Sälj BIM Object-aktien
2014-05-15 15:53, Edited at: 2014-05-15 16:09Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Någon som tror att IT-bolaget BIM Object kommer att växa in i sin värderingskostym?
Om BIM Object:
Ett IT-bolag baserat i Malmö.
I snitt 9 pers anställda under senaste bokföringsåret maj-dec 2013.
Affärsidén är väl förenklat att tillverkare av byggprodukter
...både för att bygga fastigheter/hus
...men även inredning inkl möbler etc
ska lägga in sina produktspecifikationer digitalt i BIM Objects databas.
Sedan kan byggkonstruktörer etc få tillgång till databasen och konstruera kompletta fastigheter/hus inkl inredning och möbler, via BIM Objects databas.
//Edit: Varje byggprodukt/-komponent blir då ett "bim-objekt" som konstruktören kan vrida och vända på i sin dator (via BIM Objects databas), och passa in i den totala ritningen för ett bygge.
//
Affärsmodellen är väl då bla att ta betalt av de leverantörer som lägger in sina produkter i databasen.
Det blir ju en typ av marknadsföring för dessa leverantörer att synas i BIM Objects databas.
Låter bra och verkar ha teoretiskt stor potential.
Marknaden för byggprodukter och inredning är enorm, och även om bara en liten del av det skulle gå via BIM Object ger det stor intjäningspotential för bolaget.
Men invändningar:
+ Visst kan det finnas ett visst mervärde i BIM Objects affärsidé genom att bolaget kan samordna digitala inläsningar av byggleverantörernas produkter etc så att konstruktörer kan hantera hela konstruktionen av fastighetsprojekt via BIM Objects databas.
+ Visst kanske BIM Object är tidigt ute i världen med denna typ av affärsidé.
- Men inträdesbarriärerna är låga. Dvs vem som helst kan starta en liknande affärsidé och börja konkurrera med BIM Object.
+ BIM Object kan då säga att genom sin tidiga start kan de snabbt nå en stor marknadsposition, och om BIM Object lyckas bli stor minskar ju det skälet för leverantörerna att vara med i andra liknande databaser osv.
- Men hur stor är sannolikheten för att lilla svenska bolaget BIM Object ska bli globalt ledande inom denna typ av affärsidé?
- Och för att affärsidén ska skapa mervärde så krävs det att nästan alla byggleverantörer finns med i databasen. En konstruktör har ju ingen glädje av databasen om det bara är ett fåtal leverantörer som finns med och vars produkter man kan konstruera fastigheter etc med.
- Byggkonstruktörer har säkert starka egna önskemål om vilka byggprodukter etc de vill använda, och frågar då själv var och en av leverantörerna av dessa produkter om digitala specifikationer för dessa produkter. I så fall behövs inte BIM Object eftersom konstruktören själv skapar sin egen motsvarande databas med just de produkter som konstruktören själv helst vill ha. I så fall finns det inte särskilt mycket mervärde för BIM Objects databas.
Dvs sammantaget lär det gå trögt för BIM Object att bygga upp en stor, global marknadsposition inom sitt område, vilket gör att BIM Objects ekonomiska utveckling också lär bli trög.
Samtidigt är börsen nu på topp och investerarna riskbenägna, vilket gör att investerare delvis lockas av pratet om BIM Objects globala potential vilket gör att BIM Object-aktien ännu ligger högt på börsen.
Men risk för att investerarna kommer att bli besvikna.
Händelseförlopp:
I okt 2013 kom besked om att BIM Object förbereder en börsintroduktion på Stockholmsbörsens småbolagslista First North.
Planen uppgavs vara att be investerare om ett initialt kapitaltillskott på 20 miljoner kr genom utförsäljning av aktier och optioner i BIM Object.
Om optionerna utnyttjas framöver skulle det tillföra ytterligare 50-60 miljoner kr i kapitaltillskott till BIM Object.
Finansfirman Sedermera Fondkommission utsågs till BIM Objects finansiella rådgivare vad gäller kapitaltillskottet och börsintroduktionen.
