Post entry

Björn Borg

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Har innehaft denna aktie sedan några år tillbaka. Sedan sommaren 07 har aktien gått ner med ca 70% sedan toppen. Bolaget har varit ett väldigt bra tillväxtcase men har nu saktat ner en hel del. Aktien började dock gå ner innan då marknaden spekade i att det skulle bli lågkonjunktur och minskad konsumtion. Aktien har konsoliderat ett bra tag nu runt 40kr men idag hände ngt som jag ser som ett trendskifte. Gick upp till 48kr som mest (11,5%) och slutade på 45kr (6%). Hur förklaras detta? Kan inte förklara det men gör ett försök.

Idag kom följande rek:

"(SIX) Björn Borg sitter på en stor kassa och är på många sätt
varje riskkapitalists dröm. Något måste hända snart, skriver
Affärsvärlden i det nya numret.
På börsen värderas Björn Borg till ungefär 1 miljard. För den
billiga penningen får man inte bara den höglönsamma rörelsen,
utan även en nettokassa på drygt 240 miljoner kronor, fortsätter
tidningen."

Till bokslutsrapporten. Det var helt klart varierad utveckling på BB-marknaderna. En tillbakagång på vissa etablerade
marknader, som Danmark och Norge. Dock har de en fortsatt bra utveckling på flera av de nya marknaderna.! Notera att övriga marknader växt från 4% till det dubbla 8%! Är det månne England och Belgien som växer? Börjar Van Gaal få fart även i Belgien på allvar? Finns alltså tillväxtpotential. Även Holland har fortsatt att stärka sina positioner. Nu är den nästan hälften av BBs försäljning. De nya marknaderna verkar dock ta fart och kommer i framtiden ta över andelar från Holland.

I rapporten går att läsa är det främst distribution och detaljhandel som står för minskningen i resultatet. Bra då de säger upp de olönsamma distributionsavtalen i Tyskland, Frankrike och Schweiz. Försäljningen där var tydligen i det närmaste obefintlig. Å andra sidan har man knutit till sig distributörer som man har stora förhoppningar på för två nya marknader, Italien och Grekland.

Jag tycker också att det är väldigt positivt att Björn Borg nu framgent ska lägga huvudfokus på underkläder.

Sedan som Affärsvärlden skriver så har Björn Borg dessutom en stark balansräkning. Likvida medel var vid årsskiftet 241 miljoner kronor. Omsättningstillgångar minus samtliga skulder summerades till 195 miljoner kronor, motsvarande nästan 8 kronor per aktie. Detta gör företaget intressant för ev uppköpare. Inte för att jag tror att de skulle sälja men det skulle driva kursen upp om det kom bud.

Jag tycker det är väldigt vanskligt att spekulera i aktiekurser på kort sikt. Tror dock att det inte är fel i ett lite längre perspektiv att köpa nu. På några års sikt är jag dock övertygad om att detta företag och aktien kommer vara på helt andra nivåer.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?