Januari var första månaden då US Inköps chef index rapporterades under 50. Vi kan nog kallt räkna med att det kommer låga index det närmaste halvåret. Därutöver kommer utvecklingen av arbetslösheten att tas som indikation på tyngden i nedgången och förstås kommande rapporter från de amerikanska bolagen.

För er som tror på teknisk analys stämmer den nuvarande nedgångens vågprofil på Stockholmsbörsen mycket väl in på en klassisk nedgång. Fas 1 avslutades med en dubbelbotten, fas 2 toppade enligt skolboken något under toppen som fas 1 startade i, fas 3 som vi nu befinner oss i är normalt den längsta, den kommer att avlösas av en fas 4 som innebär en rekyl uppåt, slutligen avslutas nedgången med en fas 5 där nedgången passerar botten i fas 3. En tumregel brukar vara att mittpunkten i fas 3 karakteriseras av att det är då marknaden generellt accepterar de fundamenta som driver nedgången, tex konjunktur omslag. Om så kan vi nog säga att vi passerat mittpunkten av fas 3.

Nuvarande nedgång drivs förstås av den sviktande ekonomin i USA. Jag känner mig inte ha tillräckligt på fötterna för att diskutera alla underliggande faktorer, men att de har byggts upp under ett antal år. Tror att man sammanfattningsvis kan se effekterna av dessa i dollar kursens utvecklingen. Därutöver har vi den mycket omtalade finansiella krisen utlöst av huslånen, som genererar storförluster i banker och hämmar investeringar i ekonomin. Väsentligt är ändå att fundamenta härhör från USA specifikt och inte världs ekonomin i stort.

Nedgången i Nasdaq har hittills varit ganska modest och betydligt mindre än nedgången på Stockholms börsen. Stockholmsbörsens nedgång startade tidigare och har varit större än Nasdaqs även om vi bör korrigera för valutans påverkan vid en jämförelse. Vi har inte sett botten i Nasdaq enligt min uppfattning, vilket kommer att sätta press på Stockholmsbörsen. En vändning på Stockholmsbörsen kommer bla antagligen att karakteriseras av styrka jämtemot Nasdaq.

Många ekonomier kommer troligen att klara sig relativt bra tex lär Indien ha hela 90% av BNP från inhemsk konsumtion. Men börserna kommer att lida ändå då kapital flyttas från aktier till annat sparande som i sin tur tvingar fram tvångs försäljningar av belånade depåer etc., vilket i sin tur får konsekvenser för företagens kapitalförsörjning och därmed hämmar tillväxten och ekonomin.

På Stockholmsbörsen är många företag i ögonfallande lågt värderade förutsatt att vi inte får en depression av historiska mått. Många företag kommer alldeles säkert rapportera utomordentliga resultat och att man inte ser någon avmattning i efterfrågan. Spelmarknaden går för högtryck och våra kläd kedjor kan troligen inte se någon avmattning ännu. Man skulle önska att börsen kunde bedöma företagen mer individuellt, i st f att falla in i ett gruppbeteende.

Men jag vill inte försöka simma mot strömmen utan ligger likvid sedan en tid. Det blir säkert en del rekyler upp i samband med företags rapporterna, så det kan finnas anledning att köpa en del aktier inför dessa. Uppgångarna är häftigare i fallande marknad än i en stigande, snabbare stigning och korta imponerande värdeökningar men sen tar den fallande trenden över. Jag avvaktar med placeringar tills det den nuvarande trenden upphört.

Nu går det nedåt och det är mycket svårt att gissa när det skall bottna. Bättre att titta efter indikatorer på att börsen bottnat, som tex. att bottnar historiskt haft en 90 % nedåtvolym återföljd av en 90% uppåtvolym inom en vecka. Potentiellt positivt är att Dollarkursen skulle kunna vara nära en vändning om den förstärks de närmaste dagarna, vi får då en dubbeltopp i EUR/USD. Börstrenden är för närvarande ca -90% i årstakt så kan det förstås inte fortsätta ”allt för länge”.

I den bästa av världar omvärderas Stockholmsbörsen i samband med kommande period av bolags rapporter. Men jag tror det är bättre att ställa in sig på att vi får en rekyl uppåt i samband med rapportperioden, för att börsen sedan vänder nedåt en tid efter och att vi når botten kring maj-juni.