Post entry

ABB: hopp om unika köptillfällen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

ABB har goda förutsättningar att flytta fram positionerna under rådande lågkonjunktur. Levererar efterfrågade varor.

ABB är ett av de stabilaste verkstadsbolagen. Förklaringen finns i att de har låg exponering mot USA, och är inte heller beroende av fordon och byggnation. ABB gynnas av de stora investeringar i kraftverksprojekt som pågår över hela världen.

Klimatfrågan driver på intresset för förnybar energi, som till exempel vind och sol. ABB tillhandahåller teknik som kan användas även på avlägset belägna platser. Industrin kan förbättra verkningsgrad och produktivitet på sina anläggningar med hjälp av ny övervakning och styrteknik och energieffektiva motordrifter.

Rapporten

2008 var det sjätte året i rad som ABB ökade vinsten. Trots att vinsten föll med 88 procent under det fjärde kvartalet blev ändå 2008 det starkaste året hittills. Än så länge har orderboken på närmare 200 miljarder kronor har klarat sig från oväntade annulleringar.

Intresset för ABB:s produkter är stort, men kunderna har för närvarande svårt att finansiera projekten. Det märks på att antalet större ordrar minskade med 50 procent under fjärde kvartalet. De mindre beställningarna omfattar över 90 procent, och där har efterfrågan ännu inte vikit. VD Joe Hogan skriver dock att ”utsikterna för 2009 är fortfarande osäkra.”

ABB har beredskap för svårare tider. Ett sparprogram är redan igångsatt. Kassan är välfylld, en trygghetsfaktor. Den motsvarar 18 procent av börsvärdet. Förhoppningen om att ABB skall kunna flytta fram positionerna bedöms som rimlig. VD Joe Hogan hoppas på unika köplägen ”Sådana som bara uppkommer en enda gång i livet.”

Utdelningen bibehålls medan återköpsprogrammet av aktier för närvarande är inaktivt. Kontrasten till det skuldtyngda företag som kämpade för sin överlevnad i början av årtiondet är total.

Värderingsansats

Med beaktande av det osäkra marknadsklimatet, där flera verkstadsföretag tvingas skjuta order på framtiden, så är en konservativ värderingsansats att föredra. Som jämförelse kan nämnas att tillväxten för närvarande, enligt rekordrapporten ligger på 20 procent. Samtidigt kan man beakta att både SKF och AtlasCopco uppvisade vinsttapp på 20 procent.

Prognosen för 2009 ligger på 9 kr per aktie. Det ger ett P/E-tal på 12,5. En värdering som ligger högre än för övriga verkstadsbolag, men ändå inte är ansträngd.

Om man gör antagandet att vinstillväxten sjunker till 10 procent, det vill säga halveras, samtidigt som marginalen ligger kvar på drygt 7 procent, så kan en försiktig riktkurs sättas till 140 kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?