Kortfattat om ArcticZymes

De enzymer som ArcticZymes har i sin patentportfölj är unika och finns endast i den arktiska miljö där forskningen bedrivs . Enzymerna kännetecknas av hög aktivitet vid låga temperaturer och att de kan inaktiveras med en måttlig temperaturhöjning vilket ger stora fördelar vid diagnostik och forskning.

Allt pekar just nu åt rätt håll fört ArcticZymes. Kundstocken som tiofaldigats under 2010 börjar så smått ge utslag och de försäljningsmål som ArcticZymes VD Jan Buch Andersen konservativt angivit till ca 35 Mnok till 2012 kan revideras upp en aning.

Man har under Q1 2011 lyckats nå ett avtal med en ny stor ännu ej namngiven kund för enzymet HL-dsDNase. Det enzymet står just nu för den snabbaste tillväxten. Vidare så fortsätter det fruktsamma samarbetet med Siemens Healthcare Diagnostics som har godkänt för ett diagnostiskt kit i ett 30-tal länder. I detta kit använder man enzymet Cod UNG (Cod Uracil-DNA Glycosylase). En mycket snabb utveckling kan väntas när de får FDA-godkänt, vilket kan ske inom kort.

Av vad jag kan se så är Siemens Diagnostic testutrustning fortfarande under utrullning i vissa länder i europa då jag ser denna nyhet från 3:e Maj. Det kommer naturligtvis att dröja innan denna testutrustning når peak-sales, och förhoppningen är att det under många år kommer att generera ökad försäljning för ArcticZymes.

http://www.medical.siemens.com/webapp/wcs/stores/servlet/NewsViewq_catalogIde_-18a_categoryIde_1017315a_catTreee_100011,1011114a_langIde_-18a_pageIde_141052a_storeIde_10001.htm

I en tidigare artikel från i fjol förklarade C. Wagner, senior research scientist på Siemens hur COD UNG var helt avgörande. De var på väg att ge upp sina försök, när de till slut efter idogt sökande fann enzymet de så väl behövde.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:eONQ-jzwGOYJ:www.genomeweb.com/pcrsample-prep/norways-marine-biochemicals-eyes-wider-market-nucleic-acid-amplification-sample-+Norway's+Marine+Biochemicals+Eyes+Wider+Market+for+Nucleic+Acid+Amplification,+Sample+Prep+Products&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se

Värdering

ArcticZymes utveckling har under de 5 senaste åren varit mycket bra, och de har kunnat redovisa vinst varje år. I min egen värdering från förra analysen i dec 2010 använde jag mig av J B Andersens prognos och fick ett nuvärde för ArcticZymes på ca 210 Mnok. Börsvärdet för hela koncernen är i dagsläget ca 280 Mnok.

Med siffrorna för Q1 med en försäljningstillväxt på 67 % finner jag anledning att skruva upp förväntningarna och räknar med 40 % årlig tillväxt fram till och med 2013 och 30 % tillväxt 2014 och 2015. Därefter räknar jag med 15 % tillväxt som dalar för att så småningom nå makliga 7 % tillväxt. Kalkylräntan har jag satt till 15 %.

Grunden för mina antaganden om en uthållig tillväxt är dels den mycket positiva försäljningstillväxten för Q1, och dels processerna som leder fram till avtal och de ofta mycket långvariga affärsrelationerna. Tex Siemens test-kit kommer att finnas på marknaden under lång tid framöver med ökande försäljning. Därutöver väntas det nya avtalet med den icke namngivna kunden ge god tillväxt, och dessutom pågår ett tiotal utvärderingsprocesser som kan leda fram till nya stora avtal.

Det finns m a o mycket utrymme för att min egen prognos kan slås.

Nuvärdet för ArcticZymes med ovanstående antaganden leder ändå fram till ett värde på 361 Mnok eller drygt 12,60 nok/aktie.

