Post entry

Bio-Works - Blivande storspelare på triljonmarknad

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bio-Works gjorde entré på Nasdaq First North idag, 14:e december, efter en kraftigt övertecknad introduktionsemission. Finansiell rådgivare är välrenommerade Vator Securities som tidigare assisterat välskötta bolag som SenzaGen, XBrane och Immunovia med kapitalanskaffning inför sina börsintroduktioner. Det är ett extremt lovande bolag som agerar på den redan enorma men stadigt växande och konjunkturmässigt relativt okänsliga biomedicinmarknaden, och precis som i IPO-raketerna Acconeer och RealFiction så har deras största samarbetspartner och kund investerat tungt i bolaget. När skutan dessutom rattas av erfarna herrar med gedigen erfarenhet från både bolagsbyggande och biomedicin så är succén given.

Biologicals och biosimilars

Termerna “biologicals” och “biosimilars” (eller “biosimilarer”) dyker upp titt som tätt både i den här skrivelsen och i referensmaterialet, så en förklaring kan vara på sin plats.

Bolag som forskar fram ny biomedicin får patentskydd för sina upptäckter i form av vilken specifik mekanism i våra kroppar som reagerar på vad. Sådana patent har en relativt kort livstid på 25 år, och perioden innefattar ofta flera år av tester och kommersialisering. Det innebär att ett bolag som forskar fram en revolutionerande fiffig cancermedicin har ca 20 år på sig att tjäna pengar på sin upptäckt innan patentskyddet försvinner. Och pengar tjänar de. Den biological som genererade mest pengar i omsättning under 2016 går under namnet Humira och drog in svindlande 16 miljarder dollar på bara ett år. Den jämförelsevis korta patenttiden har dock stora humanitära fördelar då det öppnar upp för kopior av medicinen vilket sänker priset och gör den tillgänglig för större delar av världen. Den sortens kopior kallas biosimilars, eller biosimilarer.

Verksamhet

Bio-Works Sweden tillverkar separationspärlor som används för att rena katalysatorer som används vid framställning av biomedicin. Bio-Works har dock en edge gentemot konkurrenterna eftersom deras pärlor håller en högre kvalitet och därför klarar av att rena mer vätska på kortare tid. Det leder i sin tur till ekonomiska vinster för tillverkaren som på ett enkelt sätt kan öka sin produktion. Man kan också filtrera i samma takt som med pärlor med lägre kvalitet och då få fram en renare produkt. Det gör Bio-Works WorkBeads till ett attraktivt alternativ för forskningsbolag som gladeligen betalar en slant extra för att slippa göra om fas-3 studier på grund av orenheter i produkten.

Bio-Works har i samarbete med en global insulintillverkare påvisat att användningen av WorkBeads ger både högre renhet och högre produktionseffektivitet jämfört med konkurrerande produkter. Den högre renheten leder i sin tur till att mer av den aktiva substansen kan utvinnas i varje produktionscykel som slutligen ger en bättre slutprodukt. Bio-Works bedömer att kunden kan öka intäkterna med mer än 100 miljoner SEK genom att byta till WorkBeads. Enligt VD Mats Johnson är insulinproducenten global och står för ca 4% av världens insulinproduktion, där tre bolag delar någorlunda jämnt på 90% av marknaden. Det är inte svårt att tänka sig att en 10 gånger högre produktion också skulle ge betydligt större vinster vid byte till Bio-Works, så även om det är ovanligt att byta produktionspartners så går det göra om förtjänsterna är stora nog.

Avtal, samarbeten och befintliga kunder

Bio-Works arbetar i dagsläget primärt med sydkoreanska marknaden via det sydkoreanska bolaget Amicogen (BV 3.5 miljarder SEK), som också äger 9.9% av Bio-Works. Det finns goda skäl för det, då Samsung Biologics (BV 189 miljarder SEK) nyligen har investerat motsvarande 25 miljarder kronor i produktionsanläggningar med målet att skapa världens tredje största produktionscenter för biologicals och biosimilars i just Sydkorea. Celltrion (BV 20 miljarder SEK) är en annan sydkoreansk storspelare som investerat tungt. 2.2 miljarder SEK har man petat in för att nära nog fördubbla sin produktionskapacitet. Och sannolikt kommer det krävas. Asien beräknas stå för den största tillväxten på biomed-marknaden 2017-2025, och Sydkorea har ett uttalat mål att 2020 stå för 22% av världsproduktionen av biosimilarer.

Både Samsung och Celltrion anlitar idag Amicogen som distributör. Som delägare i Bio-Works använder förstås Amicogen Bio-Works’ produkter när dom säljer till sina egna kunder. På lite närmare håll finns AstraZeneca, KTH och alla norrmäns favoritbolag Novo Nordisk. Bland övriga multinationella jättar finns t.ex. GlaxoSmithKline, Bayer och Qiagen.

