Post entry

Bluelake Mineral - Avgörande tillståndsbeslut i närtid. En vägvisare för framtiden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bluelake Mineral står inför ett kritiskt skede i sin utveckling, där tillståndsprocesserna snart når sina avgörande beslut. Dessa beslut har potential att inte bara påverka bolagets operativa kapacitet utan även dess långsiktiga strategi och marknadsvärde. Trots bolagets ansträgningar har processerna tagit mer tid än beräknat, delvis på grund av långa ledtider hos olika myndigheter. Med en alltmer krävande regulatorisk miljö och stora förväntningar från investerare, kommer utfallet av dessa processer att bli en vägvisare för Bluelakes framtid. Nedan kommer en fortsättning från min senast skrivna sammanfattning av bolaget.

Trots att Bluelake Mineral har varit sparsamma med pressmeddelanden under året, indikerar de tillgängliga uppgifterna att bolaget har gjort betydande framsteg, främst gällande tillståndsprocesserna. Flera viktiga initiativ och projekt börjar falla på plats, vilket kan ha stor betydelse för företagets framtid.

Under 2024 har Bluelake genom sitt norska dotterbolag Joma Gruver AS, arbetat med tillståndsprocessen reguleringsplan för att återstarta gruvverksamheten i Joma. Kommunfullmäktige i Royrvik har godkänt reguleringsplanen för gruvan, men Sametinget har invänt mot denna, vilket har lett till medlingsmöten som inte löst konflikten. Nu hänskjuts frågan till kommunal-och distriksdepartementet för slutligt avgörande.

Den 7 Februari meddelade bolaget att deras norska bolag har fått ett bidrag på ca 1.57miljoner NOK från Borgefjell Utveckling AS för gruvprojektet i Joma. Detta stöd markerar ett viktigt regionalt engagemang och är en del av Bluelake Minerals bredare strävan att säkra offentlig finansiering för projektet.

Den 15e Mars rekommenderade statsförvaltaren i Trondelag att kommun- och distriktsdepartementet godkänner reguleringsplanen för Jomagruvan. Denna rekommendation är en viktig del av projektet och ett positivt steg mot att få reguleringsplanen godkänd.

Den 25 Mars fick bolaget ännu ett bidrag, denna gång från Namdal rgionalråd. Ett bidrag på 400k NOK för gruvprojektet i Joma, som kommer att användas för reginal och kumulativ konsekvensutredning av rennäringen. Trots att dessa bidrag är relativt små, indikerar det tydligt att Norges vilja stödja Joma som en gruva.

Den 29 April tillförs bolaget med 10 miljoner kr genom optionsinlösen och riktade nyemissioner av serie TO3. Inför uttnyttjandeperioden erhöll från VD Peter Hjort och styrelseledamoten Jonas Dahlöf för ca 2.1 miljoner kr samt bottengarantiåtaganden från externa investerare för ca 7.8 miljoner kr. Detta visar ett starkt stöd från både befintliga och nya investerare på ett långsiktigt engagemang för bolagets utveckling.

Under 2 Juli fick vi äntligen ett pressmeddelande från bolaget att man kommer att ansöka om strategisk status för sitt nickel-koboltprojekt Rönnbäcken enligt EU nya gruvlagstiftning CRMA. Denna nyhet är särskilt spännande då Rönnbäcken är Europas största outvecklade nickelfyndighet med enorm potential att stärka EU självförsörjning och bidra till den gröna omställningen. 

Den 8 Augusti fick vi information från bolaget där Länsstyrelsen i Västerbotten ska slutligt komma fram till ett beslut gällande bolagets ärende bearbetningskoncession för Stekenjokk-Levi senast den 23 Augusti.

Med dessa utvecklingar står Bluelake Mineral inför en avgörande period som kommer att påverka företagets framtida vägval och marknadsposition. Nedan följer en detaljerad sammanfattning av bolagets nuvarande situation och framtida utsikter.

