Post entry

Ryssland - Världens sämsta börs

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nu, medan världens finansiella karta håller på att ritas om, sitter jag och kollar lite på tänkbara köpkandidater till en långsiktig portfölj. Jag har inte bråttom in, men jag tror att man gör klokt i att börja analysera och förbereda sig på att successivt ta positioner om man har en längre placeringshorisont. Ett par av de bolag jag tittar på är verksamma i Ryssland och därför ska detta inlägg handla om den ryska marknaden.

I juni skrev jag ett inlägg med rubriken "Vietnam - Världens sämsta börs" (http://www.redeye.se/aktiebloggen/2385/) och jag hade ruskig tur med timingen då jag lyckades pricka botten sånär som med en dag med min blogg. Sedan dess har ABN Amros OE certifikat stigit med 20 % (var som mest uppe i +60 %, men har tappat en hel del sedan slutet av augusti). Jag grämer mig lite att jag inte vågade ta position. Hursomhaver så kan jag inte längre kalla Vietnam för världens sämsta börs längre. Nu är det Ryssland som är det svarta fåret.

Tittar man på RTS indexets 3årsgraf (http://www.rts.ru/en/index/rtsi/onlinegraphday.aspx) så ser det ut som ett tillväxtbolag som precis gjort en vinstvarning modell större. Det är inte ett hack i kurvan, det är en halshuggning. Det är inte en droppe i havet, det är ett vattenfall. Och kapitalet fortsätter att forsa ut ur landet. Varför?

I Dagens Industri kan vi läsa rubriker som "Se upp för Ryssland", "10 goda skäl för Putin att oroa sig" och "Botten ur Moskvabörsen". Som utlösande faktorer till Raset som började i juni detta år (RTSI har nästan halverats sedan dess) nämns (1) Den ryska invasionen av Georgien, (2) Det sjunkande oljepriset och (3) Oro för att ryska staten ska nationalisera börsbolag skattevägen.

(1) Med sitt största strategiska misstag, att beordra ryska trupper in i Georgien, sopade premiäraminister Vladimir Putin bort utländska investerare och hundratals amerikanska dollar från börsen och isolerade Ryssland från omvärlden. Enligt beräkningar från BNP Paribas har internationella investerare dragit tillbaka investeringar i Ryssland för omkring 35 miljarder dollar sedan mitten av augusti då Ryssland utkämpade ett femdagarskrig med Georgien. På den negativa sidan hamnar också att medlemskapet i världshandelsorgansiationen WTO nu är utom räckhåll (pga Georgienkonflikten) Ett medlemskap i WTO skulle enligt beräkningar betyda en extra tillväxt på 0,5 till 1 % om året. Georgiensituationen har dock förbättrats senaste veckan då man har kommit överens om att Ryssland ska dra tillbaka inom en månad när en övervakningsstyrka från EU är på plats. Nu återstår att se om så verkligen sker.

(2) I juli toppade brentoljan på 145 dollar/barrel. Idag står oljan under 98 dollar fatet, vilket betyder att priset har sjunkit med ungefär en tredjedel. Som förklaring får vi bland annat mindre skada från orkanen Ike än befarat och oro för den ekonomiska tillväxten samt minskad oljeefterfrågan. Det har också pratats om en oljebubbla, det vill säga att priset bara har spekulerats upp utan fundamentala orsaker. Moskvabörsen är extremt råvarutung och speciellt oljebolagen svarar för en stor del av börsen. Med en sådan prisslakt på oljan, samtidigt som exportavgiften på olja är skyhög då den sattes när oljepriset stod högre. Nu blir det inte mycket över efter att staten har tagit sin del av kakan. 496 dollar per ton betalar oljebolagen i exportavgift. Energin står för hälften av rysslands export.

(3) Yukosspöket väcktes till liv i somras när Putin hotade att straffbeskatta gruv- och stålbolaget Mechel. Ett liknande agerande fällde oljejätte Yukos 2006. Också oljebolaget Russneft, verkstadsbolaget United Heavy Machineries och titanföretaget VSMPOAvisma har råkat ut för liknande behandling. Här märks dock en viss uppmjukning i attityden från Ryssland (Putin). Mechel fick nyligen ganska lindriga böter nyligen och i Kreml tycks man ha agerat för att brittiska BP och fyra ryska miljardärer skulle bilägga sina tvister i oljebolaget TNK-BP. Idag kan vi också läsa om hur "Den ryska regeringen ska skapa förutsättningar för en "ny våg av investeringar" efter att kriget mot Georgien i kombination med de globala kreditåtstramningen lett till en omfattande kapitalflykt/.../ Vid en träff med företagsledare i Kreml på måndagen sade presidenten att regeringen kommer att fatta slutliga beslut om skattesänkningar "inom en nära framtid". Tidpunkten specificerades däremot inte."

Förutom dessa tre punkter har vi lite smått och gott som en inflation på 15 %, ett ineffektivt och opålitligt banksystem bestående av 5 statliga banker, dåligt fungerande offentlig sektor, enorm korruption, dålig infrastruktur, etc.

Det finns med andra ord fog för nedgången, men någon gång måste det väl vända? En viktig katalysator för vändning kommer att vara oljepriset som vi nu har under 100-lappen. Min gissning är att den kommer att vända vid 90-85 dollar (efter att ha kollat lite på grafen).

Så, till min portfölj igen. De bolag jag tittar på, som alla har drabbats av raset är:

Black Earth Farming - Intressant och lågt värderat företag som köper billig och bördig jord i Ryssland och effektiviserar jordbruket. Köper billigt och förädlar helt enkelt. Har Lundin- och Stenbecksfärerna bakom sig i form av Vostok Nafta och Kinnevik.

EOS Russia - Investerar i ryska kraftbolag nu när kraftmarknaden i Ryssland ska reformeras och marknadsanpassas. Rekommenderar varmt Redeyes analys som är mycket välskriven.

East Capital Explorer - Investmentbolag som investerar i noterade och onoterade bolag i Öst. Investeringar i bolagets egna fonder samt direktinvesteringar inom kraft, finans, detaljhandel, konsumentvaror och fastighet.

Det är som vanligt mycket svårt att veta när man ska våga sig in. Det är möjligt att kapitalflykten från Ryssland fortsätter ett bra tag till och då kommer kurserna fortsätta att sjunka, men när det vänder kan det vända snabbt.

Jag avvaktar även denna gång och vågar inte ta ett bett än, men jag bevakar utvecklingen så gott jag kan. Jag tror inte att jag har lika tur med timingen som jag hade sist jag utsåg världens sämsta börs.

Men det återstår att se.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?