Post entry

Bioinvent visar klass.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Enligt ett pressmeddelande på morgonen har Bioinvent tillsammans med sin partner Thrombogenics ingått ett licensavtal med Roche om antikropp TB-403 som kommer inleda fas Ib-studier inom kort. Avtalet innebär att de bägge parterna får dela (40/60) på en direkt upfront betalning om EUR 50 miljoner samt chans till ytterligare EUR 450 miljoner utifrån utvecklings och kommersiella milestones. Roche kommer också stå för utvecklingskostanderna framåt. Bolagen är berättigade till royalty på framtida försäljning plus behåller rättigheterna i Norden, Baltikum och Beneluxländerna.

-

Ingen rök utan eld och än en gång har det pyrt lite i kulissen inför ett stort avtal för Bioinvent, både vad gäller handel senaste dagarna och kommentarer från bolaget. Avtalet är riktigt bra för att ske redan i fas I och kommer tidigare än bolagets officiella strategi för antikroppen. Sett i dollartermer motsvarar dagens avtal nästan USD 800 miljoner och det måste sägas tillhöra toppskiktet för fas I-avtal i världen. Framförallt, ur ett värderingsperspektiv, är det viktigt att Bioinvent nu får en rejäl kapitalinjektion igen som stärker bolagets finansiella ställning och som möjliggör att ta fler projekt längre fram i sin pipeline. Med flera intressanta projekt både i klinisk och preklinisk fas samt nu med goda finanser ser framtiden fortsatt ljus ut. Dagens avtal är dessutom ännu ett kvitto på att utvecklingsplattformen kring n-CoDeR håller toppklass, men även att ledningens prioriteringar visat sig vara riktiga.

Att man fick med sig Roche är inte bara en fjäder i hatten i det att bolaget är ledande inom antikroppar med sitt engagemang i Genentech, utan också att man kan dra nytta av deras resurser i kampen med Imclone som har en konkurrerande antikropp mot samma receptor. Min bedömning är att TB-403 ska, om framgång i kliniken, kunna nå marknaden 2014. Antikroppen som mer selektivt än exempelvis storsäljaren Avastin motverkar tumörtillväxt riktar sig mot ett stort område och har därför också en stor försäljningspotential.

Det är möjligt att en viss slant från dagens avtal kan hamna hos upphovsteamet runt Peter Carmeliet men merparten bedöms hamna hos de bägge bolagen, Bioinvent och Thrombogenics.

I min riskjusterade projektvärdering är dagens avtal en stor värdeadderare dels i det att avtalet synliggör värden för TB-403 men även för att den finansiella risken plockas ned. Den finansiella kostnaden sett till risk är en tung post för biotechbolag i tidigt forskningsskede och kan bolagen agera smart med att sänka denna finns stora värden att ta tillvara på. I analyser som gjorts inom området brukar man komma fram till att hälften av kostnaderna att ta fram ett nytt läkemedel relateras till detta.

Min modell ger en värdeökning från 28 kr till 38 kr.

Länk till Reuters uppdatering av nyheten.

http://www.reuters.com/article/rbssHealthcareNews/idUSL1852650220080618

Länk till Bloombergs uppdatering av nyheten.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601202&sid=auTihuBMnOas&refer=healthcare

Thrombogenics kommer också hålla CC kl. 15.30 om avtalet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?