Post entry

Nynoterade Bioservo-NASA & GM

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Mycket tyder på att nästa kommande megaboom ligger inom robotik och artificiell intelligens. Enorma avkastmöjligheter väntar den som positionera sig mot denna marknad redan nu i ett tidigt skede. Bioservo noterades igår på börsen till 24 kr efter att teckningserbjudandet överskridits. Efter en handelsdag på börsen kostar en aktie 19 kr vilket är 21 procent under noteringskursen. Börsvärdet är nu 172 MSEK och innebär ett fantastiskt köpläge.

Bioservo har tagit fram en robothandske för att förstärka kraften i människors händer. Bolaget står nu inför en offensiv satsning att komma ut på en global världsmarknad där intresset och förfrågningar från internationella storföretag är rekordstort. Än mer intressant blir det när man upptäcker vilka samarbeten och avtal Bioservo har och hur dessa uppstått. Bioservo har tecknat avtal med NASA, General Motors och Airbus och det var inte Bioservo som tog kontakt med dessa giganter utan tvärtom! Då GM själva planerade att utveckla en liknande produkt ihop med teknik från NASA för sina industriarbetare stötte de på problem, svenska Bioservo satt på viktiga patent som hindrade deras fortsatta utveckling. Därmed upprättades ett licensavtal mellan företagen och deras kunskap och teknik slogs samman och bidrog till en produkt av absoluta världsklass. Det är först nu Bioservo börjar bearbeta industrin, tidigare har bolaget endast bearbetat hälso-sjukvården riktat mot rehabilitering mestadels inom Norden. Denna robothandske inklusive kommande produkter ska nu ut i massiv skala bland världens industriarbetare på en marknad för robotik som växer i en rasande takt.

”Kombinationen av det bästa från tre världar – rymdteknik från NASA, teknik från GM och medicinteknik från Bioservo – i en ny industrihandske, kan leda till industriell användning av teknologin”, säger Tomas Ward, tidigare VD för Bioservo Technologies.

Hälso- och sjukvård

Inom hälso- och sjukvården är potentialen enorm för Bioservos handske och inom detta segment är företaget redan en etablerad aktör. I dag lider över 50 miljoner människor bara i Europa, Nordamerika och Japan av svag handstyrka orsakad av sjukdom, skada eller ålderdom. Hittills har ingen riktigt långsiktig lösning funnits för dessa personer. Bioservos teknik är revolutionerande och unik av flera anledningar. Den mest utmärkande är att alla andra robotsystem är tunga och otympliga och ger känslan av ett stelt skelett som snarare försvårar än förbättrar användningen. Bioservo använder en helt annan lösning som har resulterat i produkter som är lätta, flexibla och som ger samma känsla som vanliga kläder. Bioservos hjälpmedel stärker kroppens uthållighet och funktion. Tekniken är applicerbar på flera olika kroppsdelar och användningen är enkel och smidig, även över en hel dag. Bioservos första kommersiella produkt är SEM Glove™ eller Servohandsken. Den ger extra kraft och uthållighet för personer med ett svagt handgrepp. En annan stark komparativ fördel med Bioservos teknik är att den till skillnad från andra liknande lösningar ger stöd om, och endast om, användaren själv initierar rörelsen. I handsken finns sensorer som känner av användarens rörelse. När sensorerna registrerar en förändring aktiveras handskens motorer i syfte att förstärka den avsedda rörelsen. Detta uppnås genom att handsken känner av när användaren greppar ett objekt, och ju hårdare grepp användaren ger desto mer kraft ger Servohandsken. Bioservo är även drivande i flera stora EU-projekt som syftar till att ta fram ny teknologi för den åldrande befolkningen.

