Acap Invest: snabbväxare med riskspridning
2007-09-25 22:41, Edited at: 2011-03-11 05:29Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Acap Invest är ett riskkapitalbolag. De satsar på att köpa företag med en ljus framtid och potential att växa. Företaget har en erfaren och kunnig ledning med en god entreprenörsanda. Det finns en stor potential i de nya förvärv företaget har gjort.
Active Capital AB gjorde ett namnbyte till Acap Invest AB i maj 2007. Acap Invest är ett börsnoterat riskkapitalbolag. Deras affärsidé är att investera i bolag inom branscher med potential att växa. Acap Invest vill växa både organiskt samt genom uppköp. Ledningen har gedigen erfarenhet av både industriell- samt finansiellt företagande. Ledningen har visat sig kunna skapa värden i företagen genom en entreprenöriell anda som är SÅ viktig vid bedrivande av dylika företag.
Företagen som ingår i Acap Invests koncern:
SONO-gruppen:
Sonesson Inredningar AB har sin verksamhet inom inredning för personlig förvaring för fritid, industri, skolor samt offentlig sektor. Sono-gruppen är marknadsledande inom detta område och grundades så tidigt som 1902. I juni såldes fastighetsdotterbolaget Sonesson Inredningar FastighetsAB vilket gav Acap Invest en ytterligare solid bas i form av reavinst om 81,4 MSEK (efter skatt). Efter denna försäljning finns det nu hela 300 MSEK som kan användas till förvärv. Jag har dock valt att analysera Acap Invest bortsett från denna försäljning då det är en extraordinär intäkt. Tilläggas bör att under juli månad förvärvades Sälgströms Inredningar AB med omsättning 20 MSEK och de har redan en god lönsamhet. Under Q2 2007 ökade SONO-gruppen sin omsättning med 64 procent. VPA (exkl fastighetsförsäljning) steg med hela 71 procent. Det ser ljust ut för H2 då Acap uppger att orderläget ser bra ut.
DISAB:
Föreget köptes i februari innevarande år och är verksamt inom utveckling, tillverkning samt försäljning av vakuumanläggningar för miljövänlig uppsamling och transport av material. Från delårsrapporten 2007 står det skrivet att DISABs under 2000-talet "kännetecknats av sammanslagning och förstärkning av produktions- och serviceresurser för att under de senaste åren fokusera på europeisk expansion". De är väl etablerade och då främst på den nordiska och engelska marknaden. DISAB har enligt en rekordhög orderstock som lär bidra till en stor ökning i såväl omsättning som resultat.
Cetec Electric:
Företaget förvärvades i januari 2006 och inriktningen är försäljning, konstruktion samt tillverkning av kapslad elutrustning. Företaget har en unik produkt och ska alltid försöka anpassa sig till kundernas specifika behov, vilket gör att företaget har en stark marknadsposition. Från delårsrapporten 2007: "En stark orderingång och en hög orderstock under slutet av andra kvartalet indikerar en fortsatt hög beläggning". Problemet företaget haft nu i högkonjunkturen är att det varit hög personalomsättning vilket resulterat i att företaget inte kunnat producera i tillräckligt stora volymer. Dock tros investeringar i produktionen successivt förbättra resultatet.
MW Security:
Sedan 1985 är företaget absolut marknadsledande inom området stöldskyddsprodukter till EAS-system för detalj-och dagligvaruhandeln. Det som säljer bäst är stöldskyddsprodukter till CD, DVD samt Multimedia-safers. Företaget har förbättrat sitt rörelseresultat väsentligt från 2006 års Q2 där resultatet var -4,3 MSEK till 2007 Q2 då man hade hamnat på plus med ett resultat på 1,2 MSEK. Även vad gäller detta företag har de en stark orderingång vilket indikerar gott resultat under H2.
TPS:
Så sent som i september 2007 förvärvades nämnt bolag, vilka arbetar med produkt- och tjänsteförsäljning och praktiserad forskning och utveckling inom förbränning och förgasning framförallt biobränslen och avfall. En annan användare med namnet "Sololja" från DI Börssnack skriver att TPS: " kostade endast 1 kr per aktie vilket indikerar att bolaget dras med stora förluster för tillfället". Skall bli spännande och se vad ACAP kan göra med detta bolag.
