Post entry

Bioinvent rusar idag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nya stora insiderköp i Bioinvent idag och snart kommer studieresultaten från BI-505. Ytterligare av stort intresse är två nya storägare. Adrianus van Herk är en av dessa som tankat stora mängder aktier i Bioinvent. Ad van Herk är inte vem som helst han är en ovanligt framgångsrik privat investerare inom Biotech med ett brett och djupt kontaktnät. Han har nu tagit kontrollen över Bioinvent. Vad vet han?

Ad Van Herk äger nu över 11 % av Bioinvent samtidigt som klockan tickar nedåt för studieresultaten för Bioinvents Bi-505. Resultaten skall komma under slutet av Q4. Ytterligare en storägare som plötsligt tagit plats är Ridgeback Capital med ca 5%. Har de kopplingar till varandra? Att döma av senaste tidens handel kommer fortsatta köp från bl.a CDV och DBL. Ad Van Herk är bl.a stor ägare i Thrombogenics. I Juni återtog Bioinvent och Thrombogenics de globala rättigheterna till TB-403 från Roche. Här kommer sannolikt nya spännandeöppningar framöver.

BI-505

En fas I-studie med eskalerande doser av BI-505 pågår på patienter med återfall i cancersjukdomen multipelt myelom. Studien kartlägger säkerhet, farmakokinetik och farmakodynamik, såsom relevanta biomarkörer för tumörsvar, i syfte att bestämma den optimala dosen av antikroppen för en kommande klinisk utveckling. Patienter som rekryteras till studien behandlas med intravenösa doser av BI-505 varannan vecka under en fyraveckorsperiod, med möjlighet att förlänga behandlingen fram till dess att sjukdomsförloppet förvärras.Under andra kvartalet slutfördes den elfte dosgruppen och bolaget bedömer att optimal biologisk dos (ODB) har identifierats. ( Vid denna tidpunkt köpte en insider stora mängder Bioinvent för över 5 kr st - se info längre ned). Den avslutande delen av studien har inletts där ytterligare ett begränsat antal patienter behandlas med den så kallade optimala biologiska dosen. OBD definieras som den dosnivå där halten av BI-505 i plasma är tillräckligt hög för att fullständigt mätta ICAM-1-receptorerna/epitoperna på patientens benmärgsceller. BI-505 har visat god säkerhet. Resultatet från studien beräknas kunna presenteras under det fjärde kvartalet.BI-505 har erhållit "Orphan Drug Designation" (särläkemedel) för indikationen multipelt myelom av både den amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) och den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Situationen i Bioinvent i övrigt är ett antal lovande prekliniska projekt inom blodcancer. Bioinvent har inlett en trimning av organisationen där dagens kassa på 150 Msek skall räcka under de kommande två åren även utan några kommersiella avtal. Milstolpeersättningar kan utöver detta trilla in. Styrelseledamoten Lars Backsell var ute i god tid och köpte 1 miljon aktier i mitten av juni. Priset var dryga 5 kr och han räknade säkerligen med en mycket bra avkastning över tid. Under sommaren och hösten har aktien bottnat ur och den har nu ett ovanligt intressant läge där en första initial klättring, runt 3,60 kr, trotsat senaste dagarnas usla börs. Högintressant info runt BI-505 är att det nyligen träffats ett större avtal inom just denna indikation med samma projektstatus i princip. Det gäller J&J:s avtal med Genmab nyligen: samma indikation, samma nivå på klinisk dokumentation, stor molekyl. Avtalsvärde: 1,1 miljarder dollar, stigande tvåsiffrig royalty, kontantersättning på 55 miljoner dollar (ca 360 miljoner kronor) och en aktieinvestering i Genmab på 80 miljoner dollar (ca 530 miljoner kronor).

De största av alla uppgångsmöjligheter brukar finnas inom Olja och Biotech. Om Adrianus van Herk vet vad han pysslar med är det nog läge att skynda sig in i aktien. Bra information runt BI-505 skulle snabbt kunna mångdubbla denna utbombade aktie.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?