Post entry

ACAP-invest: tag plats i en bevisad kursvinnare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Under de senaste tre åren när nuvarande ledningen skött bolaget har kursen gått från 15 kr till 120 kr och dessutom har utdelningar lämnats med drygt 16 kr. Trots detta går det att köpa aktien på p/e 8 på min vinstprognos för 2008!

ACAP-invest har kommit med sin årsredovisning för 2007 vilket är en skön läsning för en trogen ACAP:are med aktien som största innehav. Med den som grund tänkte jag göra en ny analys av bolaget.

ACAP beskriver sig som ett börsnoterat riskkapitalbolag där man inom definerade affärsområden förvärvar och utvecklar företag. Man arbetar med värdeskapande åtgärder och målsättningen är en kursutveckling som är bättre än börsens genomsnitt. Detta har man verkligen klarat hittills och som jag skriver i ingressen så under de senaste tre åren när nuvarande ledningen skött bolaget har kursen gått från 15 kr till 120 kr och dessutom har utdelningar lämnats med drygt 16 kr. Under 2007 gick aktien upp 42 % jämfört med en nedgång för Affärsvärldens generalindex på 7 procent.

Nuvarande innehav är:

Sonesson Inredningar (Sono ) som verkar inom personlig förvaring och inredning för skolor, industri, fritid och offentlig sektor. ACAP skriver att det ser fortsatt ljust ut när det gäller offentliga åtagen inom skola, vård och omsorg. Sono möts av konkurrens från Baltikum och lågprisländer på de flesta marknader. De senaste årens förvärv har medfört positiva synergier avseende produktions och inköpssamordning vilket väntas få fortsatt effekt under 2008. Från 2010 i Danmark och 2011 i Sverige finns tvingade bestämmelser för postboxar i trapphus och där har Sono utvecklat ett skräddarsytt produktprogram som man väntar sig ta en stor del av denna marknad med. Rörelseresultat för 2007 61,3 miljoner på en omsättning på 457,7 miljoner

DISAB har mer än 30 års erfarenhet av utveckling, tillverkning och försäljning av vakuumaggregat för industriell städning och sanering. Med tyngdpunkt på den Nordeuropeiska marknaden siktar nu DISAB på expansion i Syd och Östeuropa. ACAP skriver att DISAB går in i 2008 med en god orderstock och det ser mycket ljust ut. Under de 11 månader som DISAB ingått i ACAP har man bidragit med ett rörelseresultat på 16,7 miljoner på en omsättning på 170,7 miljoner.

CETEC verksamhet är försäljning, konstruktion och tillverkning av kapslad elutrustning samt seriemontage, automation och plåtbearbetning. Försäljningen riktas mot byggnads och industrisektorn samt skolor, sjukhus, skolor och bostäder. ACAP skriver att efterfrågan på den byggrelaterade och industriella marknaderna bedöms fortsatt god under 2008 även om kundernas priskänslighet är stor. Det senare ställer därför krav på att Cetec fortsätter att effektiveras. Under 2007 hade bolaget ett rörelseresultat på 2,7 miljoner på en omsättning på 107 miljoner. ACAP säger att resultatet för Cetec var otillfredställande och en fortsatt stark marknad och gradvis förbättred effektivitet gör att man förväntar sig återhämtning under 2008.

MW Security erbjuder stöldsskyddsprodukter till detaljhandeln. Företagets produkter säljs idag i ett 50-tal länder över hela världen och man planerar en fortsatt expansion bla till de amerikanska och latinamerikanska marknaderna. Man har ett världsomspännade patensskydd och en ständig produktutveckling. ACAP säger att man ser mycket positivt på MW Securitys möjligheter att öka omsättningen och förbättra resultatet. Under 2007 blev rörelseresultatet 6,5 miljoner på en omsättning på 96,9 miljoner.

TPS Termiska Processser AB är ett nytt affärsområde inom ACAP. TPS inrikting är försäljning av produkter och system för energiproduktion med fokus på grön teknik med förnyelsebara energikällor, bland annat träpellets. TPS är uppdelat i fyra affärsområden: Standardiserade prefabricerade värmeproduktionsanläggningar, Brännarsystem för torra biobränslen, Kompletta värme/kraftproduktionsanläggningar för förnyelsebara bränslen samt Rökgaskondensering och rökgasrening. TPS är nya i koncernen sedan september 2007 och företaget har dessförinnan genomgått en besvärlig tid med företagsrekonstruktion. ACAP skriver att 2008 blir ett konsolideringsår för TPS för att sedan fokusera på de mycket intressanta framtidsmöjligheterna inom denna bransch. Under de fyra månader som TPS ingått i ACAP har de bidragit med ett rörelseresultat på 3,6 miljoner på en omsättning på 32,5 miljoner.

ACAP:s VD skriver att han får många frågor om konjunkturen och efterfrågan på produkter för sina bolag. VD skriver att man ännu inte märkt någon nedgång av konjunkturen och säger att man står väl rustade om en sådan kommer senare under året. Sono har en stor del av försäljningen till utbildningssektorn och där är kommunernas ekonomi avgörande för investeringarna och skatteintäkterna verkar fortsatt goda de närmaste åren. DISAB har bästa orderläget någonsin och Cetec har fortsatt god orderingång och TPS följer inte gängse konjunkturmönster. MW Security ser inte heller någon avmattning.

Sammanfattningsvis så ser det mycket bra ut för samtliga affärsområden. Under 2007 sålde ACAP sina fastighetsförvaltande dotterbolag och reavinster och likviditetstillskottet har skapat en stark ekonomisk ställning och plattform inför kommande investeringar. Resultat per aktie exklusive fastighetsförsäljningarna uppgick till 11,96 kr. Man kommer att ge en utdelning på 9,50 varav 5 kr är extra utdelning enligt förslag till årsstämman 29 april då även Q1 rapporten lämnas. VD skriver att man förväntar sig ett framgångsrikt år med högre intjäning än 2007.

Min slutsats. Ledningen har sedan den tillträdde 2004 med råge klarat att slå aktieindex och jag tror att man fortsätter att göra detta. Samtliga affärsområden är intressanta men speciellt TPS tror jag kan bli en riktig joker i ACAP:s regi. Kreditoron gör antagligen att man avvaktar något med företagsköp men några kommer säkert att ske under året och VD skriver att de aktivt söker efter lämpliga förvärv. Förklaring till den låga värderingen är antagligen att man är på smallcap och fonder och analytiker tittar ofta inte på aktien förrän den kommer upp på midcap och dit är det ännu en bit då börsvärdet är under 700 miljoner. Bolaget är därför underanalyserat och jag blir inte förvånad om den kommande utdelning på 9,50 blir i stort sett gratispengar särskilt med understöd av en god Q1 rapport 29 april. Jag tror att ACAP kommer att tjäna minst 15 kr per aktie under 2008 vilket ger ett p/e under 8 efter att udelningen tagits. Detta dels genom att öka vinsten för befintlig verksamhet och dels genom företagsköp med det nya utrymmet efter fastighetsförsäljningarna. P/e 8 för den här bevisade vinnaren kan inte betraktas som annat än ett fynd och rådet blir köp både på kort och lång sikt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?