TPS personal har i mer än 15 år byggt upp kunskap och praktisk erfarenhet inom området. Under de senaste två åren har TPS omsatt cirka 250 MSEK. Utvecklas företaget väl lär det starkt bidra till en kapitalbas för framgent internationell expansion inom den snabbt växande marknaden för bioenergi.
Möjligheter
Acap Invest är som sagt ett företag med en kompetent ledning som visat stor entreprenörsanda. Ledningen har visat att de kan vända förlustföretag såsom MW Security från minusresultat till plusresultat förhållandevis snabbt. Kan de göra detta även med den nya jokern TPS ser detta än mer intressant ut.
Positivt för framtiden och då nu närmast H2 är att orderstockarna för bolagen inom Acap Invest har välfyllda orderingångar och orderstockar. Detta talar för att vi kan få en finfin avslutning av 2007. Företagens verksamhetsområden är också sådana som behövs även i en lågkonjunktur, vilket gör att aktien också är en defensiv sådan.
Risker
Riskerna i bolaget är inte obefintliga men helt klart svårräknade. Den största risken som jag ser det är att TPS skulle utvecklas alltför negativt och att det skulle visa sig att det är svårare att få bukt med bolagets förlustsiffror än vad man räknat med. Sedan ser jag också en risk i att företaget på grund av tex för hög personalomsättning inte kan producera i tillräcklig bra takt eller mängd, såsom varit fallet i Cetec Electric. Företagets stora kunnande och entreprenöranda, företagets höga likviditet (ca 300 MSEK som de fått genom fastighetsförsäljningar) för företagsförvärv, de redan höga orderstockarna samt företagets bevisligen skicklighet i att utveckla företag till än mer vinstdrivande och även kunna vända förlustföretag till vinstföretag gör dock att fördelarna överväger i stora mått.
Riktkurs 2007
Min prognos för 2007 är en omsättning på ca 1000 MSEK vilket innebär en dubbling jämfört med 2006. Omsättningsökningen i H1 var 54 procent men i H2 är även omsättningen av TPS ca 90 MSEK, Sälgströms inredningar AB ca 20 MSEK (tillträde 1aug) är inräknat samt DISAB (som i och för sig köptes i februari).
H2 stod förra året för 67procent av VPA. Försäljningen är med andra ord säsongsbetonad, precis som i andra företag såsom Björn Borg. Omräknat till split var 2006 års VPA 8,07 kr. För H1 2007 var VPA 4,91 (2,67) exklusive fastighetsförsäljningar, som jag inte alls räknar med i denna analys då det är en extraordinär intäkt. Om man sedan prognostiserar med att det är en likadan säsongsviktning mellan H1 och H2 2007 som det var 2006 så har vi alltså ett VPA helåret 2007 på 13, kr. Med dagens kurs 139kr ger det ett P/E-tal på 10,6. Jag tycker att Acap Invest borde värderas till ett P/E-tal 15, vilket ger en riktkurs för 2007 på 197kr. Detta ger en uppsida i år på 42 procent.
Långsiktig potential
Ett företag som Acap Invest är svårt att prognostisera vinst då företaget hela tiden förändras genom uppköp samt försäljningar. I denna analys vinstprognos är tex inte möjligheterna för företaget TPS potentiella resultatlyft medräknat, vilket kan leda till att helt andra vinster väntar runt hörnet för Acap Invest. Omöjligt är det på intet vis då TPS personal under 15 år byggt upp kunnandet inom sitt område. Nu när de inte kommer försummas av ledningen så har de nu helt andra förutsättningar (se avsnittet ovan om TPS).
År 2008 bör kunna ha en vinsttillväxt om 40 procent vilket skulle ge VPA 18,3kr och räknat med P/E 15 vilket jag tycker är rimligt ger en riktkurs 275kr. En dubbling på drygt ett år med andra år. Företaget kommer säkerligen göra fler uppköp och befintliga företag i koncernen kommer knoppas av. Långsiktigt tycker jag det är rimligt med en vinsttillväxt om 20 procent vilket gör att aktien helt klart är värd att köpas och bör läggas i byrålådan.