De facto lockin säkrar tillväxt

När läkemedel godkänns för att testas på människor så godkänns inte bara preparatet som sådant, utan även en specifik tillverkningsmetod ända ner till produktionspartners och metodik. Det görs för att förhindra att bolag som betalat för att forska fram en specifik sorts biomedicin byter till en eventuellt undermålig produktionspartner vid ett senare skede. Det är fortfarande möjligt att byta ut delar av produktionsledet, men det är kostsamt och kräver en del byråkratiskt krånglande så man gör det inte gärna utan väldigt goda skäl. För Bio-Works del innebär det att forskningsprojekt som använder WorkBeads under utvecklingsfasen av nya läkemedel sannolikt kommer fortsätta använda BioWorks produkter även under storskalig produktion, där dom stora pengarna finns. I dagsläget befinner sig den absoluta majoriteten av användarna i forskningsfasen, så man kan på goda grunder anta att Bio-Works intäkter kommer öka rejält på sikt när flera av produkterna som det forskas på idag övergår till storskalig produktion.

Marknaden

Den globala marknaden för biosimilarer bedöms vara värd ca 60 miljarder SEK årligen och växa till ca 200 miljarder SEK år 2020. Bio-Works har i dagsläget kapacitet att leverera produkter som motsvarar en omsättning på ca 150 MSEK per år. Med en relativt blygsam investering på ca 8 MSEK kan produktionskapaciteten fördubblas och motsvara 300 MSEK per år. Den blygsamma investeringen ska täckas av introduktionsemissionen. Lovande för oss investerare, eftersom det innebär att man förväntar sig behöva bygga ut produktionen inom två år, och det är kanske inte så konstigt. Pfizer bedömer att storsäljande originalläkemedel till ett marknadsvärde om över 800 miljarder SEK per år blir av med sina patentskydd de kommande åren, så Bio-Works ligger helt rätt i tiden för att hjälpa biosimilartillverkare utveckla och producera läkemedel.

Styrelse och ledning

Som alltid spelar det ingen roll hur bra idén är om bolagsledningen saknar kompetensen att driva planen i mål, så det är betryggande att Bio-Works styrelse och ledning sitter på över 100 års samlad erfarenhet från både biologics-branschen och styrelsearbete och att deras gemensamma kontaktnät spänner över hela världen.

THOMAS POLLARE - Styrelseordförande

Thomas Pollare är ett gediget styrelseproffs med flera aktiva roller och ännu fler avslutade. Han har tidigare varit partner vid riskkapitalbolaget 3i samt innehaft VP-roller vid bl.a. Pharmacia och Schering-Plough Research Institute. Han har bred erfarenhet av styrelsearbete i såväl stora företag som startupbolag och riskkapitalägda bolag. Thomas äger 93 275 aktier och 16 458 teckningsoptioner.

Mats Johnson - VD samt styrelseledamot

Mats Johnson har över 30 års erfarenhet av life science och teknikverksamhet inom företagsledning, strategi- och affärsutveckling. Han äger 25 000 aktier och 375 000 teckningsoptioner.

PER-OLOV CRONA - Styrelseledamot

Per-Olov Crona har tidigare haft befattningar inom bland annat produktion och supply chain management vid Skånemejerier och Lantmännen. Han äger 40 000 aktier.

YONG CHUL SHIN - Styrelseledamot

Yong Chul Shin har tidigare varit professor vid Gyeongsang National University i Sydkorea. Vidare har Yong Chul Shin tillhört kommittén för Korean Food and Drug Administration

(KFDA) och den regionala forskningskommittén i Gyungsangnam-Do samt varit förläggare för Korean Society for Microbiology and Biotechnology. Han representerar Amicogen som äger 9.9% av Bio-Works, motsvarande ca 1 912 251 aktier.

PATRICK VAN DE VELDE - Styrelseledamot

Patrick Van de Velde har tidigare arbetat vid Handelskammaren Norden-Belgien-Luxemburg (NoBeLux).

LARS ERICSSON - CFO

Lars Ericsson har mer än 25 års erfarenhet inom finansstyrning och i rollen som styrekonom vid bl.a. SAS, PwC, mindre bolag samt startupbolag. Lars har tidigare även varit CFO vid Global Medical Investments GMI AB. Lars äger 15 822 aktier.

KARSTEN FJÄRSTEDT - VP Marketing & Business Development

Karsten Fjärstedt har över 25 års erfarenhet av ledarskap inom marknadsföring vid bland annat GE Life Science, Amersham och Pharmacia. Karstens erfarenhet inkluderar strategi och marknadsföring inom separations- och protein-vetenskapen. Karstens innehav uppgår till 25 000 aktier och 150 000 teckningsoptioner.

