Biotech activism - ett exempel
2016-05-21 12:14, Edited at: 2016-05-23 09:02Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Om hur man vaskar liv i en avslumrad portfölj
När private equity sfären hungrar efter något så handlar det ofta om att man sett ineffektivitet i ett avlsumrat konglomerat eller koncern - de har blivit så stora att det ryms så mycket ineffektivit och dead weight och personliga och politiska intressen internt är en säker trajetory för decline. I koncernen ligger affärsområden och divisoner som spretar efter alla år av omtag och var de strategiskt ligger längs sin livskurva kanske inte heller är bra viktat. Kan mycket väl vara så att man tjänar bra med pengar men de finansiella relativa nyckeltalen och trenden.....nej nej. Nåväl, när en aktivist går in så är det slakta, stycka, marknadsföra och sälja ut delarna - det är hens bet - bort med allt internpolitiskt middle management. Slaktaren kan heta Conny eller Christer och det skulle vara fantastiskt att lägga Volvo och ABB på brädan sägs det.
I Danmark finns ett avslumrat bolag som heter Neurosearch. De hade tidigare ett digert kliniskt utvecklingsprogram som innefattade en portfölj med substanser mot fetma, alzeimer och en del andra stora folksjukdomar. Man drev vissa av dessa fram tom fas2 men valde sedan att avveckla.
Neursearchs portfölj köptes sedan av Saniona, som har management tidigare i Neursoearch. Saniona kom över portföljen från Neurosearch billigt. Hur billigt vet jag inte men iaf mycket billigare än man ville indikera att värdet var vid IPOn av Saniona. Där marknasförde man kommande tilltänkta aktieägare med att Neursearch plöjt ner 2bSEK i den. En finansiell ekonomisk/intellektuell paradox och kullerbytta som dock lyckades få investerarcommunityn knäsvag och används fortfarande av aktiva skribenter här och där till potentialen i Saniona. Min poäng är; Om man som i Neurosearch fall plöjer ner 2 bSEK och sedan ger upp ? Vad säger det ?
Nåväl, medvetet eller icke medvetet så var marknadsföringskraften av ovan startskottet på vad jag kallar biotech aktivism i dett fall - man lyfter upp den avsomnade portföljen och synligör delarna. Man säljer ut och tar avtal vilket är få svenska biotech bolag förunnat.
Min personliga inställning till ovan är att; ja det kan innebära vad vi sett hittils, nämligen en uppvärdering av aktien - bättre info och hög aktivitet när slumrande substanser väcks till liv. Det handlar om att synligöra delarna, ställa dom för sig själva - precis som slaktare Conny eller Christer vill göra. I de stora bolaget består oftast problemen av humans och att de tillåtits att bli ofokuserade på businessen - i en klinisk portfölj kan det mycket väl handla om klinisk inneffektivitet något en slaktare inte kan skära till - faktum är digitalt.
Jag är tveksam till det riktiga värdet kliniskt men är precis som 95% av de som läser denna blogg bara är lekmannamässigt potenta att riktigt bedöma det. Däremot kan man med generell affärslogik fundera varför man plöjer ner 2 bSEK och sedan ger upp - argumentet Saniona använt för att man ska köpa aktier i bolaget.
Alla ingredienser finns där för att kunna köra vidare denna portfölj framåt i det mellanlånga perspektivet utan att behöva visa några fantastiska kliniska resultat, däremot kan man ju stycka upp, tydligöra och sälja ut fortsatt - hålla en hög aktivitetsnivå - det kommer räcka för en fin aktiekursutveckling. Om det sedan är oxfileer till oxfilepriser eller fransyska priser eller grisfötter till priset av grisfötter kan vi fundera vidare på och jag har inte svaret.
Den stora problemställnigen med biotech aktivism såväl som all biotech är att svaren oftast ligger långt i framtiden men det möjligör också att aktivitet och kommunikation i det korta och mellanlånga perspektivet kan bli ytterst problematiskt senare - en slags skuldsättning. Så kan inte ske i den vanliga storbolagsaktivismen där advokater och bankirer knyter stridslipsarna och förbiser allt humant i jakten på att leverera dollars i det riktigt korta perspektivet - vilket man med stor chans kan göra då det är människor som ska ersättas eller plockas bort eller kontraktsparagrafer som ska justeras. I fallet biotech kan man knyta slipsen tills man blir blå och substansen levererar inte kliniskt för det.
Saniona har ett uppenbart drivet managment i att exploatera portföljen man har skaffat sig, bra i det korta och mellanlånga perspektiet för aktiekursen där framgång mäts i antal tagna avtal, kommunikation och aktivitet. Det riktiga värdesvaret får vi långt långt senare men tidiga affärsgenerella principer för köp och sälj av portföljen från Neurosearch, möjliga orsaker och argumentation för dess storhet har varit avgörande i min riskanalys jämte en annan viktig faktor som inte har direkt med Saniona att göra vilket jag kommer till i en senare blogg. Jag har valt att stanna utanför av dessa skäl.
Disclaimer: Jag äger inga aktier i Saniona och har inte att för avsikt att köpa några heller. Min poäng är att belysa hur man kan se på Saniona och liknande strukturella affärer och affärsutvecklingsprojekt