Blankningens historia
2008-10-04 22:33, Edited at: 2010-06-11 11:39Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Blankning, det vill säga lån av aktier, i syfte att sälja dem var förbjudet i Sverige mellan 1979 - 1991.
Motivet till restriktionen att blanka var att omsättningen på Stockholmsbörsen ansågs för låg. Ett annat skäl var att vissa aktörer ansågs ha bättre kännedom om marknadsläget och därigenom kunde få ett övertag gentemot sin motpart. Blankning bedömdes dessutom vara ett alltför spekulativt instrument.
Under det glada ekonomiska uppsvinget på 1980-talet förändrades omständigheterna på den svenska finansmarknaden, och därför upphävdes förbudet den 1:a augusti 1991.
Stockholmsbörsens omsättning hade då mångdubblats gentemot situationen när förbudet infördes 1979. Även synen på blankning hade förändrats. Nu ansågs det inte längre mer spekulativt än något annat av de placeringsalternativ som fanns på marknaden.
En kommite föreslog att Bankinspektionen skulle avgöra vilka värdepapper som skulle vara lämpliga för blankning. Motivet till detta var att försöka undvika kursmanipulation i värdepapper med liten omsättning. Förslaget föll dock, med hänvisning till att det kan motverka syftet. Istället för förbudet infördes krav på skriftliga avtal vid förfogandet av aktier som tillhörde någon annan.
1992 kom ett avgörade besked från skattenämnden. Där framgår att aktielån som löper på kortare tid än ett år inte skulle klassas som avyttring. Det innebar att långivaren inte längre behövde betala reavinstskatt. Nu tog blankningen fart på allvar.
Antalet utlånade aktier har under 2008 slagit alla rekord. Stockholmsbörsen för statistik. Dessvärre är den inte fullständig. Den bygger på uppgifter från 15 mäklarhus, däribland de största svenskarna, Ensilda, Handelsbanken, Carnegie, Swedbank och Avanza. Totalt sett svarar dessa endast för hälften av handeln på Stockholmsbörsen. Information saknas bland annat för USA jättarna Mogan Stanley, Goldman Sachs, (Leman Brothers), Merrill Lynch och en rad andra tunga utländska aktörer på Stockholmsbörsen. Gissningsvis så är blankning betydligt vanligare från amerikanskt håll än i Sverige, därför kan det verkliga blankade beloppet tidvis vara två till tre gånger större än det som finns i statistiken.
-------