Post entry

Agellis Group: skördetid väntar potentiell tiotaggare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Börslistan First North är fylld med lottsedlar. En av dem är mätinstrumentbolaget Agellis Group som med hjälp av marknadens modernaste produktportfölj, en återuppväckt stålindustri samt ett nytecknat partnerskap nu bör stå redo för skördetid. Går allting därtill bolagets väg är aktien en potentiell ”tenbagger”.

Det är lika bra att nämna det med en gång. Det pågår en nyemisson i Agellis Group och grundare av bolaget är den framgångsrike entreprenören och innovatören Christer Fåhreaus. Fåhreaus ligger även bakom börsbolagen Anoto, Cellavision och Precise Biometrics och om det är något som entreprenörens bolag är kända för är det de återkommande nyemissionerna – och de ständiga förlusterna – och Agellis är sedan börsintroduktionen för två år sedan redan inne på sin tredje! Dock är det viktigt att skilja på defensiva nyemissioner som genomförs på vägen till en kommersialisering och offensiva som tillämpas när försäljningen tar fart och då bolagen behöver rörelsekapital för ökad tillväxt. För Agellis del är nyemissionen högst sannolikt offensiv där pengarna nu kommer att användas för att kapitalisera på en återuppväckt stålindustri.

Kort om bolaget

Agellis utvecklar och säljer avancerade mätsystem för processkontroll inom framförallt metallindustrin men även inom gruvbranschen där instrumenten bl a kan mäta hur mycket krossad malm som finns i störtschakt och malmfickor. Inom metallindustrin består instrumenten av bl.a. sensorer som byggs in i t ex gjutlådor eller monteras på ugnar och som sedan kommunicerar med smältverkens styrsystem vilket innebär att verken kan utföra nivåmätning och slaggindikering med stor exakthet vilket ger kundnytta i form av bl.a. minskad energiåtgång, högre produktivitet, förbättrad kvalitet samt ökad säkerhet. Instrumenten grundar sig från 3 kärnteknologier som sammanförts i produktplattformen EMLI och bland kunderna märks globala jättar som MITTAL-gruppen, POSCO och Larco. Omkring 100 system finns idag installerade, vilket även genererar repetitiva intäkter via serviceavtal och reservdelsförsäljning och enligt bolaget erbjuder Agellis idag marknadens modernaste produktplattform som bl.a. kan uppdateras och felsökas via VPN-förbindelser direkt från Agellis servicekontor. Ytterligare säljer Agellis tredjepartsprodukter i form av provtagningssystem och IR-kameror för slaggmätning.

Till skillnad från de flesta andra av Fåhreaus bolag som kämpar med att kommersialisera sina produkter befinner sig alltså Agellis redan på en mogen marknad där kunderna i allt högre utsträckning går mot ökad automatisering. Den globala marknaden är även stor och uppgår till mellan 4 och 5 miljarder kronor och inom stålkonvertrar, där marknaden uppgår till 400-500 Mkr, saknas även konkurrens. Styrkan i Agellis erbjudande är även att många instrument kan kopplas till samma mätplattform vilket gör produkterna mycket kostnadseffektiva och payback-tiden är även mycket kort och uppgår oftast till endast några månader. Priset per instrument varierar vanligtvis mellan 1-2 Mkr och ytterligare genererar instrumenten löpande årliga intäkter på ungefär en tiondel av nypriset tack vare reservdelsförsäljning, support och licensavgifter.

Möjligheter för tillväxt

Vägen till framgång har dock inte varit hinderfri för när lågkonjunkturen drabbade stålindustrin stagnerade även Agellis försäljning då nyförsäljningen av instrument i princip upphörde samtidigt som det låga kapacitetsutnyttjande påverkade reservdelsförsäljningen negativt. Detta innebar att omsättningen under de senaste åren förankrats kring 15 Mkr. Vid Q3-rapporten kunde dock en tydlig vändning skönjas då omsättningen för kvartalet ökade till 4,4 Mkr. Det som dock var mest uppseendeväckande var att rörelseresultatet tack vare ett framgångsrikt genomfört besparingsprogram blev positivt på 0,1 Mkr. Den uppmärksamme noterar således att det inte krävs så värst hög omsättning för att nå break-even och då Agellis därtill presterar höga bruttomarginaler kring 60 procent kommer alltså utväxlingen för vinsten att bli riktigt hög i takt med att omsättningen ökar. Ledningen spår även att försäljningen nu kommer att ta fart vilket är anledningen till att bolaget nu tar in drygt 3 Mkr i en nyemission. Målsättningen är att Agellis under nästa år skall visa vinst för helåret och det finns flera tecken som talar för att ledningens profetia om tillväxt och målsättning om vinst kommer att slå in:

  1. Agellis lanserade i början av fjolåret en ny generation av produktfamiljen EMLI där 5 olika instrument nu lanserats och där ytterligare 2 finns under utveckling. Detta bör resultera i ökad nyförsäljning av instrument men också framförallt locka befintliga kunder till att göra uppgraderingar. Ett högintressant instrument som bl a kommer att lanseras under nästa år är EMLI FT som är ämnat för stålkonvertrar där den potentiella marknaden värderas till 400-500 Mkr och där instrumenten kommer att sakna konkurrens. Efterfrågan för instrumentet bör även vara stort eftersom EMLI FT kommer att kunna förhindra överkokning som annars är ett stort problem för smältverken då det dels orsakar miljöproblem samt dels förluster av stora mängder stål.
  2. Ett flertal kunder har utfört tester (trials) och testkör förnärvarande Agellis system vilket ökar möjligheten för betydande uppföljningsorders om kunderna väljer att installera mätsystem i t ex samtliga ugnar i ett smältverk.
  3. I prospektet till pågående nyemission avslöjas att Agellis har fler än 380 leads med ett sammanlagt värde av cirka 350 Mkr och många av de kunder som pga lågkonjunkturen avvaktat med investeringar har nu återkommit för förnyade diskussioner och offerter. Dock är upphandlingstiden oftast mycket lång men antalet leads visar ändå på vilken potential det finns för försäljningen när kunderna blivit väl förtrogna med Agellis produkter.
  4. I november tecknade Agellis ett globalt partneravtal med SMS Concast som är en OEM-leverantör inom SMS Group som är världens största leverantör av hela eller delar av stålverk. SMS Concast har förbundit sig att sälja enbart Agellis instrument för elektromagnetisk nivåmätning i bloomskokiller. Den potentiella marknaden inom nivåmätning i kokiller beräknas uppgå till cirka 1100 instrument vilket bör innebära ett potentiellt marknadsvärde överstigande 1 miljard kronor. Avtalet är således av stor betydelse eftersom Agellis via SMS Concast får extra försäljningsmuskler till att öka marknadsandelen och utmana konkurrenterna.
  5. Den globala råstålsproduktionen ökar nu stadigt vilket gynnar reservdelsförsäljningen. Ytterligare stimulerar stigande råvarupriser kunderna att öka investeringarna och höja produktiviteten vilket gynnar nyförsäljningen.
  6. På sikt finns det även en stor tillväxtpotential inom andra branscher och bolaget har tidigare påbörjat ett arbete med att ta fram en prototyp av ett 3D-radarinstrument ämnad för generellt bruk till övrig processindustrin, kemi- och livsmedelsindustrin, shipping, medicin, automation samt inom militära applikationer. Inom t ex shipping skulle instrumentet kunna användas till att bestämma volymer för bulkgods. Dock nedprioriterades projektet i samband med fjolårets besparingsprogram men i takt med att lönsamheten höjs ökar även förutsättningarna för att bolaget skall kunna återuppta utvecklingsprojektet som vid framgång självklart skulle kunna öka marknadspotentialen avsevärt för Agellis instrument.

Risker

Agellis är dock idag fortfarande ett mycket litet bolag vilket innebär att bolaget har ett stort beroende av nyckelpersoner. För att små bolag skall lyckas bli framgångsrika och lönsamma krävs därtill oftast en kompetent, seriös och engagerad styrelse och ledning. Styrelseordförande och största ägare i Agellis med 22 procent av aktierna är grundaren Christer Fåhreaus som alltså framgångsrikt lyckats kommersialisera Anoto, Precise Biometrics och Cellavision. Som näststörsta ägare finner vi även Axis-grundaren Mårten Gren. Att två bevisligen framgångsrika entreprenörer finns som största ägare ger självklart förhoppningar om att även Agellis kommer att nå stor framgång. Ytterligare äger samtliga inom ledningsgruppen aktier i bolaget varav 3 sitter med en ägandedel över 1 procent vilket bör motivera ledningen samt framförallt bidra till att behålla viktiga nyckelpersoner i bolaget. Styrelsen, ledningen samt en större aktieägare (troligtvis Gren) har även bundit sig för att teckna för respektive innehav i pågående nyemission. Ytterligare står Fåhreaus via bolag som garant till återstående del. Engagemanget ger således tydliga signaler om att ägarna är hoppfulla om framtiden och att Agellis nu står redo för skördetid. Det som ytterligare är värt att uppmärksamma är att när Agellis under fjolåret genomförde ett besparingsprogram sänkte såväl styrelse som ledning sina arvoden respektive löner vilket ökar förtroendet för personerna bakom bolaget. Agellis VD, Mårten Öbrink, har även en erfarenhet av att bygga upp teknikintensiva bolag då han tidigare varit VD för kursrusaren Precise Biometrics som han var med att grunda tillsammans med just Fåhreaus.

