Post entry

Aerocrine: FeNOmenal framtid

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

När potentialen av en FDA-godkänd metod som är på god väg att i grunden förändra hur astma skall behandlas ignoreras av marknaden uppstår potential för en fenomenal korrigering. Aerocrine är köpvärd på grund av: låg värdering, stor potential och stor sannolikhet att nyhetsflödet den närmaste tiden kommer vara positivt och driva aktien uppåt.

1. Undanröjda risker -> reducerat börsvärde

Aerocrine initierades på Stockholmsbörsen i mitten av 2007 till en kurs av 25kr, då fanns framförallt tre stora risker som mer eller mindre riskerade bolaget framtid; risken att inte produkten skulle bli godkänd av FDA, risken att inga försäkringsbolag i USA skulle stödja produkten och risken att inga Europeiska länder skulle subventionera metoden. Alla dessa risker undanröjdes. Metoden fick godkänt av FDA. Ett stort amerikanskt försäkringsbolag utvidgade sin policy för astmabehandling till att inkludera mätning av FeNO och klassificerade samtidigt metoden som en medicinsk nödvändighet för astmabehandling. Flertalet Europeiska länder har inkluderat metoden i sina medicinska riktlinjer och börjat subventionera metoden. Marknadens reaktion på dessa nyheter har varit en sänkning av Aerocrines börsvärde med ca 20% (beräknat på 14kr per aktie).

2. Fundamentalt runt 20kr

Att en produkt blir godkänd av FDA är långt ifrån samma sak som garanterad hög framtida försäljningstillväxt. Det krävs stora investeringar i både försäljningsorganisation och marknadsföring tillsammans med en produkt som verkligen kan tillföra nytta för att trygga god framtida försäljning. Aerocrine har en solid produkt som gör skillnad för astmapatienters hälsa. Produkten har bra support från studier som stödjer metoden. Utöver detta har Aerocrine kunnat visa på att användandet av metoden kan ge upphov till kostnadsbesparingar för sjukvårdsystemet. Att kunna uppvisa att en ny metod är hälsoekonomisk försvarbar är ett viktigt argument för att lansera en ny produkt och kommer mest troligt bli allt viktigare framöver. Detta kan Aerocrine uppvisa. Aerocrine är dock ett litet bolag med en liten säljorganisation vilket talar emot en snabb expansiv marknadspenetrering. Detta tilltrots kan ett NPV-värde av ca 20kr per aktie motiveras (se mer ingående beskrivning av antagande nedan).

3. Positivt nyhetsflöde

Aerocrine är en mycket nyhetskänslig aktie och det mesta lutar åt att nyhetsflödet framöver kommer att vara positivt. Det är troligt att fler försäkringsbolag inom kort kommer att inkludera metoden i sina försäkringsskydd. När CareFirst, vilket har ca 1% av den amerikanska marknaden, började supportera Aerocrines metod resulterade detta i att Aerocrines aktie rusade från ca 5kr till 16kr. Vidare kan nämnas att när ett pressmedelande från SIX gör gällande att Veckans affärer rekommendera köp på grund av att Aerocrine inväntar godkännande i USA (Aerocrine har redan fått godkänt av FDA!) resulterar detta i att aktien rusar dryga 12%.

Utöver privata aktörer talar det om att MediCare, vilket är ett statligt försäkringsprogram för äldre i USA och är USAs största sjukförsäkringsprogram med ca 40m försäkrade, kommer att inkludera metoden i sitt försäkringsprogram (apieron.com; Chestjournal).

Ovan nämnda nyhetsscenarion är bara några av potentiella nyheter som kan komma att trigga aktien den närmaste tiden.

4. Från klinik till hemmet - Stor potential

Aerocrines metod innebär att astma kan behandlas mer optimalt. Mer optimal behandling innebär mindre kostnader för samhället samtidigt som patienternas välbefinnande ökar. En win-win situation. För mig är det oklart hur många gånger som patienter kommer behöva mäta inflammationen i luftrören. Det har nämnts att inflammationen ska mätas allt från en gång i veckan för vissa patienter till en gång per år för andra. När metoden börjar etablera sig är det troligt att FeNOmätning kommer att ske i samband med läkarbesök. Detta är dock fullt tillräkligt för att motivera att Aerocrine idagsläget är undervärderad. Den verkligt stora potentialen med Aerocrines metod är om FeNO mätning göra av patienterna själva då detta kommer att starkt driva efterfrågan på FeNOtest.

