Post entry

Blockbuster?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är nog många som kan känna igen sig i att man förundrat tittat på något förhoppningsbolag vars kurs mångdubblats. Men vem hade väntat att man skulle förundrat titta på Arocell och undra, varför rusar inte kursen? Har marknaden tagit devisen, köp på ryktet sälj på nyheten, till en ny nivå?

Följande är min betraktelse och skall inte uppfattas som en köprekommendation. Kom ihåg att göra hemläxan innan du köper en aktie! Uppgifter är hämtade från källor som jag bedömt som trovärdiga, men kan vara behäftade med fel. 

Det fanns bl.a. två saker man kan ta fasta på i vd’s “tal till nationen” med anledning av Roche avtalet. 

Fritt refererat från videon, säger vd “Marknadsledaren PSA omsätter EUR 1 Mdr per år” och “vi vet att Arocells biomarkör TK 210 ELISA kan användas tillsammans med flera andra test för att få bättre beslutsunderlag”

Se hela presentationen på https://tv.streamfabriken.com/arocell-intervju-2018_04_25/

PSA används som biomarkör för prostatacancer, och står för nästan 68% av marknaden, enligt Kalorama. På marknaden finns ca 40 st immun biomarkörer för cancer, att det finns så många beror på att det finns många celltyper som kan utveckla cancer. I rapporten “Tumor Markers Immunoassay Market” nämner Kalorama de 11 största biomarkörerna på marknaden. I en uppräkning som börjar med PSA nämns CA 15-3 (för bröstcancer) som nummer 5. Det står inte uttryckligen att listan är i storleksordning, men det vore naturligt och listan börjar med den största. 

(Ni kan köpa rapporten för ca 30000 kr)

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män, där 10000 drabbas årligen i Sverige, bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor, där 8000 drabbas årligen i Sverige (2012 Cancer.se). Det indikerar att behovet av en biomarkör för bröstcancer borde vara nästan lika stort som för PSA. Men det är förstås även beroende andra faktorer, tex andra test som mammografi.

Även om det finns 40 biomarkörer är det få som har känsligheten att påvisa cancer i ett tidigt skede. En biomarkör kan även sakna specificitet, dvs cancer är bara en av flera möjliga orsaker till att testet blir positivt. 

Bröstcancer

Arocell har från studier visat att TK 210 ELISA ger bättre resultat än dagens använda biomarkör för bröstcancer CA15-3, både högre känslighet och högre specificitet. Kombinationen av TK 210 med CA15-3 ger ytligare högre känslighet och specificitet. Bröstcancer är det område man kommit längst med i studier och får antas vara den primära applikationen man har i åtanke tillsammans med Roche. 

Prostatacancer

Marknadsdominanten PSA saknar specificitet, det innebär bl.a. att test kan ge ett positivt resultat för inflammation i prostata eller förstorad prostata, förutom cancer. På pappret borde TK 210 då främst kunna höja specificiteten i test för prostatacancer tillsammans med PSA. Med andra ord eliminera falska alarm, med medföljande konsekvenser i patientlidande och resursslöseri. Av Arocells hemsida framgår att man har flera pågående studier för att utvärdera ett kombinerat test med PSA och TK 210. 

Andra cancertyper

Arocells biomarkör TK 210 ELISA mäter nivån av TK-1 protein, som frisläpps i blodet vid celltillväxt. Då cancer generellt innebär en okontrollerad kraftig celltillväxt, finns det anledning att förmoda att TK 210 (förhöjda nivåer av TK-1protein) kan användas som indikator för många typer av cancer, i sig eller tillsammans med något annat test. I och med att test med immun biomarkörer kan ske från blodprov i automater, borde det vara enkelt att utföra flera test parallellt, för att få en högre känslighet eller specificitet. Vd nämner i sitt tal att TK210 tillsammans med andra biomarkörer förbättrar beslutsunderlaget för flera typer av cancer och teoretiskt skulle det kunna gälla för de flesta typer av cancer då man mäter en generell egenskap hos cancer, åtminstone de för patienten allvarliga typerna av cancer. Arocell har pågående studier inom blod cancer, bindvävscancer och lungcancer.

En komplett plan över pågående projekt finns på Arocells hemsida. 

Roche avtalet är icke exklusivt, en anledning till att det utformats så kan bero på att TK 210 ELISA potentiellt kan användas i så många typer av cancer att det idag är svåröverskådligt. Det öppnar för att det kan följa liknande avtal med andra kunder, på marknaden finns förutom Roche’s testautomat Modular, Abbot Architect, Siemens Bayer ADVISA, Siemens Dade Dimension, och Orhtro Vitros, plus ett antal andra. 

Börsvärdet på Arocell är i skrivande stund runt 165 mkr och cancer test med TK 210 ELISA är bara ett av tre affärsområden för Arocell. I och med Roche avtalet är det sannolikt att TK 210 ELISA kommer att etableras på marknaden. Det stärker Arocells position inom övriga affärsområden, då det markant minskar risken för kunder inom tex läkemedelsutveckling. 

Jag äger själv aktier i Arocell. Må kraften vara med er.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?