BioInvent, analysupdate
2010-08-06 10:32, Edited at: 2010-08-09 10:47Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
BioInvent tillhör de absolut starkaste svenska bioteknikbolagen sett till sina forskningsframsteg och sin affärsutveckling. Det finns god anledning att förvänta sig ett starkt kommande nyhetsflöde framöver och nuvarande nivåer kan ses som ett attraktivt ingångsläge för den investerare som önskar ett stabilt investeringsalternativ inom biotekniksektorn med mycket hög avkastningspotential.
ATT DEN tidigare i år mycket starka positiva kurstrenden avtog under senare delen av våren har sin förklaring i ett par saker som överskuggat flera väsentligare händelser. - Under maj månad sålde bolagets största ägare, Industrifonden sitt innehav om 4,5 milj aktier i bolaget. Försäljningen var ett led i ägarens långsiktiga strategi och skedde efter en närvaro i bolaget som varat under 13 år. Innehavet såldes till både svenska och internationella institutionella investerare. Notera att I-fonden inte haft styrelserepresentation i bolaget och endast haft sin informationskälla genom bolagets VD. - Den andra parametern som torde haft inverkan på marknaden är att man förväntat sig en uppstart av fas II i projektet BI-204 redan innan halvårsskiftet, något som istället kommer ske senare under året. Uppstarten kommer aktivera en betydelsefull milstolpsbetalning till bolaget från partnern Genetech och en extremt kortsiktig marknad under sommarmånaderna har troligt lockat ifrån en del investerarkapital p g a senareläggningen av uppstarten vilket gett stöd till den tidigare negativa trenden.
OM MAN ISTÄLLET ser en bit över den kortsiktiga marknaden och tar en titt på bolagets projekt samt vad dessa kan komma att generera till bolaget och sina aktieägare framöver, så blir läget mer än intressant. Nedan följer information och resonemang kring bolagets prioriterade projekt, men notera att bolaget generellt bedriver en mycket intressant och lönsam samarbetsstrategi där man knutit till sig flera både stora samt mindre intressanta spelare, bland dessa märks bl a Roche, Genetech, Bayer, DaiichiSankyo, MitsubichiTanabe samt HGS.
Bolagets teknologiplattform och samarbetsstrategi kan komma att generera stora potentiella intäkter i framtiden till en mycket låg riskprofil. Enbart avtalen som det inte pratas så mycket om med Bayer, Daiichi samt MitsubichiTanabe möjliggör utveckling av upp till 30 antikroppsprodukter där BioInvent vid framgång erhåller royaltys på försäljning samt ersättningar vid forskningsframsteg.
BOLAGETS KLINISKA PORTFÖLJ
TB-402, i samarbete med Thrombogenics
Under senvåren presenterade bolaget riktigt bra kliniska fas II resultat för sitt antikoagulationsmedel TB-402. I studien jämfördes bolagets kandidat med en av standardbehandlingarna inom området, Enoxaparin och resultaten visar klart bättre effekt än denna. TB-402 har dock dessutom en rad andra fördelar jämfört med befintliga läkemedel inom området där läkemedelskandidaten ger
- betydligt mindre blödningsrisk jämfört med existerande antikoagulantia
- låg risk för överdosering
- enklare administrering (enstaka långtidsverkande injektion istället för daglig dosering)
- möjlighet att reversera effekten (förenklar vid ev förnyade operationer)
- liten risk för interaktioner med andra läkemedel
Resultaten som man presenterade ger en stark möjlighet till ett omfattande miljardavtal med global aktör som kan generera registreringsgrundande data genom fas III, mycket sannolikt pågår förhandlingar kring ett licensavtal i detta skede. Marknaden för tromboshämmande medel är i stort värd hela 26 BUSD med en tillväxt om 12% per år där den årliga försäljningen för antikoagulantia omsätter ca 7 BUSD.
TB-403, i samarbete med Roche
I slutet av maj meddelade bolaget att man inlett en ny klinisk fas I-II studie för TB-403 på patienter med kolorektalcancer och ovarialcancer. Man erhöll en ersättning om ca 40 MSEK och bekräftade de stora läkemedelsbolagens intresse för bolagets kandidater. TB-403 kan ses som en förädlad version av Avastin som är en av Roches storsäljande cancerläkemedel numera. TB-403 har fördelen gentemot Avastin att inte framkalla resistens mot läkemedlet vilket är ett annars välkänt problem med de flesta cancerpreparat. En annan mkt konkurrenskraftig fördel är att den heller inte tycks skada frisk vävnad. Roches tro på projektet är stor och kommer kunna bli en mycket värdefull tillgång för såväl Roche som BioInvent. Viktigt i sammanhanget är att kandidaten representerar en unik verkningsmekanism vilket även ger en gynnsam konkurrensposition i ett annars mycket konkurrensutsatt forskningsområde.
