Blankning får börsen att deppa
2007-11-03 19:48, Edited at: 2010-06-11 10:48Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
När jag städade i bostaden hittade jag en artikel i SvD. Jag skrev artikel om blankning som tyngde ner Stockholmsbörsen. Det var kul att läsa särskilt det är lördag idag.
Det står här i artikeln:
Marknadens agerande med blankning som tillåts på börsmarknaden är i högsta grad oacceptabelt. Den bör regleras genom restriktioner såsom i USA och Japan. I Sverige är blankningen helt oreglerad och används ofta till att förstärka kursfall i aktier så att småsparare kommer i kläm och portföljer tvångrealiseras. I denna form är blankning samhällsekonomiskt skadlig, då den skapar osäkerhet och håller nere börsen. Detta i sin tur bidrar till ett deppigt börsklimat som påverkar tillgången på riskkapital, håller nere konsumtion och investeringar och därmet negativt påverkar tillväxten i samhällsekonomin. En kraftfull blankare väljer tidpunkt för när stöten sätts in och när återköp kan börjas. Förlorare blir alltid vanliga aktieägare som går in senare vid upprekyl, och på så sätt alltid hamnar i otakt med börsen.
Detta är skadligt och undergräver förtroendet för börsen och det har redan medverkat til att det allmänna intresset för börsen avtagit med de allt lägre kursnivåer som blankningen orsakat. Beträffande "att tillföra likvidetet" utgör det en förrädisk felsyn. Likviditet (=en ökad omsättning) tillförs visserligen i de blankade aktierna. I sin helhet dräneras dock börsen på reell likviditet genom att den allmänna kursnivån sänks. Därmed påverkas också börsens totala kapitalbildningseffekt, vilket i sin tur har skadliga samhällskonomiska följder.
Nu tar jag paus från skrivandet. Skriver mer om blankningen som har fått Finansinspektionen reagera och ändrade regler när det gäller antalet utlånade aktier.
Vi hörs!
Må så gott, Oskar Fredrik