I nov 2013 kom besked om att investerarnas anmälningstid (för att anmäla sig för att bidra till kapitaltillskottet) inleddes.
Villkoren uppgavs vara att BIM Object sålde ut "units" en kombination av aktier och optioner med 1 aktie + 2 optioner per 1 unit.
Optionerna ger rätt att köpa nya BIM Object-aktier för 7,70-10,50 kr per st under 2015.
Priset för varje unit var 7,50 kr per st.
Totalt skulle upp till 2,7 miljoner units säljas ut (med 2,7 miljoner aktier + 5,4 miljoner optioner).
Före kapitaltillskottet hade BIM Object totalt ca 12 miljoner utestående aktier vilket med en börskurs på 7,50 kr per aktie innebar en värdering av BIM Object till ca 90 miljoner kr före kapitaltillskottet.
Upp till 2,7 miljoner units skulle säljas ut för 7,50 kr per st vilket skulle ge ett inledande kapitaltillskott på 20 miljoner kr.
//Edit:
Tidigare blogginlägg från 9 apr 2014 där det angavs att bolag som ber investerare om kapitaltillskott genom utförsäljning av units (kombination av aktier och optioner) innebär en varningssignal: http://www.redeye.se/aktiebloggen/ellen/salj-ellen-doxa
Units-utförsäljningar är inte lika "transparenta" (enkla att utvärdera) som vanliga aktieutförsäljningar, vilket gör att bolag genom units-upplägg får enklare att få in mer kapital än annars.
Intrycket är därför (hårddraget) att bolag som tar till units-upplägg förenklat är ute efter att blåsa investerare att pumpa in pengar utan att bolagen egentligen har någon substans.
Ex på bolag som använts units-utförsäljningar:
Doxa
Ortoma
Taurus
EQL Pharma
BIM Object
Finansfirmor som i sin roll som bolagens finansiella rådgivare verkar rekommendera bolag att be investerare om kapitaltillskott via units-utförsäljningar:
G&W
Sedermera
//
Senare i nov 2013 kom besked om att investerarnas intresse för att bidra till BIM Objects begärda kapitaltillskott varit stort.
Investerarna hade anmält sig för att pumpa in ett kapitaltillskott på över tre gånger så mycket pengar som BIM Object begärde.
BIM Object fick därmed en begärda 20 miljoner kr initialt, och kan som nämnt få in ytterligare 50-60 miljoner kr om optionerna utnyttjas i mars/apr 2015.
Optionerna ger som nämnt rätt att köpa nya BIM Object-aktier för 7,70-10,50 kr per st.
Den exakta teckningskursen via optionerna ska sättas till 70% av snittkursen för BIM Object-aktien 20 dagar innan optionerna kan utnyttjas i mars/apr 2015.
Från början hade BIM Object ca 12 miljoner aktier.
Genom utförsäljningen av 2,7 miljoner nya aktier har detta ökat till 14-15 miljoner aktier.
Och om optionerna utnyttjas 2015 kommer det öka antalet aktier ytterligare med 5-6 miljoner st till ca 20 miljoner st.
I jan 2014 började BIM Object-aktien handlas på börsen.
Bla ur bolagets pressmeddelande inför börspremiären:
Bolaget har en offensiv expansionsplan med primär målsättning att bli den globalt ledande aktören för BIM-objekt, vilket av styrelsen bedöms motsvara en miljardmarknad.
Målsättningen är att vara väletablerade i Europa under 2015 och under 2017 ha etablerat representation i minst 100 länder.
http://info.bimobject.com/Read.aspx?type=pr&id=1753442&date=201401
Så här beskriver sig BIM Object tex enl ett pressmeddelande från apr 2014:
BIMobject®:
BIMobject AB är ett svenskt företag med global skalbar affärsidé.
Vi hjälper våra kunder att bli mer framgångsrika inom marknadsföring och försäljning, genom att skapa virtuella kopior av deras produkter som BIM-objekt.
BIMobject AB utvecklar IT-verktyg, webblösningar och tjänster för skapandet, konverteringen och publiceringen av BIM-objekt på nätet och skapar en direktlänk mellan produkterna och föreskrivande led som använder BIM/CAD-system i bygg- och inredningsbranschen.
