Post entry

Tredubbelt firande & god middag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det snöade igår över Mariehamn. Den obotlige optimisten i mig dök genast upp och jag fick förhoppningen om att äntligen så skulle den verkliga julkänslan fullbordas. Jag blev dock snabbt besviken när jag såg hur snön sakteliga förbyttes mot regn och allmänt grått väder. Riktigt trist tycker jag!

Nyåret firades lugnt och stillsamt. Min fru och jag firade tolvslaget vid Mariehamns högsta punkt tillsammans med två vänner för att få möjlighet att njuta av det fyrverkeri som skulle upplysa staden. Den tunga dimman ställde dock till bekymmer så det var svårt att urskilja några raketer, vilket påminde mig om hur svårt det är att urskilja kommande raketer på börsen. Var det en varningssignal? Efter tolvslaget återvände min fru och jag tillsammans med vännerna (som under fyrverkeriet passade på att smyga undan och förlova sig) hem igen för att fira nyår en gång till, en timme senare, då Jan Malmsjö ringde in det svenska nyåret. Det blev således ett tredubbelt firande, två nyår och en förlovning, jättekul!

Att hitta potentiella vinnare är inte lätt men jag tycker att jag är hyfsat positionerad för att förhoppningsvis få uppleva ett bättre och framgångsrikare år än ifjol. Jag funderar dock en hel del på mitt innehav i Biolin som tagit rejält stryk på börsen den senaste tiden. Scenariot är lite märkligt eftersom bolaget prognostiserar att visa vinst för Q4, men notoriska förlustbolag har ju dock inte hört till de populäraste investeringsobjekten den senaste tiden, vilket delvis förklarar nedgången. Rent bolagsspecifikt är det givetvis Ospol som orsakar den största osäkerheten i dagsläget p g a att ledningen förkunnat att ytterligare etableringskostnader kommer att bli aktuella för att få fart på försäljningen som hittills varit en besvikelse. Med lite tur kan dock analysinstrumentens framgångar överskugga detta vid bokslutsrapporten vilket förhoppningsvis ökar förtroendet för bolaget med hyfsad uppvärdering som följd. Osäkerheten har dock gjort att jag har tittat en del på de bolagspresentationer som finns tillgängliga på Internet och jag måste medge att jag imponeras över att Biolin verkligen agerar aktivt för att marknadsföra sig. Jag har dock svårt att få riktigt grepp om VDn Fredrik Lindgren. Han är mycket lugn och sansad vid presentationerna och ger intryck av mycket kunnande. Hans obotliga optimism gör mig dock en aning osäker, även fastän han tydligt tillkännager de utmaningar bolaget står inför. Trots den låga värdering Biolin nu har så känns det dock inte som ett hundraprocentigt köpcase. Min spontana känsla säger mig att det kan dyka upp besvikelser, men å andra sidan ser det ut som att marknaden redan diskonterat detta. Dagens låga kurs bekymrar troligtvis även ledningen, givetvis för att VDn är storägare men även för att det innebär svårigheter att använda aktien som betalningsmedel vid framtida förvärv, vilket bolaget tydliggjort att kommer bli fallet, främst inom analysinstrumenten. Desto mer optimistisk känner jag mig för Precise Biometrics och Thalamus och jag tror att den kommande börsveckan blir riktigt spännande. Investerarna har ju haft gott om tid under helgen att läsa på om de bolag som finns på respektive bevakningslistor så med lite tur börjar året bra med ett litet börsrally i de aktier som har en fundamentalt försvarbar värdering samt har fått extra mycket stryk av de sista veckornas urblåsning.

Nu är det dock dags att sätta sig ned vid köksbordet och avnjuta årets första underbara middag tillagad av min kära fru; en förrätt bestående av rödkål, bladspenat, avokado och cocktailkapris tillsammans med ett rågbröd med tahini. Huvudrätten bestående av laxfylld bläckfisktortellini med örttomatsås och till slut en efterrätt bestående av turkisk yoghurt, solroskärnor, kokosmjölk samt flytande honung. Till detta avnjutes en mörk tjeckisk Budejovicky Budvar, läckert!

Önskar Er alla ett riktigt lyckosamt börsår!

/kim

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?