Aktiekursen idag slutade på 9,60 nok.

-——————————————–

Biotec Pharmacon

Man är på mycket god väg att nå fram till ett avtal för SBG som medical device för diabetic ulcer, en indikation som adresserar en mycket stor marknad. Vidare kan SBG även komma att användas för generell sårvård.

Värdering av SBG för ”diabetic ulcer” och generell sårvård

Värderingen av SBG för ”diabetic ulcer” och generell sårvård beror på avtalets utformning vilket gör att vi måste göra vissa antaganden. Eftersom Biotec Pharmacon själva tagit SBG fram till ”marknadsstatus” som Medical device antar jag en royaltysats på 15-20 %. Den kan lika gärna vara högre. Vidare antar jag att man kan nå ca 5 % av marknaden med SBG för ”diabetic ulcer” och generell sårvård, dvs. ca 1,6 miljarder nok inom en 10-årsperiod efter introduktion 2013. I mina antaganden sjunker försäljningen gradvis efter att peaksales uppnåtts 2023. Kalkylräntan har jag satt till 15 %.

Nuvärdet för SBG mot ”diabetic ulcer” och generell sårvård blir i kalkylen ca 286 mnok eller drygt 10 nok per aktie.

Lägger vi till nuvärdet för ArcticZymes blir summan 647 Mnok eller ca 22,60 nok per aktie.

Lyckas man nå avtal för återupptagande av FAS3-studier ger det anledning att revidera upp analysen kraftigt. Normalt sett värderas alltid läkemedelskandidater som kommit så långt i utvecklingen att de står inför FAS3, men jag avvaktar tills vi får mer information.

Det finns fler indikationer med SBG att räkna på men de är i tidig FAS, vilket gör att jag avstår. Tänker ändå nämna att man erhållit patent i bl. a USA och Mexico för en kombination av SBG och monoklonala antikroppar för immunoterapeutisk cancerbehandling och att man i djurförsök lyckats hindra utvecklingen av astma.

ÖVRIGT

Christen Sveaas

Det har varit en händelserik tid i Biotec Pharmacon sen analysen i December. Christen Sveaas har tagit plats som störste ägare, och gett det Tromsø-baserade företaget lite celebert ljus under vintermörkret. Christen Sveaas har styrelseposter i en mängd bolag, bland annat Treschow-Fritzøe AS, Stolt-Nielsen AS, Orkla ASA, SkipsKredittforeningen AS, Vestenfjeldske Bykreditt AS, Tschudi & Eitzen Shipping AS och är även Senior advisor i EQT m.m.

Entreprenör, konstamlare av rang, med en av världens största vinsamlingar och med ett 50-årskalas på Konstantinov-palatset i S:t Petersburg med underhållare som Dame Edna och Elton John så undrar man hur blickarna kunde riktas mot Tromsø mitt under det ständiga vintermörkret. Nu är det så, och min förhoppning är att han kanske ser samma sak som jag. En stor potential till mycket låg risk.

De som känner C Sveaas vet att hans konstintresse sträcker sig utöver det normala och att han kan betala lika mycket för “rätt” konstverk som vad hela Biotec Pharmacon är värt idag.

Imorgon är en ny dag, fredagen den 13:e Maj, turdag för vissa otursdag för andra, men för ägare av aktier i Biotec Pharmacon pekar i alla fall utvecklingen rent fundamentalt åt rätt håll.

Ska bli intressant att se om någon fortfarande vill sälja aktier under 10 kronor.

Min köprekommendation är starkare denna gång. ArcticZymes ansträngningar har börjat ge resultat, och tidigare prognos kan förmodligen slås redan i år.

-——————————–

Q1 rapport

http://hugin.info/136141/R/1515474/451732.pdf

min förra analys med mer bakgrundsinformation

http://www.redeye.se/aktiebloggen/biotec-pharmacon/biotec-pharmacon-asa-och-dotterbolaget-arcticzymes