Projektstatus och tillståndsprocesser Joma

Bluelake Mineral arbetar för att återstarta gruvverksamheten i Joma genom sitt norska dotterbolag Joma Gruver AS. Trots att Røyrvik kommun redan har godkänt reguleringsplanen, har Sametinget invänt mot beslutet, vilket har lett till förseningar. Sametingets invändningar handlar om att ytterligare utredningar borde ha genomförts innan kommunen godkände planen. Røyrvik kommun anser dock att alla nödvändiga processer har följts och att en ny utredning inte skulle påverka beslutet. Att EU och Norges nya mineralstrategi och regler framhäver koppar som en strategiskt viktig metall för den gröna omställningen stärker övertygelsen om att joma-projektet har en stor framtidspotential. Genom att Joma kan bli Norges första nya koppargruva på 25 år, understryks projektets relevans och betydelse för både den lokala ekonomin och den globala klimatomställningen.

Projektet står nu inför nästa steg, där ärendet ska överlämnas till kommunal- och distriktsdepartementet för ett slutgiltigt beslut. För att gruvan ska kunna öppnas krävs även miljötillstånd och driftskoncession. Joma-projektet är en viktig del av Bluelake Minerals strategi, det planeras också att vara miljövänligt, med åtgärder och kompensation för att minimera påverkan på rennäringen.

För att stödja projektet har bolaget ansökt offentlig finansiering genom sitt norska dotterbolag som beviljats ett bidrag på ca 1.5 miljoner NOK från Borgefjell Utveckling AS. Bidraget är avsett för projektledning, leverantörsutveckling, utbildning och bostadsprogram i Royrvik under 2024. Borgefjell har även signalerat att ett liknande belopp kan beviljas för 2025. VD Peter Hjorth kommenterade att detta stöd är ett starkt tecken på regionalt engagemang och viktig del av bolagets större finansieringsstrategi för projektet. Oavsett om bidraget inte är relativt stort tycker jag att det är en viktig pusselbit för att säkerställa att Joma kan fortsätta enligt plan, samtidigt som det bidrar till regional utveckling och den globala gröna omställningen. Bolaget har även erhållit ett bidrag från Namdal Regionråd på 400k NOK. Bidraget kommer att användas för finansiering av regional och kumulativ konsekvensutredning av rennäringen.

Det som händer nu:

  • Stor möte och besiktning av gruvområdet för Joma 30 Augusti, länk nedan: https://sametinget.no/Kalender/CalendarEvent.aspx?Id=1398&MId1=7
  • Slutligt beslut för reguleringsplanen kommer att presenteras under senhösten.
  • Bolaget har tidigare nämnt att man även fört diskussioner för bidrag från organisationer som Innovasjon Norge och Trondelag fylkeskommun. Utfallet av detta blir intressant.
  •  Arbetet för miljöansökan har inletts där man tidigare nämnt att processen startades slutet av 2023. Mycket av arbetet är gjort genom ofattande utredningar under processen med reguleringsplanen. Man har anlitat Multiconsult som rådgivare för miljöansökan. Länk: https://www.bluelakemineral.com/investerare/pressmeddelanden/?slug=uppdatering-av-status-for-gruvprojektet-i-joma-92699
  • Påbörja arbetet med en preliminär genomförbarhetsstudie (preliminary feasibility study). Denna utredning innebär en mer detaljerad utredning som beskrivs som en operativ affärsplan för gruvprojekten Joma/Stekenjokk-Levi. Arbetet för upphandling av rådgivare skulle slutföras sista kvartalet 2023.

Projektstatus och tillståndsprocesser Stekenjokk/Levi

Joma och Stekenjokk-Levi kommer att brytas och anrikas som ett sammanhållet projekt med ett centralt anrikningsverk och deponi i Joma. Man beräknar en ett fritt kassaflöde efter skatt på ca 400-500 mkr (40-50 MUSD) per år (Stekenjokk-Levi och Joma tillsammans).

