Nordkorea, Kuba...
2009-04-27 10:09, Edited at: 2010-06-11 12:11Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
och Sverige, är dom enda länderna i världen som fortfarande har ett apoteksmonopol, så den forne näringsministern Björn Rosengren hade fel när han 2002 sa att Norge är det sista sovjetstaten när förhandlingarna om ett samgående mellan Telia o Telenor gick i stöpet.
Nu är ändringarnas vindar på gång då det flaggas för att monopolet ska tas bort vid halvårsskiftet.
Enligt Carin Svensson ordf i Sveriges farmacevtförbund så finns det oerhört stort intresse bland farmacevterna att bli egna företagare och få chansen att utveckla sina egna kvartersapotek. Närmare bestämt över 1000 st står nu i kö för att kunna ta över delar av apotekets verksamhet. Kan det verkligen bli så att svenskarna kan bemyndigas med det enorma förtroendet att kunna köpa ett par Aspirin eller Treo, mot huvudvärken i livsmedelsbutikens farmacevthörna ? Nässprayen ? Klarar vi av ett så stort förtroende utan inblandning från staten eller blir läkemedelsmissbruket den stora valfrågan 2010 ?
Det finns 900 apotek idag och 650 av dom ska säljas ut till olika entreprenörer och 200 ska erbjuas till egna företagare, men under moder sveas paraply. Att alla receptfria medikamenter ska kunna köpas i vilken butik som helst borde i det närmaste vara en självklarhet i dagens samhälle, så även i den sista sovjetstaten. Lika självklart är det ju att utbildade faramcevter finns som ansvariga för produkterna som kommer att säljas i t.ex din lokala Ica butik..
Farmacevtförbundet är väl förberedda och har ett nystartat bolag som är beredda att bygga upp en apotekskedja på c:a 100-200 apotek. Det är glädjande att farmacevterna själva är så oerhört positva till tanken på "fria apotek" som drivs av välutbildade farmacevter, precis samma yrkeskår som idag arbetar på våra statliga apotek. Nu får man chansen att själv styra och utveckla sin verksamhet.
Kostnaden för ett apotek ligger på 4-8 miljoner med en omsättning på c:a 20 miljoner.
Den klara fördelen jag ser som kund är öppettiderna och tillgängligheten och förhoppninsvis med största sannolikhet så blir det prispress på dagens monopolprissättning. Mediciner kan vara och är i många fall svindyra. Det skulle ju vara häftigt att få lämna det obskyra sällskapet Nordkorea och Kuba...
Parallellimportören av läkemedel, Biophausia, har sagt att man följer frågan noggrant och om det blir verklighet så ökar hemmamarknaden för bolaget och det är väl inte en helt främmande tanke att det skulle kunna tecknas diverse lukrativa avtal om försäljning till dom nya aktörerna. Hög tid att köpa in sig i bolaget på låga nivåer. Verksamheten i Polen är på gång efter kapitalanskaffning och där ser bolaget stora möjligheter. En folkrik stat med c:a 40 miljoner innvånare och därmed en stor marknad.
Beslutet om en avreglering är ett riktigt beskt piller för oppositionen som redan står på barrikaderna och ska riva upp den ev avregleringen vid en valseger 2010, så det kanske bara blir en dagslända av alltihop, vem vet. Dom ser högre priser i kristallkulan, men det är naturligtvis rent nonsens då man helt enkelt inte vill släppa apoteksmonopolet. Det får i så fall bli oppositionens huvudvärk.
Nä, jag börjar få ont i huvudet av allt skrivande och så är jag tät i näsan också, så det får bli en tur till apoteket inne i stan och ta en kölapp.
Kalles farsa