Post entry

Fajten mot Cancer: Bioinvent i fokus!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

På sistone har några bolag med fokus på läkemedelsutveckling riktade mot behandling av cancer varit heta på börsen. Bioinvent ökade från ca 2,1 kronor i somras till 3,59 idag, Immunicum från 7,1 till 36,70, Kancera från 0,55 i december till 8 kronor idag likt andra bolag i branschen.

Inledning

-

Cancer

Cancer är samlingsnamnet på omkring 200 olika sjukdomar med okontrollerad celltillväxt. Cancer betyder krabba/kräfta på latiniska, Vilket även är ett gammalt svenskt namn på sjukdomen som ofta syns som dödsorsak. De vanligaste cancerformerna är: bröstcancer, hudcancer, prostatacancer och lungcancer. Drygt 55 000 personer får cancer varje år i Sverige. Idag lever cirka 440 000 personer som har/haft en cancersjukdom. 60 % av dessa drabbade lever upp till tio år efter diagnosen.

-

Behandling

Inom cancerbehandling erbjuds idag 3 olika grundläggande behandlingsalternativ: kirurgisk behandling, strålbehandling och läkemedelsbehandling. Sedan flera hundra år tillbaka fanns det endast ett alternativ för behandling av cancer, Kirurgi. Därefter kom strålbehandling i början av 1900-talet och läkemedel från mitten av 1900-talet. Effektiv behandling av cancer har successivt ökat inom läkemedelutveckling, baserad på kunskapsrevolution med allt mer förståelse för hur cancerceller fungerar. Bot mot cancer kan vara möjlig beroende på vilken skede/stadium cancer upptäcks. Efter upptäckten kan patienten erbjudas en behandlingsplan som inkl. olika läkemedel.

Fokus i vårt fall samt bevakade företag ligger på läkemedelbehandling.

Ämnesrad: Kanceras framgång är bioinvent bra!

Kancera:bedriver utveckling av läkemedel som tar sin start i nya behandlingskoncept och avslutas med försäljning av en läkemedelskandidat till internationella läkemedelsbolag. Kancera utvecklar idag läkemedel för behandling av leukemi och solida tumörer genom att dels stoppa överlevnadssignaler i cancercellen och dels strypa cancerns ämnesomsättning. Kancera bedriver sin verksamhet i Karolinska Institutet Science Park i Stockholm och sysselsätter cirka 7 personer. Aktien handlas på NASDAQ OMX First North och antalet aktieägare uppgår till cirka 1700. Remium Nordic AB är Kanceras Certified Advise

Kancerahar idag tre läkemedelsprojekt i portföljen, ROR-hämmande substanser. Det andra projektet avser substanser som kan göra cancer mer känslig mot kemoterapi genom att styra om ämnesomsättningen i solida tumörer med hjälp av s k PFKF-hämmare. Det tredje projektet utvecklar läkemedel som främst syftar till att neutralisera blodcancer genom att hämma epigenetiska processer som bl a styr arvsmassans aktivitet.

BioInvent:är ett forskningsbolag som utvecklar innovativa antikroppsbaserade läkemedel inom sjukdomsområden där nuvarande behandlingsmöjligheter är bristfälliga. Bolagets fokus riktas mot cancerområdet med ett projekt i klinisk fas och två projekt i preklinisk fas.

Bioinvent har idag n-CoDeR®, egenutvecklade bibliotek med fullt humana antikroppar, patenterad F.I.R.S.T™ teknik, BI-505 som bedrivs på eget hand och utgör bolagets kärna samt 7 andra projekt som bedrivs av externa samarbetspartner.

Bioinvents i jämförelse med Kancera i siffror!

Bolagen i Siffror

Kancera

Bioinvent

Antal aktier

76 535 348(efter NE)

85 014 649

Aktiekurs

8 kr

3,59

Börsvärde

612 282 784

305 202 590

Oms kr/aktie per 30 sep 13

0,05

0,48

LM per 30 sep 13

2 100 000 kr

40 000 000 kr

Kapital ineft.30 sep

22 600 000 kr(NE)

55 000 000 kr (milstolpar)

Ungefärliga kvartal 4 kostn.

-2 000 000 kr

-20 000 000 kr

Ungefär LM idag

22 700 000 kr

75 000 000 kr

LM/aktie

0,297

0,882

Siffrorna är ur eget arbete med beräkningar av ihopsamlade siffror som vi känner till(publicerad), plus siffrorna från senaste rapporter.

Jämför vi siffrorna från båda bolagen med hänsyn till antalet aktier, som inte skiljer sig så stort så värderas Bioinvent till hälften av Kanceras värde. Bioinvent har mer intäkter, högre och säkrade kassa som kan räcka ett år framåt. Plus att förväntade intäkter i år och rejäl minskning av kostnader i Bioinvent gör det möjligt för turnaround i år. Det jag vill lyfta fram med dessa siffror är att Bioinvent möjligen kan gå i samma spår som Kancera . Får vi en positiv nyhet och en bra rapport kan lyftet vara stort.

Kanceras aktien steg kraftig från ca 0,55 kronors nivå för drygt tre månader sen efter substansupptäckten cancer, en ny klass av substanser som slår mot enzymet Histon-deacetylas 6. Därefter försatte uppgången kraftfullt till dagens 8 kronors kurs, efter förvärvsspekulationer. Det kan vara lite svårt att värdera aktien med tanken på bolagets framtidsutsikter, ROR-HÄMMARE och spekulationer runt om, men däremot är Bioinvents aktie en undervärderad aktie om vi jämför bolagen med hänsyn till siffror, kassa, projekten och framtidsutsikter. Spekulationer är inte så stora i Bioinvent och försiktighet grundas på bolagets tidigare misslyckande. Men bolaget har fått en ny start och börjar se ljuset. Marknaden i sin väntan på säkrare Bioinvent har gett kursen ett värde under det försiktiga 6,7 kr som redeye gett. Hade vi samma spekulationer och förväntningar som i Kancera hade aktien stått på minst 15 kronor.

Bortom snacket om värderingen och jämförelse mellan bolagen så har Kancera under 2013 slutit ett avtal om förvärv av rättigheterna till patenten WO 2012/076727 med bioinvent.

Patenten:
http://patentscope.wipo.int/search/en/WO2012076727

Gammal nyhet om Kanceras Huvudsakliga projekt, PROJEKT ROR-HÄMMARE:

"Kancera meddelade under 2013 att bolaget genom avtal med Bioinvent AB har säkrat exklusiva rättigheter till patentansökanWO 2012/076727 som omfattar humana monoklonala antikroppar mot ROR1. Förvärvet av patenträttigheter bygger på en överenskommelse med Bioinvent som inte innebär någon finansiell börda (utöver framtida patentkostnader) för Kancera innan intäkter genereras. Kancera har genom bolagets medgrundare Professor Håkan Mellstedt varit delaktig i utvecklingen av dessa humana monoklonala anti-kroppar riktade mot ROR. Kancera har främst använt antikroppar för att finna nya cancerindikationer till ett framtida ROR-hämmande läkemedel och förstå dess verkningsmekanism, samt eventuella sidoeffekter."

Lyckas Kancera med projektet betyder det ett finansiellt tillskott för Bioinvent vid generering av intäkter, enligt överenskommelse tolkar jag det som! Hur stort och avtalet i detaljer saknar vi kännedom/tillgång till.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?