Likt Joma inväntar bolaget på ett beslut för bolagets tillståndsärende bearbetningskoncession. Via dotterbolag Vilhelmina Mineral har Bluelake Mineral ansökt om bearbetningskoncession för Stekenjokk nr1 beläget i Vilhelmina kommun i Västerbotten samt Levi k nr1. Länsstyrelsen i Västerbotten krävde 2019 ett Natura 2000 tillstånd för gruvbolaget skulle vara på plats innan ansökning för bearbetningskoncession kunde ske. I november 2022 fick man slutligen Natura 2000 tillstånd godkänd efter flera turer mellan bolag och Länsstyrelse. Bergsstaten blev därefter kontaktad att återuppta arbetet om att godkänna bearbetningskoncessionen. Bergsstaden valde då på nytt bedöma den s k malmbevisningen som är en del av bearbetningskoncession. Ärendet skickades fram och tillbaka mellan bolag Bergsstaten och Länsstyrelse i Västerbotten. Det har skötts dåligt med extremt långa ledtider. Nu är vi äntligen nära ett slutligt beslut från Länsstyrelsen gällande tillstryk av ett godkännande bearbetningskoncession.

Det som händer nu enligt pressmeddelande från bolaget från 15 augusti, ska ett slutligt beslut från Länsstyrelsen äntligen presenteras den 23 e Augusti, därefter ska Bergsstaten godkänna beslutet. https://www.bluelakemineral.com/investerare/pressmeddelanden/?slug=uppdatering-av-status-for-gruvprojektet-i-joma-92699

Vid ett godkännande kan bolaget påbörja arbetet med miljöansökan.

Turårdningen är följande:

  • Bergsstaten gör en uppdaterad s k ”malmbevisning” för att konstatera att det finns brytvärd mineralisering.
  • Länsstyrelsen i Västerbotten tillstyrker därmed bearbetningskoncession för både Levi och Stekenjokk utan krav på ytterligare kompletteringar. (Beslut 23 e Augusti)
  • Bergsstaten kan - baserat på tillstyrkta bearbetningskoncessioner för både Levi och Stekenjokk från både länsstyrelserna i både Västerbotten och Jämtland – äntligen och slutligen bevilja bearbetningskoncession.

Stekenjokk-Levi och Joma vid full produktion

Just nu finns det ca 92 miljoner aktier. Frågan är hur många aktier som behövs emitteras för att man ska kunna få samtliga tillstånd. Om Bluelake kan finansiera Joma och Stekenjokk-Levi gruvorna genom lån och nyemission i dotterbolaget, så kan bolaget förhoppningsvis undvika att emittera många aktier. Då beror det på hur bolaget lyckas med den förhandlingen. Målet bör ändå vara att Bluelakes aktieägare ska kunna äga så stor del av det fria kassaflödet i Joma och Stekenjokk-Levi gruvorna efter full finansiering och anläggning av gruvorna.

Efter att alla tillstånd finns för etablering av Joma och Stekekjokk-Levi antyder jag att bolaget har fler aktier än 100 miljoner st. Om vi räknar med 200 miljoner aktier i Bluelake. Sedan ska anläggning av gruvorna ske till en investeringskostnad av ca 1 miljard kr. Denna finansiering kan förhoppningsvis ske genom följande:

  1. Banklån 500 Miljoner kr.
  2. Emission av aktier till ett värde av 500 Miljoner kr i dotterbolaget Vilhelmina Mineral som äger Joma Gruver och Stekenjokk/Levi. (Ingen aktieutspädning i Bluelake Mineral).
  3. Eventuell offentlig finansiering kan tillkomma och förbättra kalkylen.

För emission av aktier i Vilhelmina Mineral kommer Bluelake Mineral behöva släppa sitt majoritetsägande, säg från 100 % till 30%. Detta betyder lite förenklat att man efter full finansiering och anlagd gruva vill ha minst ca 30% i utdelning till Bluelake Mineral av de vinster som Vilhelmina Mineral och Joma Gruver genererar framåt. Om tex kassaflöde och vinst är 50 MUSD per år blir det alltså 15 MUSD i utdelningar till Bluelake. Värdet på detta kassaflöde skulle kunna sättas till minst 10 gånger eller 150 MUSD eller 1.5 miljarder SEK. Med 200 miljoner aktier blir det 7,5 kr per aktie. Dvs, ett ägande på ca 30 procent med 200 000 aktier vid produktion kan aktien komma att kosta 7.5kr. (Joma, Stekenjokk/Levi exklusiv Rönnbäcken + bidrag).

Denna beräkning är lågt räknat med 200 000aktier i bolaget, vill endast visa potentialen bolaget har vid produktion. Kalkylen förändras väldigt mycket beroende på främst kopparpriset. Analytiker på exempelvis Citibank bedömde förra året att priset på koppar inom några år kan nå 15 000 dollar per ton. Idag har vi kopparpriser på ca 9000 dollar. Kopparpriset har stigit ca 7 procent bara iår.