Industri

Det är sedan länge känt att fysiskt tunga jobb förkortar arbetslivet. I Sverige förkortas arbetslivet med upp till tio år för människor med fysiskt tunga arbeten av förtidspensioneringar och dödsfall och då har Sverige bättre förutsättningar för ett långt arbetsliv än de flesta länder. För civilingenjörer, högskolelärare och personer i chefsställning förkortas arbetslivet knappast alls. Arbetsrelaterade belastningsskador är den enskilt vanligaste orsaken till förlorade arbetsdagar i USA. I fabrikerna finns det gott om greppintensiva arbetsmoment som måste hanteras manuellt. Stöd för fabriker där människan står i centrum är därför framtiden. Bioservos hjälpmedel i form av handskar som stärker arbetarnas grepp eller kompenserar brist på uthållighet är ett otroligt hjälpmedel. Handsken är som nämnts under föregående rubrik extremt lätt och har en portabel motorenhet som bäraren har full kontroll över. På så vis motverkas förslitningsskador och hjälper till att hålla fabriksarbetarna friska. Bara GM och Airbus har närmare 300 000 anställda tilsammans och de har redan börjat testa robothandsken i mindre skala. Bolaget för även kontinuerligt en dialog med flera större bolag inom den tillverkande industrin och ser på sikt en modell med internationella distributörer.

"Efterföljare till RoboGlove kan minska mängden kraft som en fabriksarbetare måste utöva när den använder ett verktyg för en längre tid eller med repetitiva rörelser ", säger Kurt Wiese, vice VD för GM Global Manufacturing Engineering.

Videon nedan visar fördelarna med robothandsken och hur arbetet i industrin effektiviseras.

https://www.youtube.com/watch?v=8hKDr9hhUt0

Viktiga samarbeten kommer bli nyckeln till framgång

Eftersom NASA, General Motors och Airbus har kontaktat Bioservo för att inleda samarbeten förstår man att företaget har en mycket intressant produkt som industrin efterfrågar samt ett kunnande som kan leda till efterlängtade effektiviseringar. General Motors har redan bestämt sig för att börja använda robothandsken inom tillverkningsindustrin. Om satsningen visar sig vara lyckad är Bioservo mycket snart ett miljardföretag. General Motors har 210 000 anställda varav ca hälften jobbar inom tillverkningsindustrin. Skulle endast 10 procent av de anställda börja använda sig av robothandsken skulle det innebära 472 MSEK i försäljning. Förbrukningsmaterialet står för 33 procent och är återkommande intäkter, detta är enbart baserat på en enda kund! Ett företag till som har bestämt sig för att börja använda sig av robothandsken är europeiska Airbus som också är ett mycket stort bolag med många anställda. Bioservo har alltså stora möjligheter att växa och bli en gigantisk tillväxtmaskin där avkastningsmöjligheterna kan överstiga dagens börsvärde mångdubbelt. De flesta är överens om att robotik är framtiden och många tunga investerare och riskkapitalister har redan investerat enorma summor inom detta segment.

"Under den senare delen av 2016 har en rad förfrågningar från industrin inkommit till oss och vi har fått en massiv uppmärksamhet i både nationell och internationell press. Erik Landgren VD Bioservo

Aktien och ägarförhållanden

Efter notering finns det totalt 9 066 451 aktier i Bioservo som handlas på First North med kodnamn BIOS. Vid notering ökade antalet aktier med 2 683 333 st vilket motsvarar 64,4 MSEK.

Alla stora ägare med ett innehav över 5 procent har dessutom ingått ett lockup avtal på 12 månader vilket motsvarar hela 66,2 procent innan emissionen.

Enligt VD Erik Landgren kommer inga ytterligare emissioner att behövas fram till bolaget når positivt kassaflöde.

Marknaden

Marknaden för robotik växer i en rasande takt, enligt en rapport från ABI Research (Robotic Exoskeletons: Classes, Markets and Applications 2016) förutspås marknaden växa från 68 MUSD år 2015, med en årlig tillväxttakt om cirka 279 procent och nå en storlek om 1,9 miljarder USD år 2025. Marknaden för robotik väntas alltså växa med hisnande 2 794 procent fram till år 2025. Nya industriella tillämpningar av teknologin inom det professionella segmentet driver utvecklingen medan hälso- och sjukvårdssegmentet också utgör en stabil och växande bas. Mot bakgrund av den växande marknaden för bolagets produkter inom det professionella segmentet avser bolaget att fortsätta utveckla ytterligare produkter inom dessa applikationsområden.

