Post entry

Blankning destruktivt för Sverige del 2

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Godmorgon,

Fortsätter skriva "artikeln" från Svenska Dagbladet 7 augusti 2002.

För det ändamålet står svenska banker och till och med pensionsfonder välvilligt till förfogande med aktielån mot en spottstyver som ersättning. Resultatet blir att fondernas reella värden urholkas, vilket knappast motsvarar fonddelägarnas önskemål.

Det sägs ofta av den oreglerade blankningens försvarare att blankningens del av börsaffärerna är så liten att de saknar inverkan. Det är ett argument som verkligen behöver synas, troligen har blankning en mycket stor psykologisk inverkan - långt större än vad som syns i statistiken, som för övrigt torde vara bristfällig, då ingen anmälningsplikt för blankning föreligger.

Christoffer Dahlbergs argument är typiskt för den professionella bankteknokratens syn på blankning, som endast en metodik som ökar tradingvolymerna och därmed bankernas intäkter från tradingavgifter. Och bankernas ansvar sträcker sig inte längre än så - de behöver inte ta något samhällsansvar. Men samtidigt är det otvetydigt så att utan en växande börs får heller inte den svenska ekonomin någon tillväxt. Och utan tillväxt försämras tillgången på riskkapital och företagens marknad och resultatutveckling krymper.

Den senaste tidens börsnedgångar har bidragit till sämre tilltro till ekonomin vilket leder till minskad försäljning för bolag varje kvartal. Andra stora förlorare är svenskarnas framtida pensioner och privata investeringar. Detta i sin tur får samhället att tappa ytterligare köpkraft och man kan ju fundera över i vems intresse detta sker, utan att någonting görs åt sådana oacceptabla handlingar.

Resultatet blir att politikerna förr eller senare kommer att ingripa. Man får hoppas att det då inte är för sent. Jag tror således att en oreglerad blankning på sikt kan komma att försätta Sverige i en ekonomisk krissituation.

När artikeln lästes upp av mina kollegor fick jag stora applåder. Den morgonen kom kollegorna till mitt rum och sa "bra jobbat" och "snyggt gjort"... Några månader senare ändrade Finansinspektionen reglerna när det gäller blankningslån. Mer seriöst och demokratiskt.

Nu går jag ut med min hund Jolly Bob. En kopp caffe latte i handen och njuta av grått väder.

Må så gott, Oskar Fredrik

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?