Rönnbäcken- Bluelake Minerals strategiska satsning

Rönnbäcken är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar som ligger i Västerbotten. Gruvan har tre giltiga bearbetningskoncessioner som täcker de tre mineraliseringarna som utgör Rönnbäcken projektet. Utifrån bolagets PEA siffror beräknas Rönnbäcken göra en vinst efterskatt på 1,5 – 4 miljarder kr (150 – 400 MUSD) per år under drygt 20 år vid produktion.

Rönnbäcken är en unik fyndighet med viktiga mineraler där nickel och kobolt räknas som strategiska råvaror. Det gör fyndigheten också till en strategisk projekt med stora chanser att få till CRMA nya planförslaget från EU.

Bolaget fokuserar på att säkra partnerskap och finansiering för en förstudie (PFS) och en uppdaterad miljö-och social konsekvensbedömning (MKB), en uppskattad kostnad på 100-150 miljoner kr. Man saknar för närvarande de ekonomiska resurserna och den organisatoriska kapaciteten för att själva driva projektet hela vägen imål. För att äga så stor del av Rönnbäcken fram till produktion har bolag nu även påbörjat ansökningarna för ett CRMA-bidrag inom ramen för EU nya planförslag, vilket ytterligare kan stärka projektets ekonomiska och strategiska möjligheter. 

Det som händer nu med projektet är följande:

Bluelake Mineral AB har ansökt om att få sitt nickel-koboltprojekt Rönnbäcken klassat som ett strategiskt projekt under EUs nya gruvlagstiftning, Critical Raw Material Act (CRMA). Rönnbäcken, bedöms kunna producera 23 000 ton nickel, 660 ton kobolt och 1,5 miljoner ton järn årligen i 20 år, vilket skulle förbättra EUs självförsörjning av kritiska råvaror. Ansökningsomgången pågår mellan den 23 maj och 22 augusti 2024, med beslut planerat till Q4 2024.

Man har anlitat en bra konsult SLR som sägs vara bra på miljö och tillstånds frågor samt inom olika ansöknings processer. Det är ett omfattande arbete med ansökningen. Det är inte bara en ansökning som man ska fylla i , det är väldigt mycket politik i det hela, gäller att man har kontakter inom korridorerna i Bryssel också. Väldigt positivt att bolaget väljer att anlita en seriös konsult som ska ta detta vidare. Våra förhoppningar ligger nu på att bolaget skickar in ansökan för CRMA bidrag den 22 Augusti.

Att få ett CRMA- bidrag innebär att ett företag får stöd för sitt projekt, vilket kan göra det lättare att genomföra dyra studier som miljöansökning. Det betyder också att företaget får extra uppmärksamhet och stöd från EU, vilket kan leda till snabbare tillståndsprocesser och ökad trovärdighet. Dessutom kan det hjälpa bolaget att attrahera fler investerare och partners, minska den finansiella risken och stödja en hållbar utveckling.

En kort uträkning

Om vi nu antyder att bolaget har 200 000 aktier fram till produktion där produktions apparaterna startas där Bluelakes ägarandel blir 2 procent av hela projektet Rönnbäcken.

  • Lägsta årliga vinst för Rönnäcken är 1.5 miljarder kronor. (Siffror från bolagets PEA ,1,5 – 4 miljarder kr efterskatt)
  • Bolagets ägarandel, 1 procent royaltys och 1 procent ägarandel
  • Av 2 procent utav projektets 1.5 miljarder kronor årligen får Bluelake 30 miljoner kr.

Om kassaflöde och vinst är 1.5 miljarder kr per år blir det alltså 30 miljoner kr i utdelningar till Bluelake årligen.

Värdet på detta kassaflöde skulle kunna sättas till minst 10 gånger eller 300 miljoner kr eller Med 200 miljoner aktier blir det 3 kr per aktie. Dvs, ett ägande på ca 2 procent vid fullskalig produktion kan aktien komma att kosta 3kr med 200 000 aktier i bolaget.

