Post entry

Biolindansen fortsätter

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fredrik Lindgren hade anledning att vara stolt igår när han presenterade Biolins bokslutsrapport eftersom koncernen för första gången i historien lyckades prestera ett positivt resultat. Det som imponerar var verksamhetsområdet analysinstrument där dotterbolagen Q-Sense, KSV och NIMA ingår. Affärsområdet nådde under Q4 en EBITDA-marginal på över 25 %. Visserligen tack vare att just Q4 är det absolut starkaste kvartalet då den viktiga kundgruppen universitet spenderar återstående budgetmedel, men trots det så var resultatet imponerande eftersom de förvärvade bolagen KSV och NIMA lyckats över förväntan. Det negativa var att Q-Sense försäljning till USA inte motsvarade förväntningarna, påverkad av en försenad statlig budgetprocess. Trots detta så lyckades Q-Sense sälja 8 st instrument av den nylanserade E1, vilket är fullt godkänt. Nettoomsättningen för kvartalet uppgick för affärsområdet till 23,6 MSEK (13,1) med ett EBITDA på 6,4 MSEK (3,2).

Det som även är positivt var att det andra affärsområdet dentala implantat haft en stark avslutning på året med en nettoomsättning på 6,9 MSEK (0,2) och med ett EBITDA på -0,3 MSEK (-3,5). Den temporära svackan i försäljningsutvecklingen inom Osstell som härrör sig från bolagets nya distributionsstrategi, att avveckla samarbetet med Straumann och bygga upp ett bredare distributörssamarbete, börjar nu få effekt och försäljningen mellan Q3 och Q4 ökade med över 70 %. Dessvärre går det trögare för Ospol som fortsättningsvis kämpar med kommersialiseringen av sitt egenutvecklade dentala implantat system. En försäljning på 1,2 MSEK för kvartalet ger signaler om att det ännu är en lång väg att vandra innan bolaget börjar nå en godkänd fruktbarhet.

Trots att såväl omsättning som resultat var i princip kända sedan tidigare mottogs rapporten negativt på börsen och aktien skickades initialt ned med mer än 10 %. Förväntningarna om att det skulle finnas någon extra godispåse i rapporten sprack och de kortsiktiga placerarna valde att lämna skeppet, ett skepp som dock i allra högsta grad fortfarande flyter och har god styrfart.

Ett osäkerhetsmoment i rapporten som orsakade synbar oro var att trots ett starkt resultat under det fjärde kvartalet så uppgick kassaflödet till -8,8 MSEK. Med 17,7 MSEK kvar i kassan och då det absolut starkaste kvartalet nu är passerat finns det alltså risker för att Biolin kan komma i behov av kapitaltillskott. Dock så ser det inte så mörkt ut i verkligheten som vid första anblicken. Det man bör tänka på är att en stor del av effekten av det starka resultatet i Q4 först ger effekt på kassaflödet under Q1, då den redovisade faktureringen inflyter.

Ett annat stort orosmoment för själva kassaflödesutvecklingen framöver har varit Ospols planerade etablering i USA, vilket bolaget tidigare prognostiserat att skulle innebära investeringar på mellan 5 och 10 MSEK. Igår avslöjade dock Biolin att de inte ämnar genomföra detta i år utan kommer istället att fokusera på externa distributörer. Detta är givetvis positivt och det man ytterligare bör man vara medveten om är att fjolåret var ett utvecklingens år för Biolin då bl.a. både KSV och Q-Sense lanserade nya produkter. Detta innebär att utvecklingskostnaderna kommer att vara avsevärt mindre i år. Till sist så kommer även en del av den försäljning som Q-Sense gick miste om under Q4 bli aktuella under Q1 vilket tillsammans med fortsatt stark tillväxt från övriga bolag kan innebära ett överraskande starkt resultat då det första kvartalet presenteras. Trots en underliggande rädsla för att Biolin alltså skall behöva kapitaltillskott så finns det goda förutsättningar för ett kraftigt förbättrat kassaflöde framöver vilket kan innebära att behovet av en nyemission elimineras.

Biolins börsvärde uppgår till drygt 140 MSEK, vilket knappast är så värst dyrt då koncernen i år har förutsättningar för att nå en omsättning kring 120 MSEK med ett positivt EBITDA. Ytterligare är verksamheten relativt konjunkturokänslig. På kort sikt finns det även flera möjliga triggers för aktien. I första hand så har ledningen vid upprepade tillfällen avslöjat att dagens börsvärde är för lågt. Orsaken är att de vill använda aktien som betalning vid kommande förvärv, vilket finns högt uppe på Fredrik Lindgrens agenda, främst inom analysinstrument. Räkna således med att bolaget kommer att vara ovanligt frikostiga med att ge ut pressmeddelanden den närmaste tiden i syfte att få upp börskursen. Nya distributionsavtal för Ospol är bl.a. aktuella och även fastän försäljningen ännu är blygsam så är potentialen stor, vilket gör att nyheter om just Ospol kan få en avsevärd effekt på börskursen. En ytterligare tigger är att resultatet för Q1 kan bli överraskande starkt beroende på hur stor del av Q-Sense missade försäljning under Q4 som lyckas erövras under Q1.

Biolin fortsätter alltså med sin lindans, men idag ser den betydligt mer balanserad ut än tidigare och det har t.o.m. tillkommit ett skyddsnät i form av möjligheten till ökad lånefinansiering då de flesta av dotterbolagen nu bevisligen presterar vinst. En spännande aktie med uppsida!

Ha en bra dag!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?