Rapportkommentar Borg
2008-08-24 21:36, Edited at: 2010-06-11 11:36Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Då jag varit på resande fot under en vecka har därför inte haft möjlighet att kommentera Borg's rapport förrän nu. Det verkar det som om de flesta vänder aktien ryggen, Redeye har sälj rekommendation och även många bloggare som tidigare höjde aktien till skyarna verkar ha gått i idé. Sanningen är oftast inte lika ljus som när "alla" skriker köp och inte lika nattsvart som när alla skriker sälj, sanningen pendlar i en gråskala där emellan, med pilen på den lite mörkgrå nyansen för tillfället.
Jag brukar roa mig med att räkna ut hur Borg presterar på sina olika marknader för att få en ledtråd om framtiden. Efter Q2 erhålls då följande siffror om man jämför med försäljningen samma kvartal förra året. Inom parentes tillväxten under Q1.
Holland: +53% (Q1: +51%)
Sverige: -2% (Q1: +20%)
Danmark: -13% (Q1: +16%)
Norge: -34% (Q1: +3%)
Övriga: +85% (Q1:+169%)
Nedan försäljningsandelen (Q2) i resp. land för att få en uppfattning om vilken vikt resp. marknad har i totalen:
Holland: 48%
Sverige: 20%
Danmark: 13%
Norge: 10%
Övriga: 8%
Som synes är det Holland som helt på egen hand håller upp omsättningstillväxten. Kategorin "övriga" har så liten andel av försäljningen att den trots god tillväxt utgör en försumbar andel av den totala tillväxten. Hur Borg presterar de närmaste kvartalen är alltså helt avhängigt av hur Holland presterar. Kostnadsmassan har ökat som en följd av att man bearbetar nya marknader och försöker bredda utbudet av bl.a. kläder. När omsättningstillväxten mattas får det till följd att det slår hårt på marginalen. OM Holland går i stå, vilket är en uppenbar risk, kommer vinsten att snabbt erodera, vilket marknaden redan tycks ha tagit viss höjd för.
Med detta som underlag anser jag att risken har ökat betänkligt i Borg. De tre hemmamarknaderna (SvNoDa) sviktar betänkligt. Holland håller för tillfället uppe tillväxten,men för hur länge. Pratade av en slump med en holländare i veckan, och enligt honom har tv och tidningar först för ca. en månad sedan börjat prata om att konsumptionen viker. Konsekvensen borde ju bli motsvarande avmattning som i t.ex. Sverige med en nolltillväxt. Detta skulle naturligtvis pressa ned VPA eftersom kostnaderna för de nya marknaderna pressar marginalerna.
I ett positivt scenario landar VPA på 4 kr för i år, i ett mer negativt d:o kan man hamna ner mot 3:50. Med tanke på att bolaget har 175 Mkr i likvida medel (7 kr/aktie) känns det dock som om marknaden redan har tagit höjd för sämre tider.
Negativt:
- Naturligtvis att försäljningen sjunker dramatiskt i Norge och Danmark, samt det stora beroende av Holland.
- Holland kommer inte att kunna fortsätta med dagens tillväxttal utan de kommer successivt att sjunka ner mot noll då även de går in i lågkonjunkturen.
- Satsningen på nya marknader har dålig timing då västeuropa går in i lågkonjunktur och företagets marginaler kommer att sjunka.
Positivt:
- Den låga värderingen (p/e-tal 8-9 justerat för kassan).
- Stor potential på de nya marknaderna - på 2-3 års sikt.
- Den stora kassan ger handlingsfrihet om det kommer upp nya affärsmöjligheter inom BB sfären.
Personligen tycker jag att argumenten i stort tar ut varandra. Själv "avvaktar" jag med Borg i portföljen.