersoner. Efter starka år 2005-2007 stannade aktiviteten i Amhult 2 ab av något under 2008/2009. Krisen innebar att projekt med byggande av ett köpcentrum på Amhult

Centrum, etapp II försenades mot ursprunglig plan. Företaget har dock visat sig skickligt på att förvalta pengar och resultatet 2009 är i mångt och mycket på grund av framgångsrika placeringar i aktier av likviditet som skall användas till bygget av Almhult etapp II vilket är ett köpcenter i Torslanda Göteborg, under 2008 lades pengarna mot bankräntor vilket visa på fingertoppskänsla. Bygget är planerat att starta under hösten 2010 och innebär att bolaget kan belåning upp till 60 procent av byggnadsvärdet övrig byggnation skall bekostas med nyemissioner eller försäljning av bostadsrätter.

Förutom näringsidkare riktar sig bolaget mot hyresrätts marknaden vilket kan beskrivas som full av möjligheten. Bara i Göteborg beräknas 80000 personer söka lägenhet vilket gör att uthyrningsgraden kan vara hög. Försäljning av bostadsrätter ses som en möjlighet men priserna har gjort att färre personer har råd att köpa lägenheterna. Projektrena borde under fem år vara klara och arbetet numera ligger framförallt på bygglov och förhandling med potentiella hyresgäster.

Investeringar i fastighetsbolag innebär två möjligheter dels är det en säker intäkt i form av hyra vilket om några år kommer leda till en direktavkastning då bolaget har som policy att dela ut 50 procent av sin vinst. Genomsnittliga vinsten senaste 5 åren nu ligger på ca 4 kr per aktier vilket skulle innebära en direktavkastning på 10 procent. Detta är dock lite intetsägande då det nya projektet kommer vara avgörande för stora delar av den framtida vinsten. Den andra möjligheten är den värdeökning som sker över tiden i fastigheter. Riskerna är värdefall på fastigheter samt ökade räntekostnader. Bägge riskerna känns minimala de närmaste åren då räntorna förväntas vara exceptionellt låga i minst 2 år framåt. En annan risk är fördyrande omständigheter i byggnationen vilket kan uppstå. Som tur är upplever byggbranschen numera en svacka vilket gör det möjligt att förhandla fram relativt förmånliga kontrakt. En annan nackdel är att huvudägaren Tipp Fastighets AB har nästan 92 procent av röststyrkan vilket förminskar likviditeten i aktien.

Den stora fördelen med aktien är värderingen vilket i dagsläget ligger på 20 kr per aktie. Detta kan jämföras med substansvärdet på 40,75. En annan fördel är att storägaren Eigil Jakobsen har erfarenhet sedan 70 talet och tidigare byggt upp lyckade fastighetsbolag. Historiken under aktiens notering är en annan orsak då företaget inte gjorde för stora upplåningar under högkonjunkturen och på detta sätt utsatte sig för ränterisk. Detta har inneburit att företaget numera har en kassa på drygt 40 miljoner (27 701 kassa + 12 029 kortfristiga placeringar). Mitt slutliga råd är köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?