Bioteknikaktiers värdering
2009-01-19 10:43, Edited at: 2010-06-11 12:01Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Bioteknikaktierna på OMX är i en internationell jämförelse lågt värderad påstår jag, trots att jag inte brytt mig om att plocka fram siffror som styrker påståendet. Men tro mig så är det! Frågan är varför? Standard svaret handlar om att marknaden nu undviker risk och bioteknik sedan länge förknippat med risk. Aktiekursen i många svenska bioteknikaktier tycks styras av uppköpsrykten och/eller spekulationer inför forskningsresultat. Ta Bioinvent t.ex. Litet men världsledande i sin nisch in antikroppsbaserade läkemedel. Kvalitetsbolag manifisterat genom de samarbetsavtal man har med de stora globala ledande företagen. Kursen har sjunkit rejält under hösten helt utan anledning - finanskris och lågkonjuktur påverkar knappast potentialen i Bioinvent som radat upp positiva pressmedelande under hösten. Det enda man läser om företaget är uppköpsspekulationer. Sällan läser man något om dess spännande verksamhet och den hisnande potential som finns i deras pipeline. Detta är bara ett exempel det finns flera. Titta på Svenska småbolagsfonder - hur mycket biotek hittar man där? Ingenting nästan trots att biotekniken är en av de minst cykliska brancher - som alltså borde gå bra nu i denna djupa lågkonjuktur.
En anledning till undervärderad bioteknikaktier är att vi har alldeles för få analytiker med kompetens inom bioteknik för att kunna göra en rimlig bedömning av dessa bolag. Visst finns det undantag och glädjande nog är Redeye ett sådant. Men det borde finnas flera.
Resulatat och balansräkning i alla ära men det räcker inte för att ge en rättvisande bild av ett typiskt bioteknikbolag. Det finns verktyg och metoder för att räkna fram sannolikheter för olika forskningsresultat och omsätta detta till aktievärdering. Om fler analytiker använde sig av dessa och försökte sätta sig in i bolagens forsknings- och produktportföljer samt den marknad man agerar i skulle vi få en mera genomlyst branch. Nu hoppar kurserna upp och ner (mest ner) beroende på uppköpsrykten och publiserade forskningsreultat.
En stilla önskan är att fler analytiker ser nödvändigheten av att också täcka biotekniksidan på ett proffsigt sätt. Det gäller ju att hitta positiva nyheter att berätta om nu i lågkonjukturen - det lär bli tunnsått med dylika inom Verkstad och Finans där fleratalet analytiker för närvarande tycks känna sig mest komfortabla.