OLOF HAGLUND - Production and Process Development Manager

Olof Haglund har över 20 års erfarenhet av utveckling inom life science, god tillverkningssed och industriell kemi. Olof har tidigare varit produktansvarig vid Oleinitec AB. Han har även innehaft befattningar som mellanchef för kemiutveckling vid Biovitrum AB, produktchef vid Oleinitec AB och som kemist vid Amersham Health, Nycomed Development, DuPont Chemomswed och Chalmers Tekniska Högskola. Olof äger 2000 aktier och 45 000 teckningsoptioner.

LARS HANESKOG - Director Research and Development

Lars Haneskog har över 20 års erfarenhet inom life science, forskning och utveckling samt projektledning med fokus på bioseparation. Lars har tidigare varit verksam inom forskning vid GE Healthcare. Han har även undervisat i bioseparation med fokus på rening av protein. Han är även en erkänd författare och har bidragit till författandet av nyckelreferenser och böcker med fokus på rening av protein och kromatografi. Han äger 33 902 aktier och 40 000 teckningsoptioner.

PETER LINDQVIST - Commercial Director

Peter Lindqvist har över 30 års erfarenhet av affärs- och kundrelationer inom life science och bioteknologimarknaden. Han har tidigare innehaft seniora ledarskapsroller inom produkt, ledning och försäljning vid bland annat AGG Gas. Peter har 6000 aktier och 20 000 teckningsoptioner.

Värdering och riktkurs

I ett best case scenario ombes Bio-Works bygga ut sin produktionskapacitet per omgående och fabriken går för fullt från och med juli 2018 samtidigt som agaros inte blir lavinartat dyrare. Det bör inte bli det då det är lätt att odla. Räknat på rörelsekostnader om totalt 51,1 MSEK per år vid 225 MSEK omsättning, att jämföra med 26 MSEK för 2016, ger en vinst per aktie (EPS) efter skatt på 7.02kr. Vad man vill sätta för P/E på ett bolag som växer i den takten vågar jag inte riktigt sia om, så som referens innebär P/E 10 att aktien bör handlas omkring 70kr, P/E 15 ett aktiepris omkring 105kr och P/E 20 att vi köper andelar för lite drygt 140kr styck.

Mer sannolikt är dock att full utbyggnad inte behövs förrän 2019 men att försäljningen ökar stadigt och tar ett skutt i samband med produktsläppet i Q2 2018. Med en omsättning på 100 MSEK landar kostnaderna istället på drygt 37 MSEK och vinsten per aktie efter skatt på 3,43kr. För P/E 10 handlar vi då på, för P/E 15 shoppar vi loss på 37,92 och vid P/E om 20 så kostar aktierna 50,56, för en minst sagt fullt acceptabel vinst på 359.62%.

Referenser

https://news.cision.com/se/bio-works-sweden-ab/r/erbjudandet-i-bio-works-kraftigt-overtecknat-infor-listning-pa-nasdaq-first-north,c2404748

https://www.economist.com/news/business/21637387-wave-new-medicines-known-biologics-will-be-good-drugmakers-may-not-be-so-good

https://www.pharmasalmanac.com/articles/biologics-driving-force-in-pharma

https://www.mckinsey.com/industries/pharmaceuticals-and-medical-products/our-insights/rapid-growth-in-biopharma

https://www.fda.gov/aboutfda/centersoffices/officeofmedicalproductsandtobacco/cber/ucm133077.htm

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/us/Documents/life-sciences-health-care/us-lshc-biosimilars-whitepaper-final.pdf

http://www.gabionline.net/Biosimilars/General/Similar-biologics-approved-and-marketed-in-India

https://data.oecd.org/healthres/pharmaceutical-spending.htm

http://www.oecd.org/eco/growth/The-future-of-health-and-long-term-care-spending-OECD-Journal-Economic-Studies-2014.pdf

https://www.samsungbiologics.com/front/eng/main.do

https://www.fda.gov/drugs/developmentapprovalprocess/howdrugsaredevelopedandapproved/approvalapplications/therapeuticbiologicapplications/biosimilars/default.htm

http://amicogen.com/front/eng/

https://www.futuremarketinsights.com/reports/protein-a-resins-market

https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/biologics-market

Disclaimer

Jag äger aktier i bolaget. Jag är inte profesionell analytiker och saknar formell utbildning om både Bio-Works och dess bransch. Skrivelsen är inte ämnad som råd utan är bara avsedd att informera och underhålla. All aktiehandel sker på egen risk och kan resultera i både vinster och förluster.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?