BIMobject® - Vinnare av Red Herring Europe Top 100 Awards 2013, vinnare av 2013 Red Herring 100 Global och vinnare av IAIR AWARDS 2013.
BIMobject AB (publ) - NASDAQ OMX First North - Ticker: BIM.
Sedermera Fondkommission är bolagets Certified Adviser
http://hugin.info/158772/R/1773825/604574.pdf
I och med det rådande bubbelklimatet på börsen sköt BIM Object-aktien i höjden till över 34 kr som högst inom en vecka efter att aktien börjat handlas på börsen i jan 2014.
Men därefter har luften pyst ur aktien som nu ligger kring 16 kr.
Det ger ändå BIM Object ett börsvärde kring 240 miljoner kr med nuvarande 14-15 miljoner utestående aktier.
Och om man antar att optionerna kommer att utnyttjas 2015 så att det blir 20 miljoner utestående aktier i bolaget, innebär det att en kurs kring 16 kr ger BIM Object ett börsvärde på 320 miljoner kr.
Är då ett börsvärde på 320 miljoner kr motiverat för BIM Object?
Här i bloggen är uppfattningen nej eftersom det lär gå trögare än väntat att få med både leverantörer och konstruktörer att i stor skala gå med i och använda BIM Objectsdatabas.
Byggbranschen är konservativ, och det lär krävas att BIM Object under flera års tid låter alla leverantörer vara med gratis för att de ska gå med.
Och ändå blir det väl en viss kostnad för att stansa in alla produktspecifikationer digitalt så att det passar in i BIM Objects databas.
Ev måste BIM Object även stå för den kostnaden.
Men ändå kvarstår frågan om konstruktörerna kommer att vara pigga på att använda BIM Objects databas.
Det vill till att BIM Object i så fall innehåller väldigt många leverantörer och att BIM Objects databas är lättanvänd osv.
Stora utmaningar för BIM Object alltså även om bolagets affärsidé låter intressant på papperet och investerarna verkar utgå ifrån att BIM Object kommer att lyckas bra ganska snabbt.
//Edit: BIM object uppger på sin hemsida att det hitills gjorts 700 000 nedladdningar av bim-objekt från BIM Objects databas.
Det kan ju tyckas låta som att det är ett stort intresse från konstruktörer för BIM Objects databas.
Dvs tydligen är principen att användare laddar ner byggprodukternas digitala specifikation via BIM Objects databas, varefter användarna kan pussla med byggprodukterna i användarens dator med ritningar för en fastighet osv.
//
//Edit: BIM Object ger vibbar av tidigare bubbelföretag som gått upp som en sol men ned som en pannkaka på börsen:
...Prosolvia:
Prosolvia var ett IT-företag, grundat 1988 i Göteborg av de två Chalmers-studenterna Dan Lejerskär och Morgan Herou.
Företaget ägnade sig främst åt interaktiv visuell datorsimulering.
Efter att Prosolvia i början av 1998 anklagats för att ha blåst upp sin vinst, ledde detta till slut till konkurs och till ett av Sveriges största brottmål.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Prosolvia
...BM Impex:
Litet bolag som plötsligt dök upp på alternativbörsen Aktietorget med affärsidé att vara grossist med byggprodukter, och utlovade klart lägre priser än från traditionella kanaler tack vare internationella inköp etc.
Jörgen Brandsvig var vd.
BM Impex åtog sig även hela bygguppdrag och fick otroligt nog order på att bygga Ikea-varuhus.
Men det blev fiasko och traditionella byggbolaget Peab fick istället ta över projekten efter att BM Impex kraschat.
...I jan 2010 kom besked om att lilla BM Impex fått Ikea-ordern (enl artikel i Realtid.se): http://www.realtid.se/ArticlePages/201001/07/20100107174557_Realtid564/20100107174557_Realtid564.dbp.asp
...Efterspelet kring BM Impex-kraschen (enl artikel i Realtid.se från dec 2010): http://www.realtid.se/ArticlePages/201012/16/20101216120227_Realtid491/20101216120227_Realtid491.dbp.asp
Ekonomisk utveckling för BIM Object
Bolagets senast avslutade bokföringsår avser den förkortade perioden maj-dec 2013 (dvs åtta månader).
