Post entry

BioPhausia - Attraktiv just nu

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Satt i vanlig ordning och scannade igenom min lista på intressanta BioTech-bolag (som jag gör några gånger i månaden) när BioPhausia plötsligt dök upp som en intressant överraskning.

Jag har tidigare tipsat om detta bolag - ett intressant bolag med bra portfölj. Trots detta har aktien har känts för dyr för mig och jag har inte handlat något.

Just nu visade det sig vara en bra strategi för att bolaget har tappat drygt 11% på en vecka och totalt ligger det -32% för i år.

Helt plötsligt har en aktie som varit intressant, men dyr blivit intressant och billig!

Har under dagen kollat igenom delårsrapporter, forskningsprojekt och allmänna ekonomiska aspekter för att komma fram till att detta bolag verkligen har något att komma med.

Delårsrapporten (28 augusti) för Q2 visar på ökad tillväxt och allmänt fina siffror. Det talas om att Q3 och Q4 kommer att bra bra.

Ok - fine, det där är säkert bra, men hur ser deras projektportfölj ut - det är ändå den som kommer att generera eventuell vinst.
BioPhausia förvärvar produkter som forskats fram av andra bolag (däribland AstraZeneca) samt har en stor andel generica.
När jag scrollar genom listan på generica (dvs. samma aktiv substans som "orginal-läkemedlet", finner jag en mängd produkter som är "storsäljare" på apoteket (här nedan ser ni några).

  • Cetirizin - antihistamin (vid allergi)
  • Diclofenak - NSAID (mot huvudverk (COX-hämmare))
  • Loperamid - antidiarroikum
  • Loratadin - antihistamin (vid allergi)
  • Omeprazol - protonpump- och syra-hämmare (vid magsår)
  • Sumatriptan - (vid migrän)

Dessa produkter är billigare än "orginalprodukten", men innehåller alltså samma aktiv-substans (i.e. det är ingen skillnad oavsett vilken tablett du tar). Det intressanta med just apoteket är att de måste erbjuda den billigare produkten då det finns två eller fler att välja på. Det är ibland därför som de stora läkemedelsbolagen blir oroliga när patent går ut (då generica är billigare och kommer att sälja mer).

Går man vidare och analyserar produktportföljen ytterligare finner man att portföljen av originalläkemedel är en kombination av egenvårdsprodukter och sjukhusprodukter vilket ger en bra balans och gör segmentet mindre känsligt för säsong och konjunktur.

För att konkludera vad jag har funnit kan man säga att BioPhausia har fått lite utrymme i förhållande vad de kan uppnå. De har en fin portfölj som kommer att generar vinster många år framöver, ekonomin i bolaget verkar bra samt personerna inom företaget verkar ha en bra kompetens på att strategiskt välja läkemedel att satsa på.

(Ville inte skriva det som en analys pga. den pågående 'Analystävlingen' utan väljer att skriva som en blogg istället)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?