Post entry

Spelar det någon roll vad företaget sysslar med?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

När jag började köpa aktier, för 8-9 år sen, valde jag "på känsla". Jag visste vad företaget sysslade med, vilken bransch och deras huvudsakliga produkt, men mer än så var det inte. "På känsla" betydde då "något jag tror borde vara bra". Jag är svag för medicinteknik, bioteknik och liknande. Företag som har med hälsa i någon form att göra, så jag köpte t ex Gambro. Och det gick ju bra. Med aktien i alla fall. Sen köpte jag BioGaia.

BioGaia har jag fortfarande kvar. Det var några år i livet med mycket annat att göra än att följa aktiemarknaden, vilket innebar att deras dipp ner mot 5 kronor under 2003 gick mig lyckligen förbi. Jag hade köpt dem på ca 30 kronor. När jag återupptog mitt intresse för aktier för ett år sen, stod de i ca 40 kronor, så jag var ganska nöjd över det. Trots att det egentligen var usel avkastning under de ca 6 år jag hade haft dem då.

I år har jag varit ganska systematisk. Jag har lärt mig mycket, både om aktier i sig, aktiehandel och framförallt hur jag själv fungerar med avseende på aktiehandel. Och jag har kommit fram till ... att jag vill köpa aktier som ger bra avkastning!

Det låter ju lika självklart som det är, men vad betyder det egentligen när man tänker närmare på det?

För att ge bra avkastning, måste det vara efterfrågan på aktierna. Det måste vara någon som vill köpa hela tiden, och vilja ha aktien så mycket att de vill köpa för högre och högre pris. Och det som får folk att vilja köpa allt dyrare är att man tror det ska löna sig. Om vi lämnar tro och förhoppningar därhän, och funderar över mer fundamentala orsaker till varför man tror att något ska löna sig, måste det ju vara att företaget kommer att gå bra. De producerar något som folk vill ha och behöver, de går med vinst, de växer, de har möjligheter att växa mer, de tar marknadsandelar.

Men sen undrar jag hur mycket själva "trendfaktorn" betyder, hur "hippt" företaget verkar eller är, för aktiekursen.

Tänk ett välskött mellanstort företag, som växer och växer, går bra, för det tillverkar något som folk behöver varje dag. Ingen häftig kul produkt sådär, utan något vardagligt tråkigt ... som matfett. Och jämför det företaget med ett annat välskött företag som växer och växer, går bra, för det tillverkar något som många också behöver varje dag ... som coola kläder.

Vilken aktie kommer att gå bäst? Hur stor andel av aktiekursens utveckling har företagets "coolhetsfaktor"?

Det undrar jag när jag ser över min portfölj och ska bestämma mig för nya aktier att satsa i.

Förresten, BioGaia kommer jag att ha kvar, och sett i backspegeln är det väl nu jag skulle köpt dem, och inte för sex år sen. Men det företag vars coolhetsfaktor just nu känns aktuell, är Studsvik. Hur coolt är kärnavfallshantering? Egentligen?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?