Post entry

Björnläge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Förra veckan förväntade jag mig att marknaden skulle visa oro inför helgens toppmöten. Missbedömning!

Min tolkning av marknadsläget är att rapportsäsongen och företagens starka rapporter tillfälligt fått matrknaden att glömma makron Hösten har varit dyster och nu rallar marknaden på de första positiva beskeden på länge. Ren psykologi. Och visst har företagen gått bra under kvartalet. Dock tror jag fortfarande på en vändning neråt. Snart har luften gått ur ballongen som rapportsäsongen blåst upp.

Det positiva är att jag höll mig i skinnet förra veckan och motstod frestelsen att köpa björnar. Gjorde i helgen bedömningen att rapporterna skulle fortsätta hålla kurserna uppe 3-4 dagar till tills verkligheten hinner ikapp och marknaden vänder. Blev mycket överraskad att vi fick en sådan stark uppgång idag igen. Funderar lite kring hur bankaktier kan handlas upp idag efter helgens besked? Obegripligt...

Sålde idag av ytterligare av mitt innehav och tog ut den lilla vinsten jag hade i Tethys Oil. Dock bara ett tillfälligt avhopp. Kommer att köpa tillbaks dem när vi fått ett litet ras först. Investerade istället i björnar idag vid 974. Riktigt schysst ingång och så får man hoppas att min bedömning stämmer.

Kunde inte helt hålla mig från inköp förra veckan. Köpte in ett mindre innehav i Scandbook som jag haft under bevakning ett bra tag. Verkar som att jag väntade lite för länge innan jag gjorde mitt inköp eftersom det knappt finns några säljare längre. Fick dock ett GAV på 19,10 som är acceptabelt. Förra året kom en dom från EG-domstolen med innebörden att boktryckerier under vissa förutsättningar inte behöver betala moms. (Jag har inte läst domen.) Med stöd i detta sökte Scandbook i december förra året sänkning av tidigare erlagd moms för år 2004. I januari kom beslutet och bolaget fick tillbaka 29,5 miljoner SEK. På samma grunder kommer man att söka sänkning av momsen för åren 2005-2007 till ett belopp av 75-80 miljoner SEK. Genom kontakt med VD:n försökte jag få reda på hur det går med denna snökan och fick bekräftat att man har för avsikt att lämna in en sådan ansökan. Min bedömning är att det kommer att ske i december så att bolaget får beslutet under i början på nästa år. Finns ju ingenting bättre för en VD än en flygande start på det nya året. Börsvärdet på bolaget är idag 62 miljoner kr. Har en trevlig liten post i bolaget nu och kommer nog inte att handla på mej mer, då det finns risk för att det kan vara svårt att ta sig ur bolaget ifall ansökan hos skattemyndigheten inte beviljas. Bedömer dock risken för avslag som liten.

Mitt innehav just nu:

Fingerprint 12 %

Precomp Solutions 24 %

Scandbook 8 %

Björnar 36 %

Likvider 20 %

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?