OM MAN får tolka den information som delgivits gällande projektet så ser jag som sannolikt scenario;
- Vi har en rad nya uppstarter av kliniska studier mot andra cancerindikationer att vänta under året och nästa, där Roche troligen kommer ha en strategi att kombinera Avastin med TB-403 för att nå förbättrad effekt. Uppstarterna kommer generera ett flöde av kontantersättningar vilket ytterligare stärker bolagets finansiella ställning, potentiellt finns ytterligare över 4 MdrSEK att hämta från Roche enbart i milestonesersättningar.
- Kombinationsstrategin kommer innebära att Roche potentiellt kan lansera en effektivare samt mer tolererad version av Avastin med en förlängd patenttid
- Framtida potentiella intäkter till BioInvent gällande BI-403 är betydande. Avastin säljer för närmare 6BUSD per år och är Roches storsäljare, om en framtida kombination innebär samma försäljningsnivå skulle BioInvent potentiellt kunna erhålla årliga intäkter som överstiger hela dagens börsvärde enbart från detta projekt.
BI-204 i samarbete med Genetech
Utvecklas som läkemedel för förebyggande av hjärtinfarkt hos patienter med tidigare sjukdomsbild. Man avslutade fas I i q2 förra året och det befintliga samarbetet med Genetech/Roche omfattar rättigheter till Nordamerikamarknaden. Antikroppen har påvisat mkt lovande resultat och inte bara påvisat egenskaper att förhindra uppkomsten av plack på kärlväggarna, utan även visat sig få befintliga plack att krympa samt även hindra instabila plack från att brista. Nya data visar även att oxiderat LDL, som är denna antikroppens målstruktur, kan spela en viktig roll i utvecklandet av resistens mot insulin.
Dessa samlade egenskaper hos ett läkemedel inom området har enormt stor potential.
Samarbetet med Genetech tecknades när projektet hade preklinisk status och är värt ca 200MUSD + en tvåsiffrig royalty. Mot bakgrund av de stora globala marknadsförutsättningarna, de mkt framgångsrika kliniska resultaten, en utökad kommersiell möjlighet inom diabetes samt Genetechs egna mkt positiva signaler kring projektet, finns mycket stora möjligheter att utlicensiera övriga marknader (Europa-Asien etc), till ett högt pris. Man har en längre tid givit signaler om att partnerförhandlingar för övriga marknader är igång, men ännu inte levererat ett avtal. De förväntade fas II prövningarna har dessutom försenats något i förhållande till tidigare estimeringar p g a tidskrävande design av den nya studien men man är nu klar och studien kommer att initieras kring årsskiftet vilket då berättigar till betydande milstensersättningar. ORSAKERNA till att ett avtal (övriga världen) dröjt för projektet hänger troligen samman med det svårare regulatoriska (mydighetskrav/godkännandeprocesen) klimat som vi ser inom detta terapiområde vilket också kan förklara att studiedesignen för fasII dragit ut på tiden. Bolaget själva vet projektets värde och kanske är det så att man avvaktar fas II data innan ett avtal om man inte är nöjd med hur befintliga samarbetssamtal fortskrider. Den potentiella marknaden för BI-204 är en multi-BUSD marknad.
BI-505, i egen regi
Är en antikropp som binder till det s k ICAM-1 proteinet vilket har visat sig kunna utlösa celldöd hos cancerceller. Mekanismen bakom BI-204 är helt nyupptäckt och man prövar substansen f n mot blodcancerformen multipelt myelom, där man även har erhållit s k särläkemedelstatus från både den amerikanska och den europeiska läkemdelsmyndigheten. Detta kommer innebära att man kan komma att få godkänt läkemedlet på utökade fas II data och en estimerad lansering kan då komma att ske redan 2012, trots nuvarande tidiga utvecklingsstatus.
Projektet är en stark avtalsmöjlighet där vi ex för inte länge sedan fick se ett avtal för en antikropp inom cancer mellan Sanofi/Merrimack i storleksordningen 410 MUSD i ungefär något tidigare utvecklingsskede. Den senaste lanserade produkten mot indikationen multipelt myelom är Velcade från Novartis. Denna säljer för ca 1BUSD per år så här långt och tillsammans med en annan nyare substans som används för indikationen, Revlimid, uppgår försäljningen till ca 2 BUSD per år. Indikationen representerar ett stort medicinskt behov där knappt hälften svarar på traditionell kemoterapi samt där i princip samtliga av dessa får återfall.
SAMMANFATTNINGSVIS utgör en investering i BioInvent ett stabilt val i sektorn med stora avkastningsmöjligheter. Bolagets utvecklingsportfölj är mycket väl diversifierad med en fördelaktig och omfattande avtalsportfölj som ger stor potentiell avkastning till reducerad risk. Bolagets finansiella situation hör till de starkaste i sektorn.