Post entry

Bimobject - verksamhetsutveckling, marknadsandel och uppdaterad riktkurs

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nedan följer en uppdatering av nuläget för Bimobject, inklusive en uppdaterad riktkurs. Inlägget är uppdelat under två huvudrubriker, Verksamhetsutveckling och Marknadsandel. Under verksamhetsutveckling går jag igenom de strategiska beslut som presenterats på sistone samt övrig betydande teknisk och strategisk utveckling. Under Marknadsandel gås Bimobjects globala marknadsandel igenom samt expansion mot nya marknader.

Verksamhetsutveckling

Utvecklingen av bolagets verksamhet sker huvudsakligen genom investeringar/utveckling inom IT. Det rör sig både om vidareutveckling av befintliga lösningar samt helt nya strategiska val. Det är tydligt att takten för utvecklingen nu ökar - en bild som förstärks av att bolaget i dagarna lanserat ett program för beta-testare av nya lösningar. Utveckling inom områden som Bimsupply och VR sker löpande men kommer inte att beröras i denna uppdatering. Likaså lämnar jag plattformen Hercules utan en närmare genomlysning denna gång, men det kan konstateras att bilden av en stor efterfrågan på tjänsten som tidigare indikerats ytterligare förstärks genom avtalet med Ministry of Justice i UK.

Miljödata

I samarbete med FED Spinoff påbörjas nu ett initiativ för kvalitetssäkrad miljödata integrerad i BIM-objekten. Inom några år kommer miljöanalyser med BIM-modellen som bas vara ett måste vid de flesta större byggprojekt, inte minst statliga. Att utgå från BIM-objekt med kvalitetssäkrad miljödata är det mest kostnadseffektiva sättet att populera BIM-modellen med sådan information och kan antas bli standardförfarande. Tillverkare utan BIM-objekt med kvalitetssäkrad miljödata kommer bara att användas i undantagsfall.

Bimobject API

Ett API är ett gränssnitt för datakommunikation mellan två mjukvaror. Att ett API till Bimobjects portal nu finns tillgänglig är betydelsefullt. Härmed möjliggörs skapandet av i stort sett vilka IT-lösningar som helst från externa parter där lösningen kommer använda Bimobjects databas som källa. I längden kan ett sådant gränssnitt användas, inte bara för program och appar i design-, konstruktions- och förvaltningsfasen, utan också för sådant som Internet Of Things och Smart Cities.

Med API:n möjliggörs också en snabbare integrering i redan existerande BIM-verktyg och annan relaterad mjukvara. För att ytterligare snabba på denna process släpps källkoden till Bimobjects befintliga insticksprogram till Revit, Archicad med mera. 

BIM.com

Bimobject äger den allt mer åtråvärda domänen bim.com. Det står nu klart att denna domän kommer få husera en så kallad app-store för mindre program, så kallade appar, som kopplas mot Bimobjects portal genom den nu släppta API:n Såhär skrivet Bimobject själva om lanseringen:

"BIMobject planerar att lansera bim.com i slutet av 2018, då antalet användare på BIMobject® Cloud förväntas passera 1 miljon. App-säljplattformen kommer med största sannolikhet att utvecklas separat i ett dotterbolag till BIMobject AB, registrerat i USA som bim.com, Inc. Dotterbolaget kommer eventuellt att söka extern finansiering. Arbete med investeringserbjudanden kommer att påbörjas inom kort."

En app-store tar provision för varje app-köp som genomförs däri. Denna affärsmodell skiljer sig väsentligt från Bimobjects befintliga och ett nytt dotterbolag planeras därför. Vid ett lyckat utfall ökar givetvis också betydelsen av Bimobjects portal varför även kärnverksamheten kan antas dra nytta av BIM.com.

Marknadsandel

I mitt första inlägg om Bimobject, publicerat 2016-12-20, skrev jag om vikten av att vara överlägset störst i sin nisch globalt. Bolaget hade då en vision om att bli minst 10 ggr större än närmaste konkurrent. Utvecklingen har sedan dess överträffat mina förväntningar och man har på bara ett år i stort sett redan nåt detta mål. Avgörande var förstår övertagandet av Autodesk Seek i början av 2017. I samband med årets Bimobject live-event uppdaterar nu bolaget själva målet från 10 till 100 ggr större än nr. 2. Det finns tecken på att marknaden för BIM-objektportaler kan utvecklas mot en så kallad Winner-Takes-All-marknad varför en måluppfyllnad framstår som möjlig.