Förutom risken att tappa nyckelpersoner finns det även andra väsentliga risker i Agellis som inte bör underskattas. Även fastän bolaget idag har marknadens modernaste instrumentplattform kommer det att krävas fortsatta satsningar inom FoU för att kunna upprätthålla en slagkraftig produktportfölj jämtemot konkurrenternas. Besparingsprogrammet innebar dock nedskärningar även inom FoU vilket alltså innebär att det på sikt finns en risk för att konkurrenterna springer ifrån Agellis om inte bolaget lyckas nå acceptabel lönsamhet. Ytterligare är instrumenten ämnade för extrema miljöer vilket kan innebära att nylanseringarna misslyckas om produkterna inte klarar av påfrestningarna i stålverkens smältprocesser. Är vi petiga har även VD Mårten Öbrink lovat guld och gröna skogar förr vid den nyemission som genomfördes vid börsnoteringen, vilket alltså inte ännu förverkligats och de nytillkomna aktieägarna blev då också rejält tagna på sängen eftersom omsättningen rasade ihop redan vid efterföljande rapport. Risken finns således för att den pågående nyemissionen är defensiv och att bolaget passar på att genomföra den i dyningarna av det positiva rörelseresultatet från Q3-rapporten samt med draghjälp av det lovande partneravtalet med SMS Concast. Å andra sidan talar den återuppväckta stålindustrin samt styrelse och ledningens engagemang i nyemissionen för att verkligen Agellis nu står redo för skördetid.

Värdering

Aktien noterades i fredags efter en nedgång på drygt 8 procent till 0,75 kronor vilket tangerar teckningspriset i den pågående emissionen. Nedgången ter sig märklig med tanke på att emissionen är garanterad samt då det nu finns tydliga signaler som pekar på att marknaden nu börjar återhämta sig och att Agellis bör ha förutsättningar för god tillväxt framöver samt möjlighet att nå vinst under nästa år. Ytterligare verkar aktiemarknaden inte överhuvudtaget tagit någon notis om partnerskapet med SMS Concast som förutom extra försäljningsmuskler även bevisar att det finns ett intresse från större spelare för Agellis produktplattform och att instrumenten är av hög kvalitet.

Inklusive de nyemitterade aktierna från den pågående nyemissionen uppgår börsvärdet till cirka 15 Mkr. Detta är knappast dyrt med tanke på att bolaget nu är nära vinst samt då riktigt hyggliga förutsättningar finns för god tillväxt framöver. Beaktar vi därtill att nästan 100 Mkr lagts ner för att ta bolaget dit det är idag med marknadens modernaste produktplattform ter sig börsvärdet än blygsammare vilket omedelbart smyckar upp Agellis som ett förmånligt uppköpsobjekt.

Om vi därtill leker med tanken att stålindustrin nu får upp farten på allvar och att den nya EMLI-plattformen blir framgångsrik kanske omsättningen om några år skulle kunna nå 50 Mkr. Med hjälp av den höga bruttomarginalen skulle då eventuellt Agellis kunna krama ut en vinst på 10 Mkr. Om aktiemarknaden då gör som den brukar göra med Fåhreaus bolag, att med jämna mellanrum ge aktiekursen raketbränsle, samtidigt som ett pånyttfött råvaruprisrally får investerarnas blickar att riktas mot även underleverantörerna, och att Agellis därtill ger signaler om att återuppta kommersialiseringen av mätinstrumenten mot nya marknader inom bl a övrig processindustri och shipping, skulle börsvärdet tämligen enkelt kunna spekuleras upp och passera 150 Mkr, vilket alltså skulle kröna aktien som en tiotaggare. Det är detta som lockar till att köpa ett par lotter i mätinstrumentbolaget, som en krydda till portföljen, och att låsa in dem i byrålådan under några år. Kortsiktiga aktiespekulanter bör dock hålla sig borta då aktien i dagsläget är extremt illikvid vilket riskerar att ge stressade placerare klaustrofobikänslor men tror du att entreprenörerna Fåhreaus och Gren även kommer att lyckas med Agellis kan du gladeligen avvara veckans lottokupong på aktien.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?