Post entry

BioInvent: Target för uppköp.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

_De senaste åren har läkemedelsindustrin präglats av stora organisatoriska förändringar kopplade till en rad internationella läkemedelsbolag med en rad stora affärstransaktioner i form av M&A aktiviteter. Den svenska biotekniksektorn har i ganska hög grad varit förskonad från detta men det finns definitivt flera bolag som fortfarande bör stå högt upp på uppköpskartan för stora industriella aktörer. Ett bolag som med tydlighet hör till dessa är BioInvent. I denna blogg följer lite bakgrund och resonemang kring varför det finns stor anledning att rikta ögonen extra noga på BioInvent i ett investerarperspektiv och kring ett uppköpsperspektiv_

BioInvent verkar inom utveckling av antikroppsbaserade läkemedel och håller högsta internationella klass med en rad samarbeten med världsledande läkemedelsbolag ino0m området. Man har fyra kliniska projekt i fas I-II varav tre i samarbete med några ledande läkemedelsbolag, en rad interna prekliniska projekt samt en rad utlicensierade plattformssamarbeten som har möjlighet att generera royaltys och milstoneersättningar på upp till ett 30-tal läkemedelssubstanser.
För ytterligare information kring projekten läs tidigare bloggar och analyser på bolaget.

De senaste åren har en rad bolag som inriktar sig på utveckling av antikroppsläkemedel köpts upp av större läkemedelsbolag vilket har sin orsak i stora framgångar för nyligen lanserade produkter. Några av de större affärerna utgörs av BMS köp av Medarex för 2,4 BUSD 2009 vilket hade sin bakgrund i de båda bolagens samarbete sedan 2005. Några år tidigare förvärvade Astra det stora Amerikanska Biotechbolaget Medimmune för den blygsamma summan 15 BUSD, detta med syfte att bygga upp sin utvecklingspipeline med antikroppsbaserade läkemedel. Cambridge Antibody technology som Astra något år tidigare köpte upp var ett tidigare steg i den strategin. Mellan dessa båda jätteaffärer kan även nämnas Eli Lillys förvärv av Imclone 2008, en affär värd 6,5 BUSD.
Dessa större affärer exemplifierar attraktionskraften för antikroppsbaserade läkemedelssubstanser men är bara några i raden av flera transaktioner som går längre tillbaka än så.
Bakgrunden till affärerna är delvis läkemedelsindustrins kommande patentutgångar för sina storsäljare men också i hög grad flera stora framgångar de senaste åren för just antikroppsbaserade läkemedel. Läkemedelssegmentet är det snabbast växande och beräknas 2014 nå en försäljning om hela 60 BUSD.
Det bolag som enskilt har rönt de största framgångarna inom området är det stora amerikanska bioptechbolaget Genetech som numera lyder under Roche, detta efter ett,,, förvärv värt 46 miljarder USD år 2009...
Genetech och Roche råkar också höra till BioInvents viktigaste partners i separata projekt av bolagets fyra projekt i kliniska prövningar. Båda dessa projekt har också tidigare framhävts av såväl Roche som Genetech som några av de mest intressanta som bolagen har i pipeline.
Det finns även en rad färska affärstransaktioner att hänvisa till och de flesta transaktioner har sket till premiumpriser över 50%.

Orsakerna till den höga attraktionskraften för antikroppsbaserade läkemedel är flera än enbart hänvisning till försäljningsframgångar.
Antikroppar är kroppens egna försvarsmolekyler och tolereras därmed mycket bra av kroppen med bl a låg biverkningsprofil som en följd. Inom ex cancerläkemedel är denna faktor av stor vikt eftersom biverkningarna ofta är det som begränsar möjligheten att nå optimal effekt. Utvecklingstiden/utvecklingskostnaden för antikroppar har också visat sig vara kortare än för traditionella småmolekylära läkemedel, liksom utvecklingsrisken med en hög andel godkända läkemedel bland utvecklingsprojekten.

Allt detta sammantaget med de specifika produktkandidater som BioInvent har samt bolagets attraktiva plattformsteknologi sätter bolaget mycket högt upp på förvärvslistan där det multinationella läkemedelsbolaget Roche är en mycket tänkbar och logisk budgivare.
Timingen för ett uppköp i nuvarande läge skulle vara intressant. Man är just nu i ett läge där stora värdedrivande data och händelser står för dörren. Samtliga bolagets kliniska projekt är klassledande även om de inte befinner sig i sen klinisk fas.

  • Man för bl a pågående partnersamtal med flera läkemedelsbolag kring sin antikoagulantia TB-402 där de initiala kliniska resultaten pekar på starka fördelar i jämförelse med dagens standardbehandling
  • Genetech har precis startat upp fas II studier för åderförkalkningsprojektet BI-204 där man har extremt intressanta starka preklinisk data med bl a mellan 50-90% plackreduktion i kärlväggen; något som är sjukdomens grundläggande problem och något som inte alls påverkas med dagens behandlingsalternativ.
  • Man har ett extremt intressant internt cancerprojekt i form av BI-505 där initiala effektdata under året kan komma att uppvärdera projektet signifikant
  • Roche kommer närsomhelst starta upp två st kliniska studier för TB-403 som utgör starkt signalvärde för cancerprojektet där man bl a avser att kombinera produktkandidaten med sin egen storsäljare Avastin p g a indikationer om mycket goda synergier mellan läkemedlen inom vissa cancerindikationer.

BioInvent känns fortsatt som ett av de mest intressanta och starkaste bolagen i sektorn med fortsatta möjligheter för flera lukrativa avtal under året och man får anse bolaget vara starkt mål för uppköpsbud. Under året förväntas dessutom en rad intressanta händelser agera som katalysatorer för större uppvärdering av aktien.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?