Post entry

AarhusKarlshamn: fett fett

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fet framtid

AarhusKarlshamn, världens ledande, tillverkar specialfetter (vegetabiliska fetter) till livsmedelsindustrin. Kunderna finns inom bagerier-mejerier-konfektyr-kemisk industri-läkemdelsindustrin och vegetabiliska smörjmedel för maskiner och ingredienser i foder.

AAK står således på många ben. Ett annat område, kakaosmörersättning, cbe, skördar stora framgångar i takt med det stigande kakaopriset. Bolagets starka

Råvaran kommer från växtriket och är således förnyelsebar.

Bolagets rörelseresultatet för Q2-2008 steg med fina 13 % och på halvårsbasis 31 %. Vinsten för Q2 blev 2,03 kr /aktie och för halvåret 7,60 kr.

Rörelsemarginalen har krymt något till 4,9 % (5,1) p.g.a av råvarukostnaderna. Resultatökningen påverkades negativt av detta.

I skrivande stund så har insatsvarorna såsom oljan och jordbruksprodukter sjunkit rejält vilket är positivt.

Årets resultat bör landa på 12-12,50 kr/aktie och det ger ett p/e på c:a 10 och det är inte dyrt för ett kvalitetsbolag som AAK. I slutet av året så kommer AAK:s båda s.k CBE anläggningar att vara i full drift och då kommer man öka produkuktionen rejält inom detta mycket lönsamma område som kommer att öka med tvåsiffriga belopp.

Bolaget räknar med att området cbe kommer att vara ett starkt drivande område med en hög tillväxt framöver och bolaget är väl positionerat på marknaden och med en stark närvaro i västra afrika så har man en stabil och säker tillgång till råvara. Man räknar med att det rationaliserings och effektiviseringsprogram som pågår kommer att ge full effekt 2010 med en kostnadsminskning på 100 Mkr som kommer att landa rätt ner på sist raden.

Det finns en nettoskuld om 4,9 Mdr att ta hänsyn till när man värderar bolaget och riskerna är valutakursändringar och svängningarna på insatsvarorna.

Kursen har sjunkit alldeles för mycket och AAK som världsledande inom området skall handlas med en premie och inte som nu med en rabatt. Riktkursen sätts till 170 kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?