Post entry

ACAP Invest: en vinst- och tillväxtmaskin

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

ACAP Invest är en av börsens finaste tillväxtbolag och är ett riktigt fynd till dagens kurs.

ACAP Invest har vuxit mycket snabbt via förvärv och omsättningen närmar sig nu 1 miljard kr.

ACAP Invest ökade sin vinst med 48% till 63,4 MSEK under 2007 exklusive fastighetsförsäljningar. Nettoomsättningen ökade med 59% till 863,5 MSEK.

Utöver den ordinarie utdelningen på 4,50 kr så föreslår man en extra utdelning på 5 kr. Detta ger en direktavkastning på nästan 7% till dagens kurs.

ACAP sålde av sina fastighetsförvaltande dotterbolag under 2007 och gjorde en vinst på 89,2 MSEK. Under året förvärvade man fyra nya bolag. ACAP förvärvade DISAB Vacuum Technology och TPS Termiska Processer, därmed skapades två nya affärsområden. Det befintliga affärsområdet Sonesson Inredningar expanderade genom köp av Form o Miljö Sweden och Sälgströms Inredningar.

ACAP går in i 2008 med en fet kassa och planer på nya förvärv. I årsredovisningen konstateras att bolaget inte har noterat någon nedgång på efterfrågan. Vidare konstaterar man att om en nedgång skulle komma senare under 2008 så står bolaget väl rustad med en stark finansiell ställning.

Sonesson, som utgör mer än hälften av ACAPS omsättning, har en stor del av sin försäljning till den kommunala sektorn. Fortsatta goda skatteintäkter till kommunerna under 2008 och 2009 samt en fortsatt satsning på skola, vård och omsorg kommer att hålla uppe efterfrågan. ACAP Invest kan därför anses som ett mindre konjunkturkänsligt bolag.

SONO Är en av Skandinaviens ledande koncern då det gäller utveckling, tillverkning och försäljning av inredningar. Kunderna är industri, byggsektorn, skola, vård och olika offentliga miljöer. Rörelsemarginalen låg under året på 13,4%. Nettoomsättningen ökade med +30% till 457,7 MSEK. Rörelseresultatet steg till 61,3 MSEK, en ökning på +11%.

TPS Termiska Processer

Ett nytt affärsområde inom ACAP. TPS är Världsledande på förbrännings- och rökgasreningsanläggningar för biobränslen. De strukturförändringar som har gjorts väntas ge positiva effekter under 2008 och man planerar att expandera internationellt inom den snabbt växande bioenergimarknaden. TPS befinner sig verkligen i en framtidsbransch. Rörelsemarginalen uppgick till 11,1%.

DISAB

Ett starkt varumärke i Europa och marknadsledande i norden. Tillverkar och säljer Vakuumaggregat för miljövänlig industriell städning och sanering. Orderstocken är rekordstor och den positiva trenden avseende omsättning och resultat väntas fortsätta. Disab har en snabb organiskt tillväxt som kommer att påskyndas genom framtida förvärv. DISAB visade upp en Rörelsemarginal på 9,8% under 2007.

CETEC

Tillverkar och säljer elfördelnings- och elkapslingsprodukter. Man har framgångsrikt arbetat med att öka försäljningen till industrirelaterade kunder. Verksamheten håller på att effektiviseras och sammangåendet med AutomatikHuset under 2007 väntas ge positiva effekter på försäljningen. Efterfrågan väntas ligga på en fortsatt hög nivå under 2008.

MW Security Säljer stöldskyddsutrustning för detalj- och dagligvaruhandeln och är en av världens ledande varumärken inom stöldskyddsprodukter till EAS-system.

Värdering

En vinst på 11,96 kr per aktie ger idag en rimlig börskurs på 150 - 160 kr räknat på 2007 års vinst. Omsättningen borde under Q1 2008 landa på omkring 270-300 MSEK och med en fortsatt god rörelsemarginal får vi en vinst på 3,5-4,0 kr per aktie.

Jag tror att en vinst under helåret på minst 15 kr per aktie inte är orimligt. En stor kassa och fortsatta förvärv kan komma att öka vinsten ytterligare. Med tanke på bolagets fina historik och en fortsatt förväntad hög tillväxt gör att aktien har en god potential att nå 200 kr inom ett år.

ACAP Invest är utan tvekan en av börsens finaste tillväxtbolag och ett riktigt fynd till dagens kurs både för den kortsiktiga och för den långsiktiga investeraren.

Riktkurs: 200 kr [ 2009-03-01 ]

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?