Post entry

Addtech: stabilt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Addtech ökar både omsättning och vinst. Storägare har köpt fler aktier.

Addtech har kunder i många brancher, det gör bolaget relativt okänsligt för händelser i enskilda industrisegment. Försäljningen till kunder inom medicinsk teknik ökar, vilket bidrar till stabiliteten.

Rapporten visar att både omsättning och resultat stärkts under de nio månader som den omfattar. Vinst per aktie ökade med 11 procent till 9,80 SEK (8,85). För den senaste tolvmånadersperioden uppgick vinst per aktie till 13,60 SEK (12,70).

Avkastningen på eget kapital uppgick till 44 procent och soliditeten var 34 procent.

Johan Sjö, VD och koncernchef, skriver under på att "inga väsentliga förändringar skett under perioden avseende risker och osäkerhetsfaktoer".

Även om delårsrapporten inte andas oro, kan det vara lämpligt att räkna lågt, utifall att lågkonjunkturen drar ut på tiden. Jag kalkylerar med att både försäljningstillväxt och vinsttillväxt kommer att dämpas som en följd av det bistra marknadsklimatet. På plussidan finns en erfaren ledning.

Vinstmarginalen ligger nu på 9%. De senaste sju åren har den varit på 7%. Jag räknar prognosen på genomsnittet. Försäljningstillväxten sänker jag från 16 procent, till tio procent. Rapportens grafer visar en viss vinstförsvagning under tredje kvartalet. Det kan tänkas att den syns mera i nästa kvartal. Utdelningen torde bli oförändrad. Den kommer på sensommaren, och var i fjol 6 kr. Jag räknar på sexårssnittet: 4 kr, eftersom att vi inte vet hur bolaget agerar förrän i nästa rapport.

Kurstillväxten visar sig, på ovanstående premisser, vara ogynnsam jämfört med försäljningstillväxten, men däremot fördelaktig i förhållande till vinsttillväxten. P/E-talet har sjunkit drastiskt och Addtech handlas nu under tidigare värden. De sex senaste åren ligger P/E på 14. Nu är prognosen lagd på P/E 7. Man bör betänka att även jämförelsebara bolag gått ned i kurs.

Slutsats: Intresse för aktien bekräftas av att Skandia Liv för några dagar sedan ökade innehavet i Addtech till 5,55 procent av kapitalet.

Jag tror att de gör rätt. Det går utmärkt att köpa Addtech upp till 100 kronor, på ovanstående antaganden. Den låga likviditeten gör att man inte bör överbetala, utan ha en viss riskpremie. I själva verket är Addtech inte dyr förrän kring tidigare kursnivå på 140 kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?