Då hade bolaget följande ekonomiska utveckling:
Intäkter:
maj-dec 2012: 1 miljoner kr
maj-dec 2013: 3 miljoner kr
Resultat:
maj-dec 2012: -2 miljoner kr
maj-dec 2013: -7 miljoner kr
Dvs lite har verksamheten kommit igång i alla fall efter att ha startat så sent som 2011.
Och av ovanstående period var utvecklingen följande under q4/2013 (dvs okt-dec 2013):
Intäkter:
okt-dec 2012: 0,5 miljoner kr
okt-dec 2013: 1,6 miljoner kr
Resultat:
okt-dec 2012: -0,7 miljoner kr
okt-dec 2013: -3,5 miljoner kr
Återigen viss ökning av intäkterna men fortfarande väldigt låga nivåer och förluster.
Dvs det vill till att bolaget kan lyfta intäkter och resultat rejält de kommande åren för att motivera rådande börsvärde.
Nästa hållpunkt är q1/2014-resultatrapporten som ska komma 27 maj 2014.
(Dvs räknat från idag tors 15 maj 2014 är det inte i nästa vecka utan i tis under veckan därpå.)
Huvudscenariot för q1/2014 är väl:
...att det ev blir en fortsatt intäktsökning då men från fortsatt mycket låga nivåer
...och att resultatet blir fortsatt (ev ökande) förlust, vilket lär göra att pyspunkan i aktien fortsätter.
Tidigare resultatrapporter etc från BIM Object:
...27 feb 2014: q4/2013-resultatrapporten (inkl bokföringsåret maj-dec 2013): http://info.bimobject.com/bimobject_data/documents/AnnualReports/BIMobject-bokslutskommunike-2013.pdf
...14 maj 2014: årsredovisning publicerad för boköringsåret maj-dec 2013: http://info.bimobject.com/bimobject_data/documents/Annual%20report,%20BIMobject%20AB%202013.pdf
Videoklipp:
...Klipp upplagt 19 nov 2013 där BIM Objects vd/grundare Stefan Larsson pratar om bolaget: http://www.youtube.com/watch?v=k2aNZPEegzw
...Från 13 jan 2014 i samband med BIM Objects börspremiär samma dag: http://www.youtube.com/watch?v=MhoWHuRNiQw
...Vd Stefan Larsson på "Sedermera-dagen" 27 mars 2014: http://info.bimobject.com/investerare
Bla ur vd Stefan Larssons presentation på Sedermera-dagen:
...BIM Object handlar om att skapa "ett digitalt lego" vilket innebär den största förändringen någonsin som byggbranschen stått inför under sin 5 000-åriga historia.
...Stefan Larsson själv har jobbat 27 år i byggbranschen, varav den första hälften i Skandinavien och den andra hälften ute i världen i ett hundratal länder.
...BIM Object är ett ungt bolag som bara är 2,5 år gammalt. Det är ett IT-relaterat utvecklingsbolag.
...13 jan 2014 listades BIM Object på (Stockholmsbörsens småbolagslista) First North i Stockholm. I samband med det fick bolaget även in ett kapitaltillskott på 20 miljoner kr från investerare.
...2013 var ett otroligt händelserikt år för BIM Object. Som företagare är man en tävlingsmänniska och kan bli lite tjurig över att man ej vinner pokaler etc, men BIM Object vann faktiskt ett pris:
Red Herring är ett mediabolag i amerikanska högteknologi-meckat Silicon Valley i Kalifornien.
BIM Object lyckades ta sig hela vägen till att komma med på Red Herrings lista över 100 särskilt utvalda bolag på den så kallade "Global Red Herring 100"-listan vilket Larsson är stolt över.