Ett sätt att jämföra Bimobjects marknadsandel med dess största konkurrenter är att se till mängden besök på portalen. Eftersom jämförbar data finns för alla konkurrenter, och kontinuerligt uppdateras, är det ett bra, om än ofullständigt, mått på Bimobjects marknadsposition. Alexa.com är en av de mest vedertagna tjänsterna för besöksstatistik. Vid en granskning av utvecklingen sedan sommarstiltjen för Bimobject och dess tre Europeiska konkurrenter Nationalbimlibrary, Bimstore och Polantis, framstår det som att Bimobject fortsätter att dra ifrån även om det ännu är lite tidigt att säkert fastslå utvecklingen.

Bimobject är nu den dominerande aktören på alla kontinenter. Verksamheten i USA fortsätter att expandera efter Seek-övertagandet, med flertalet nyanställningar. I Sydamerika är man sedan länge ledande med bas i Brasilien. I Östasien har man nu verksamhet i både Hong Kong och Japan. I Europa håller man på att slå ut Polantis på sin hemmamarknad Frankrike och man vinner kontinuerligt mark mot Nationalbimlibrary och Bimstore i UK.

Vid kraftig expansion uppstår alltid flaskhalsar. Anställningar var ett frågetecken men har till synes gått över förväntan, bl.a. för att man fått över betydelsefulla medarbetare från Autodesk Seek. Den globala manstyrkan består nu av över 140 personer, från under 100 i början av 2017. Det som kvarstår som flaskhals är skapandet av nya BIM-objekt. Problemet angrips från flera håll. Ny mjukvara för ändamålet är under utveckling och kommer släppas i November. Bimobject har under 2017 inlett samarbete med en rad konsultfirmor vilka har kompetens att utbilda tillverkare i Bimobjects mjukvara för att skapa BIM-objekt. En fördröjning i resultaten från samarbetena var att vänta men resultat kan antas börja synas snart. Ett av dessa bolag är Majenta som nyligen twittrade följande.

"The @BIMobject platform is superb. Having heard how #manufacturers are benefiting, the number of registered users will only increase #ukmfg #BIM #partnership with @MajentaUK"

https://twitter.com/stephen_trenery/status/922937788793868289

Slutsats och riktkurs

Stockholms nybyggnationsmarknad för flerbostadshus skakar. Effekten på Bimobjects verksamhet från en vikande byggsektor i ett litet land som Sverige är marginell om ens existerande, och i den mån den finns är det oklart om den är negativt eller positivt. Men situationen påminner oss om byggbranschens reformbehov. Att bostadspriserna kunde öka med många hundra procent innan byggandet på allvar mötte efterfrågan hänger i hög grad ihop med byggbranschens undermåliga produktivitetsutveckling.

BIM och BIM-objekt förutspås med stor säkerhet bli en central komponent i den digitalisering av byggbranschen som de närmsta decennierna förväntas öka produktiviteten i långt mycket högre takt än den närmast obefintliga vi vant oss vid. Bimobject ser ut att komma att spela en helt dominant roll i en nödvändig delmängd av detta. Att en sådan position också är affärsmässigt mycket fördelaktig indikeras också i en nyligen publicerad rapport från McKinsey. Ett stycke lyder:

"There may be even bigger gains for companies that are first to market with new platforms, such as those for project management or material supply. Just as Amazon changed retail, Netflix changed entertainment, and Tesla is changing the auto sector, the digital leaders in construction could put the industry on a new path and set the standards to which others aspire. The real question is not if this will occur, but when."

https://www.mckinsey.com/industries/capital-projects-and-infrastructure/our-insights/navigating-the-digital-future-the-disruption-of-capital-projects?cid=eml-web

En värdering av ett bolag som Bimobject är notoriskt svår att göra. Jag har tidigare utgått ifrån likartade tech-bolag som uppnått en värdering på en miljard dollar, så kallade Enhörningar, och jämfört Bimobject med dessa. En bedömning av hur långt ifrån detta stadie Bimobject befinner sig avgör därefter riktkursen. Bedömningen jag gör är dels baserad på innehållet i denna artikel, men också på ekonomiska indikatorer som att bolaget uppvisat en omsättningstillväxt på 140% första halvåret 2017. Tidigare angiven riktkurs var 65 kr per aktie och jag anser att bolaget fortsatt en till synes stabil resa mot en värdering över en miljard dollar varför riktkursen nu höjs till 80 kr, vilket motsvarar ett börsvärde på 4,1 miljarder kronor. Riktkursen är vid skrivandets stund ca 180% över aktuell börskurs.

Att insiderköp över börsen nu genomförs för första gången på länge indikerar att även insiders ser på dagens kurs som låg.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?