Billigt, billigare, billigast?
2008-02-10 11:59, Edited at: 2010-06-11 11:07Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Den 21 januari presenterade Biolin en omvänd vinstvarning. Det preliminära resultatet som framkom vid pressmeddelandet innebär att den prognos som ledningen utfärdat under i princip hela fjolåret håller och att Biolin lyckats uppnå ett positivt EBITDA-resultat.
Det preliminära bokslutet visar att bolaget nådde en omsättning på ca 30 Mkr under det fjärde kvartalet med ett positivt EBITDA-resultat mellan 4,5 och 5,5 Mkr, vilket motsvarar en EBIT-marginal på ca 15 %.
Att Biolin lyckas prestera en rörelsemarginal på hyggliga 15 % för det sista kvartalet betyder dock inte att bolaget nu kontinuerligt kommer att fortsätta presentera vinstsiffror. Orsaken till detta är att sista kvartalet är av traditionella skäl betydligt starkare än övriga kvartal, främst då Biolins kunder till största delen finns inom den offentliga sektorn, en sektor som under det sista kvartalet ivrigt spenderar de pengar som finns kvar i budgeten i syfte för att försöka få till stånd minst lika stora belopp under kommande år. Detta är ett problem för värderingen av Biolin och framtiden är därför fortsättningsvis oviss. Det räcker alltså knappast med att prestera vinst under ett enskilt kvartal för att övertyga marknaden om att det är fyndläge i aktien då stor allmän börspessimism fortsätter att prägla kursutvecklingen för de mindre bolagen. Detta har även resulterat i att aktien fortsättningsvis handlas vid relativt låga nivåer, men det finns dock goda skäl för optimism gällande framtiden för Biolinkoncernen.
Utgående från pressmeddelandet den 21 januari, avslöjar ledningen även att de senaste förvärvade bolagen KSV Instruments samt NIMA nu börjat generera ordentlig lönsamhet, vilket sannolikt till viss mån beror på den synergieffekt som bolagen nu börjat realisera vilket inneburit en betydligt starkare marknadsställning som resulterat i att bolagen fått mer betalt för sina produkter. Det absolut viktigaste och intressantaste är dock det faktum att dentalområdet där Ospol och Osstell ingår nu kommit upp i en högre försäljningsnivå vilket innebär förbättrade möjligheter att täcka de fasta kostnaderna. Om det är Ospol eller Osstell som presterat bäst förbättringar råder det dock osäkerhet om men ett tydliggörande bör framkomma vid bokslutsrapporten den 19 februari. Rimligtvis bör det vara Osstell som nu sannolikt börjar få upp ångan igen efter att bolaget tidigare under fjolåret temporärt drabbats negativt av den påverkan som initialt skett vid bytet av distributör. För aktiekursens del skulle det dock givetvis få störst påverkan om det även visar sig att det är Ospol som börjat få fart på försäljningen. Q-Sense har även sannolikt påverkat resultatet positivt och förhoppningsvis visar det sig att den nylanserade mätinstrumentet ”E1” mottagits väl av marknaden.
Det som framförallt vore önskvärt för bolaget är att snarast att få upp aktiekursen i syfte att använda aktien som betalningsmedel vid kommande förvärv. VDn Fredrik Lindgren har vid flera tillfällen avslöjat att förvärv ligger högt uppe på hans agenda och säkerligen har flera potentiella förvärvskandidater redan identifierats, främst inom analysinstrumenten.
Att marknaden inte reagerat positivt efter den positiva vinstvarningen är dock i viss mån förståeligt framförallt då det alltså råder stor osäkerhet angående bolagets möjlighet att fortsätta prestera positiva EBITDA-resultat under kommande kvartal. Ytterligare tillkommer den ovisshet som präglar framtidsutsikterna för Ospol. Ledningen har informerat om att satsningen på Ospols dentala implantat kommer att kosta och bara satsningen i USA kan innebära investeringar på mellan 5 och 10 Mkr under innevarande år. Det vore sannerligen glädjande om det alltså i rapporten visar sig att även Ospol börjat få igång försäljningen för att i viss mån motverka det negativa likviditetsflödet som marknadssatsningarna genererar. Sammanfattningsvis tycker jag att aktien passar bra i en väldifferentierad portfölj. Bolagets verksamhet uppfattas även säkerligen som rätt spretig och svårförståelig av marknaden men differentiering kan ju även som sagt uppfattas som en metod att begränsa risken. Studerar man bolagets framtidsutsikter så finns det alltså skäl till optimism. Att bolagets börsvärde därtill är låga 140 Mkr innebär detta att aktien således är rätt billig men den slutliga frågan är om det blir billigare efter rapporten eller om det nu är som billigast?