...Vad gör egentligen BIM Object? Bolaget bygger (datamodeller) av de här beståndsdelarna som används av byggkonstruktörer av olika slag (arkitekter, ingenjörer, projektörer).
..."Bim" står för "Building Information Modelling" (bygg-informations-modellering).
...Konstruktörerna använder olika dataprogram för detta (Sketchup, Autocad, Revit, Autocad osv). Då brukar det ingå ett "bibliotek" av legobitar (byggprodukter inlagda digitalt i datorn) man kan bygga fastigheter av. Det är gjort av datafolk.
...När dessa konstruktörer jobbar med detta idag kan det ibland sakna verklighetsförankring. Varje individ måste göra stora anpassningar för att det ska fungera. Det avser BIM Object förbättra.
...I praktiken går det alltså ut på att man i datorn kan se en så kallad "bim-modell" av en planerad fastighet inkl tex takfönster.
...BIM Objects verksamhet går ut på att kontakta tillverkare av olika byggprodukter, och gå igenom tillverkarnas produkter och ställa komplicerade frågor om dem (tex varför folk köper dessa byggprodukter).
...BIM Object lagrar sedan stora mängder information om varje byggprodukt; hur den är anpassad, hur den tillverkas, hur mycket den kan "sträckas ut", vilka plåtar som kan läggas till ett fönster, hur stor en produkt kan vara i tillverkningen. All denna information om produkterna lagrar BIM Object åt tillverkarna i BIM Objects databas, vilket BIM Object tar betalt för av tillverkarna.
...BIM Object hjälper därmed tillverkare av byggprodukter eller inredningsprodukter att utveckla digitala versioner av dessa produkter, och att marknadsföra dessa produkter digitalt, och underhålla (dvs uppdatera) all info om produkterna digitalt (dvs i datorn).
...Dvs varje vanlig byggprodukt som finns i verkligheten kommer även att ha en digital replika/kopia i BIM Objects virtuella värld.
...Stefan Larsson kunde ej ens gå på toa intill presentationslokalen utan att hitta produkter som finns med i BIM Objects databas; papperskorgar från SCA Torky. Den finns med som en digital bild man kan se i datorn via BIM Objects databas. SCA Torky är en av BIM Objects "bra kunder".
...Marknadspotential: Det finns totalt ca 30 000 större tillverkare i världen av byggprodukter etc. Det allra största är franska jättekoncernen Saint Gobain med 200 000 pers anställda och 1 200 dotterbolag.
...BIM Object har nu börjat "käka in sig" hos dessa stora kunder. Det tar tid att komma in, men enl SL har BIM Object varit väldigt framgångsrika med det redan under det första året.
...Bland de byggprodukt-tillverkare etc som har blivit kunder hos BIM Object:
Dorma (ett tyskt bolag)
Velfac
Weber Saint Gobain
Hilti
Crawford
Swedoor
Kinnarps
Moelven
Geberit
Actiu (spansk kontorsmöbeltillverkare som konkurrerar med Kinnarps)
Osv.
Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:
• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning som väntas leda till kursuppgång inom en ganska snar framtid (typ inom 0,5-1 år).
• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt (typ inom de närmaste månaderna), även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.
• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt (dvs på typ 3-5 års sikt).
• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång. Man bör alltså ej ha en stor del av hela aktieportföljen i en sådan aktie.
• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.
• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.
Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp").
Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.
Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra:http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella
Det är ej säkert att blogginlägget har tagit upp alla aspekter som är relevanta för bedömningen av den aktie som blogginlägget handlar om. Och de aspekter som tas upp i blogginlägget kan ha feltolkats.
"Käpphästar" i denna blogg bla:
1) Fundamental aktieanalys vs teknisk aktieanalys
På lång sikt är fundamental aktieanalys det enda relevanta för att bedöma om en aktie är köpvärd eller ej, dvs förenklat; den ekonomiska utvecklingen för ett börsbolags verksamhet och hur bolagets aktie värderas i förhållande till den ekonomiska utvecklingen mm.
Enl den finansiella vetenskapen går det inte att i längden bli rik på så kallad teknisk aktieanalys, dvs att spå framtida börskurser utifrån diagram för historiska börskurser etc.
