Har vid ett par tillfällen i september skrivit om den starka utvecklingen som amerikanska biotech-aktier uppvisat relativt de bredare indexen; Nasdaq, S&P500 och Dow Jones. Framförallt var skillnaden extra stor i samband med den finansiella oro som spreds i och med subprime kaoset. Den positiva utvecklingen har hållit i sig och sett till den senaste tre månaders perioden har index för biotech-aktier stigit med ca 8 procent samtidigt som Nasdaq stigit med ca 2.5 procent, S&P 500 med ca 0.5 procent och Dow Jones med ca 1 procent. Den stora skillnaden var framförallt under kreditoron, men intressant är att bioteknik följt med upp även efter. I Sverige har bioteknik index under samma period backat något och en starkt bidragande orsak är att indextunga Biovitrum fortsätter att sjunka.

Har sammanställt en tabell för de på den nordiska börsen noterade forskningsbolagen inom läkemedelssektorn. I tabellen finns en sammanställning av börsvärde, likvida medel, teknologivärde, relationen börsvärde/likvida medel, kapitalförbränningstakt per månad, relationen förbränningstakt/likvida medel och en sammanställning av bolagens produkter i klinisk fas. I tabellen finns även riktvärden för de bolag som jag analyserar inom detta segment. Ett av huvudsyftena var att se hur relationen börsvärde/likvida medel såg ut för denna grupp bolag sammanslaget.

Länk till tabell: http://www.nordiceyes.com/analys/Biotech%20nyckeltal.pdf

Det vägda värdet uppgick till 4.54 och det genomsnittliga till 5.77. Dessa siffror är i linje med tidigare studier utförda på amerikanska forskningsbolag där relationen över tid legat omkring 5. Extremvärden är ned mot 3 och vid millennieskiftet 11. Den här variabel blir mer intressant om man studerar den i tidsserier vilket jag inte gjort av flera skäl som heter tid.

Sett till detta trubbiga mått med ett begränsat urval framstår inte de noterade forskningsbolagen särskilt högt värderade.

Eftersom jag analyserar flera av dessa bolag har jag sammanställt även detta i tabellen. Jag gjorde en sammanslagning av värderingarna som börsvärde och jämförde med gällande börsvärden och i den skulle de analyserade forskningsbolagen vara 27 procent undervärderade.

Kommentarer kring de olika värdena i tabellen:

Börsvärde/likvida medel:

De som har högst värden i gruppen är Active Biotech, Neurosearch och Diamyd alla med värden över tio. Gemensamt är att samtliga dessa har projekt redo att äntra fas III. Det räcker dock inte som förklaring.

För Active väntas kontantersättning från partnern Teva när första patient doseras i fas III med läkemedelskandidat laquinimod. Dessutom har bolaget tydligt flaggat för ett större partneravtal innan årets utgång.

Neurosearch har precis framgångsrikt avslutat fas II-studier med överviktsläkemedlet tensofensine. Partneravtal av det större slaget väntas innan årets utgång.

Diamyd är också i förhandlingar men här är det mer osäkert om man tar in nytt kapital från ägarna eller en partner. Vilket man än gör kommer de likvida medlen behöva fyllas inom tre månader.

De lägsta värdena har KaroBio, Oxigene och Topotarget. Både KaroBio och Topotarget har nyligen genomfört större nyemissioner vilket stärkt upp kassan. De låga värdet för KaroBio skall också ses utifrån låga förväntningar i bolagets forskning med även ett lågt teknologivärde. Oxigene och Topotarget kommer bägge ha en högre kapitalbränning från andra halvåret 2007 och därmed närma sig snittet.

Kan också kommentera att nordens största forskningsbolag, Genmab handlas till relativt lågt värde med flera projekt i sen fas. För bolaget ser också kassan ut att räcka flest år framåt.

Vilka kan komma behöver mer kapital inom ett år?

De som har ett värde under tolv för relationen likvida medel/burn-rate är bara Epicept och Pharmexa. Epicept har precis genomfört en ny runda och Pharmexa kommer sannolikt att genomföra en riktad emission i slutet av året.

Nära att gå in under denna kategori är Medivir och Orexo. Medivirs kostnader väntas sjunka när det nu pågående fas III-projektet Lipsovir avslutas tidigt nästa år och bolaget har många avtal som väntas ge intäkter kommande 12-månaderna. Orexo har två projekt i partner diskussioner och slår dessa väl ut kommer kapitalet räcka flera år.

Sammanställningen är inget bra beslutsunderlag i vilka aktier som är mest köpvärda inom sektorn men kan kanske ge lite ytterligare information och beslutsstöd.

Om jag ska sätta ihop en spännande korg aktier som investeringar med en rimlig risknivå är Active Biotech, Biovtrum, Orexo och Topotarget de som valet faller på.

Active Biotech som har flera kliniska projekt. Vilken dag som helst doseras första patient i deras MS-projekt(Laquinimod) och i deras prostatacancer projekt (TASQ). Bolaget har en relativt liten kassa i relation till antal projekt och börsvärde. Man kommer dock erhålla en kontantersättning när partnern TEVA doserar första MS-patienten, mellan 15 – 20 miljoner dollar uppskattningsvis. Dessutom är det sagt att bolaget har långt komna förhandlingar för projekten ANYARA och TASQ som väntas resultera i ett avtal innan årets utgång. Jag tror mest på TASQ och ett avtal där Active licensierar-ut projektet helt kan ge mellan 200 – 300 miljoner dollar i ett paket med en kontantersättning om ca 30 miljoner dollar. Denna bild av bolaget finns nog en ganska samstämmig uppfattning om och det förklarar delvis extremvärde 14.28 mellan börsvärde/likvida medel. Under fjärde kvartalet väntas även bolagets partner Medigene rapportera utfall från fas IIa med läkemedelskandidat RhuDex mot reumatoid artrit.

Biovitrum har en stark finansiell bas i och med sina intäkter från ReFacto. Aktiekursen har backat mycket och det kan ses dels som att förväntningarna om ReFacto försäljningen är låga samt dels till att bolagets forskningsportfölj är relativt ung. Anser att det finns anledning om att vara hoppfull till att bolagets forskningsportfölj tar ett kliv framåt kommande 12-månaderna samtidigt som jag anser att marknaden tar ut för hög riskpremie. Sammantaget så finns ett bra utrymme uppåt för aktien.

Orexo har jag skrivit mycket om. Likt Biovitrum har kursen backat mycket. Bolaget har två produkter som snabbt närmar sig kommersiell fas och en stark pipeline. Finanserna är inte i topp men nya partneravtal väntas stärka denna. I nuläget diskonteras en allt för stor riskpremie för en nyemission som inte behöver ske.

Topotarget är nordens och kanske Europas starkaste aktör inom onkologi. Bolaget är bra finansierat och har en mycket bred klinisk portfölj med fem projekt i fas II och tre i fas I. Dessutom ytterligare sju prekliniska projekt. Detta kostar givetvis mycket pengar men det öppnar också upp för partneravtal. Med skapliga finansiella muskler har man kraft att invänta rätt läge som kan komma innebära stora summor under våren.

Fördelen med denna korg bioteknik är att bolagen har breda portföljer och många produkter i sent utvecklingsskede till ett ur mitt perspektiv bra pris.

Man kan även tänka sig att lägga till Genmab, där potentialen är något lägre på kort medellång sikt.

Kryddor till denna korg skulle kunna tänkas vara Epicept och Tripep vars värderingar är tilltalande.