Resultat och målsättningar

Bioservos styrelse har under våren 2017 fastslagit nedan finansiella mål för framtiden.

nå en omsättning om 500 miljoner SEK år 2022
nå en EBITDA marginal om 30-35 % år 2022
nå ett positivt kassaflöde under fjärde kvartalet 2018
nå ett positivt EBITDA resultat år 2019

Bolaget har som mål att år 2022 omsätta 500 MSEK. Detta kan tyckas mycket då bolaget hade en omsättning om 11,1 MSEK enligt årsredovisningen för år 2016. Det kräver en omsättningsökning om 4 545 % på sex år. Då ska man komma ihåg att omsättningen stigit med 7 708 % de senaste 6 åren från 144 TSEK år 2011 till 11,1 MSEK 2016. Omsättningen har fortsatt att stiga Q1 2017 jämfört med Q1 2016, 3 084 MSEK mot 2 313 MSEK. Samtidigt har Bioservo fram tills nu endast bearbetat hälso- och sjukvårdssegmentet i Norden.

Med dem ingående samarbeten som Bioservo under 2016 ingått med Airbus och General Motors, kommer helt andra möjligheter. Det är två giganter med närmare 300 000 anställda, och det är bara början. Företaget själv har aviserat att, i takt med att uppmärksamheten ökat i nationell och internationell press, flera företag har hört av sig för att vilja inleda samarbeten. Bioservo har tillsammans med GM och Airbus redan inlett satsningar mot industrin och med dessa referenskunder finns stora möjligheter att fler stora globala företag följer samma spår.

4:e industriella revolutionen

Först kom ångmaskinen, sedan elektriciteten och därefter elektroniken. Industri 4.0 är en förkortning för den fjärde industriella revolutionen som förenar en rad teknologier, så som robotisering och självlärande system. Allt för att skapa självorganiserande fabriker med högre effektivitet och lägre kostnad där färre anställde ska klara av en ökad produktion. Robothandsken ligger alltså helt rätt i tiden vilket några av de största aktörerna redan insett.

Något stort håller alltså på att hända och detta är för många fortfarande helt okänt. Men med förändringar uppstår alltid möjligheter för de individer som är upplysta och riskbenägna.

Värdering

Vi har en marknad för robotik som väntas växa med 2 794 procent under de kommande 10 åren. Samarbetarna med NASA och GM Motors är stort, mycket större än man kan föreställa sig för ett litet svenskt bolag och det är naturligtvis en språngbräda in på en kraftigt växande miljardmarknad. När man gjort en genomgående och grundlig analys av bolaget framstår aktien mycket köpvärd till nuvarande värdering och en kraftig uppvärdering bör ske. Bioservo har stora möjligheter att växa och bli en gigantisk tillväxtmaskin där avkastningsmöjligheterna kan överstiga dagens börsvärde mångdubbelt.

Rekommenderar starkt köp, på både kort och lång sikt.

Läs även tidigare blogganalys om Unibap där mer reflektioner och information belyses kring Robotik och Artificiell intelligens och dess intåg inom industrin, som väntas bli nästa steg i utvecklingen och göra insatta och risktaganda individer till miljonärer genom aktieinvesteringar inom området.

http://www.redeye.se/aktiebloggen/unibap/nynoterade-unibap-rymdteknologi-artificiell-intelligens

Disclaimer

Äger själv aktier i bolaget. All handel med aktier medför risk, beslut sker på eget ansvar.

http://www.di.se/nyheter/henrik-mitelman-lat-borsfallen-guida/

http://beforeitsnews.com/alternative/2011/02/430432-430432.html

https://www.google.se/search?q=the+4+industrial+revolutions&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjbttbozLvTAhUDfywKHZkOCLQQ_AUIBigB&biw=1366&bih=659#imgrc=3MJtY4o5E3Yp7M:

https://www.arbetsvarlden.se/fjarde-industriella-revolutionen-pa-industrimassan-i-hannover/

http://www.di.se/nyheter/elon-musk-robotar-kommer-ta-over-alla-jobb/

http://www.allabolag.se/5566507264/bokslut

http://www.prnewswire.com/sv/pressmeddelanden/svenska-bioservo-ger-gm-och-nasas-rymd-robothandske-nytt-liv-585822241.html?c=y

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?