Det har även visat sig i vetenskapliga studier.
Man kan tjäna pengar på teknisk aktieanalys några enstaka gånger, men därefter kommer man förr eller senare att göra förlustaffärer vilket gör den analysmetoden meningslös.
Inte heller fundamentalanalys ger vinst varje gång, men här är i varje fall uppfattningen att den i längden ger klart bättre resultat för aktieinvesteringar än teknisk analys.
Och rent logiskt borde även fundamentalanalys vara det enda som fungerar långsiktigt eftersom det bara är den som är underbyggd av rimliga resonemang jämfört med teknisk analys.
2) Aktieutdelningar
Aktieutdelningar och nivån på dem anses här vara irrelevanta i sig för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej.
Aktieutdelningar är ju bara som att man har 1 000 kr på banken och gör ett uttag på 100 kr. Man blir inte rikare för det utan har ändå bara 1 000 kr (fast 100 kr kontant och 900 kr kvar på banken).
Allt annat lika bör en aktiekurs falla med lika mycket som aktieutdelningen när aktieutdelningen avskiljs från börskursen.
Däremot kan aktieutdelningen indikera att bolaget är lönsamt och genererar bra resultat per aktie och räknar med en fortsatt god utveckling för resultatet per aktie, men då är aktieutdelningen bara en sekundäreffekt av det.
Det enda relevanta för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej anses här vara hur mycket pengar ett bolag genererar (och väntas generera de kommande åren) i sin löpande verksamhet (mätt förenklat som tex resultat per aktie), och hur börskursen ligger i förhållande till det.
Sätter man in pengar på bankkonto vet man alltid säkert (förhoppningsvis) att man får tillbaka insatta pengar plus ränta (även om räntan är låg) när man vill ta ut pengarna.
Köper man en aktie för att få aktieutdelning tar man alltid en risk för att börskursen står lägre när man senare vill sälja aktien.
Dvs det är inte säkert att man får tillbaka insatta pengar när man köper en aktie.
Dessutom får man ju (normalt) betala 30% skatt på erhållna aktieutdelningar, vilket snarare i sig gör det till en nackdel med aktier som ger hög aktieutdelning.
3) Immateriella tillgångar
Många börsbolag har mycket "luft" i sina balansräkningar i form av abstrakta så kallade immateriella tillgångar (immateriella anläggningstillgångar) bokförda till stora belopp bland tillgångarna i balansräkningen.
Ofta kan de immateriella tillgångarna ha uppstått tex om ett bolag köpt ett annat bolag dyrt (dvs för ett pris som överstiger det köpta bolagets bokförda tillgångsvärden), eller om ett bolag bokför utvecklingskostnader som en tillgång som belastar resultatet utspritt över flera år i form av årliga avskrivningar.
Om ett bolag börjar gå dåligt finns risk för att det bokförda värdet på de immateriella tillgångarna måste skrivas ned. Och det kan då bli stora nedskrivningar eftersom många bolag har stora immateriella tillgångar.
Nedskrivningarna ger en negativ resultateffekt med samma belopp som även minskar bolagets egna kapital med lika mycket (allt annat lika).
Med de stora nedskrivningar det därmed lätt kan bli, kan det mesta eller hela ett bolags egna kapital därigenom raderas ut (och ev till och med bli negativt) vilket gör att bolaget omgående måste få kapitaltillskott från aktieägarna för att överleva.
Sådana kapitaltillskott erhålls då oftast genom att bolaget säljer ut nya aktier till aktieägarna via nyemission, vilket då brukar försämra börskursens dåliga utveckling ytterligare.
Dvs stora immateriella tillgångar i ett bolags balansräkning innebär en förhöjd risknivå i bolagets aktie.
I detta blogginlägg blev alltså rekommendationen "sälj" för BIM Objects aktie vid börskurs 15,90 kr.
Det var aktiens börskurs under dagen tors 15 maj 2014.
//Edit: Strax före kl 16 låg aktien i 16,70 kr och säljreken gäller givetvis även vid den nivån.
//