Kalkylen förändras avsevärt beroende hur man lyckas med olika bidrag från EU nivå och från andra instituter, samt nickel priser. Denna är bara en kort beskrivning lågt räknat för att visa potentialen för projektet.

Värdering / aktien

Aktiekurs i skrivande stund ligger på 1.262 kr fördelat på ca 92 miljoner aktier vilket ger ett värde om 116 miljoner kr.

Bluelakes kassa uppgick till ca 5.8 miljoner kr vid slutet av det första kvartalet. Man tog in sedan ca 10 miljoner kr genom ett optionsinlösen och garantiåtagande för dessa optioner(TO3). Man har samtidigt fått bidrag på totalt ca 2 miljoner NOK som förstärkt kassan. Fler bidrag kan tilldelas till bolaget under kommande månader från bla Innovasjon Norge som har tendens att stötta med större bidrag . Under Juli tecknade både VD Peter hjort och styrelseledamoten Jonas Dahlöf optioner som förstärkte kassan ytterligare med ca 1 miljon kr.

Ägarlistan har förändrats positivt där Bolagets största aktieägare enligt senaste listan från FI är Viko Eindom AS, en investerare från Norge, en ägarandel om 7.2 procent av bolaget. Därefter finns Peter Hjorth (VD) med ett ägande strax över 5 procent och sedan har vi Jonas Dahllöf (styrelseledamot) med 3.1 procent ägande. Både VD och styrelseledamoten har ökat sina ägarandel vid 2 tillfällen iår. 

Bluelake Mineral har potential till en stor uppvärdering i takt med en ökad uppmärksamhet där man har tre stora triggers runt hörnet. Man har idag en reguleringsplan i Norge som ligger just nu under behandling av kommunal-och distriksdepartementet. Resultat kommer under senhösten.

Stekenjokk/Levi har bearbetningskoncessionen under behandling som ska beslutas av Länsstyrelsen i Västerbotten den 23 e Augusti, därefter kommer förhoppningsvis Bergsstaten följa samma spår. Med Europas nya planförslag för kritiska råvaror (CRMA) räknar jag med att olika myndigheter godkänner tillståndet.

Rönnbäcken är bolagets just nu hetaste projekt där man påbörjat ansökningarna för ett CRMA bidrag. Resultat av ansökningen kommer om allt går enligt plan redovisas slutet av året.

Om vi nu säger att alla dessa nyheter utvecklas till ett positivt utfall utan några hinder. Potentialen finns då för att aktiekursen når 5kr eller mer . Det krävs att olika myndigheter lever upp till den inriktning man tydligt kommunicerat att underlätta, göra nyetablering av gruvor och även förenkla tillståndsprocesserna verkliga.

Triggerlistan i turordning

  • Ansökningarna för ett CRMA bidrag till EU skickas in 22 Augusti.
  • Beslut från Länsstyrelsen i Västerbotten gällande bearbetningskoncenssion. 23 Augusti.
  • Besiktning av gruvområdet för Joma, 30 Augusti.
  • Status gällande bedömning av ansökningarna för Rönnbäcken (CRMA) uprättas. September-Oktober.
  • Beslut från Bergsstaten gällande bearbetningskoncession. 2024.
  • Beslut Joma reguleringsplan. Senhösten, oktober-November.
  • Innovasjon Norge stort bidrag?
  • Beslut från EU vilka projekt räknas som strategiska projekt som därmed har rätt till bl.a bidrag. Q4 iår.

Olika ärenden har fått pendla mellan olika myndigheter och med otroligt långa ledtider har orsakat förseningar som gjort att bolaget fått lägga full krut för att få dessa på plats. Man har nu tydligt kommunicerat olika tidsplaner när saker och ting väntas komma på plats. Vi har väldigt spännande månader framför oss med stora beslut som väntar runt hörnet. Jag själv är aktieägare i bolaget och starkt rekommenderar Bluelake både långsiktigt och kortsiktigt. Läs på och gör din egna undersökning av bolaget innan du väljer att investera och investera endast det du har råd att förlora. Aktier är en risk oavsett bolag.

För mer information om bolagets olika projekt med ekonomiska beräkningar (PEA), kan du läsa min senast skrivna redeye sammanfattning från Januari i år.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?