Att flytta mätning från klinik till hemmet är del av Aerocrines långsiktiga strategi (se prospekt). Det torde även ligga i sjukvårdens eget intresse eftersom detta minskar sjukvårdens resursutnyttjande. Aerocrine jobbar mot detta mål och FeNOmätning i hemmet är också vad som ligger bakom Aerocrines sammarbete med Panasonic. Aerocrine marscherar mot utbredd hemmanvändning. Blir detta verklighet är potentialen onekligen enorm. Dock är metoden relativt ny och handhållna astmamätaren, NIOX MINO, är relativt ny på marknaden. Därför anser jag att det är för tidigt i nuläget att inkludera detta scenario i värderingen av Aerocrine.

5. Risker

Den största risken som ägare i Aerocrine är att bolaget fortfarande visar röda siffror och har ett relativt stort negativt kassaflöde. Det finns stor risk att Aerocrine inte visar vinst förrän i slutet av 2011. Av detta följer en direkt risk för framtida nyemissioner.

Aerocrine har hittills med god framgång lyckats försvara sina patent. Rättstvister är dock alltid osäkra. Det finns alltid risk för att ett patent inte kommer att hålla något som kan bli väldigt kännbart för Aerocrine. Baserat på att bolagets patent hittills visat god styrka skattar jag dock patentrisken som liten.

När ska man gå in i Aerocrine?

Aerocrine är i mitt tycke en långsiktig investering men då aktien ar väldigt volatil kan stora vinster även göras på bra kortsiktig tajming.

Aerocrine har den senaste veckan rusat nästan 50% drivet av en köprekommendation i veckans affärer och från höga volymer. Aktien brukar falla tillbaka när volymerna faller och inga nyheter presenteras. Kommer rekyl öppnas för ännu bättre köpläge.

Värdering

6. Den verkligt stora potentialen med Aerocrines metod är om FeNOmätning görs av patienterna själva. Eftersom metoden är relativt ny och att den handhållna astmamätaren, NIOX MINO, ännu färskare ser jag ett utbrett patientanvändande vara alltför osäker för att inkluderas i aktuell värdering. Således antas att astmamätning utförs av läkare på sjukhus, något som resulterar i avsevärt färre test än om patienterna utför testerna själva. Det tål dock att förtydligas att om astmamätning börjar utföras i hemmet finns enorm potential i Aerocrine.

7. Rörande marknaden i USA antas att ca 1% av försäkringsbolagen i USA kommer att inkludera FeNO mätning i sina försäkringspoliser under 2010 och att denna andel kommer växa stabilt och att 10 år senare kommer ca 25% av alla försäkrade i USA att ha support för FeNO mätning genom sina sjukförsäkringar.

Av astmapatienter som har försäkringsskydd antas att 2% av patienterna kommer att utnyttja den möjligheten 2010 och att den andelen kommer att växa till 10% år 2020.

8. Aerocrine har i dagsläget inte många konkurrenter och är det enda företaget som kan erbjuda en handhållen apparat för FeNOmätning. Konkurrenternas apparater liknar mest Aerocrines NIOX och är stora stationära enheter som används mest i forskningssyfte. Aerocrines marknadsandel har ansatts till 75% under tiden då Aerocrine åtnjuter patentskydd. Marknadsandel antas senare sjunka stadigt från 2014 och framåt. Det är dock inte sannolikt att marknadsandelen kommer att rasa markant när patenten faller, då de flesta av de tidigare kunderna kommer att behöva byta ut mätaren för att kunna använda test av andra tillverkare.

Pris för NIOX MINO har antagits vara USD 2500 och att priset per test är USD 17 (allergynotes.blogspot.com).

9. Aerocrines affärsmodell bygger på att kunderna köper test, därför har i värderingen av Aerocrine antagits att själva försäljningen av NIOX MINO i stort sett inte inbringar någon vinst utan att den största delen av intäkterna hos Aerocrine kommer från försäljning av testen. Det har antagits att Aerocrine kommer att kunna hålla en bruttomarginal på 70%.

Med dessa antaganden och en diskonteringsränta om 10% kan ett NPV värde av runt 20kr per aktie motiveras.

Aerocrine tillhör sedimentet mycket intressanta aktier och jag rekommenderar alla som är intresserade att undersöka bolaget närmare. Köp rekommenderas.

Sammanfattning - Resultaträkning

SEKm

2010

2011

2012

2020

Omsättning

119

221

370

1262

Bruttoresultat

83

153

256

867

Rörelseresultat

-78

-18

73

597

Nettoresultat

-77

-17

53

431

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?