Bimobject - nya ägare och fortsatt hög tillväxt
2018-08-27 08:00Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Det har blivit hög tid för en uppdatering med kommentarer av händelser i Bimobject sedan den senaste uppdateringen den 3 mars i år. Jag redogör även för hur jag ser på värderingen framöver. Inlägget hålls kort, och som vanligt går det att gå tillbaka till tidigare inlägg för en mer detaljerad beskriving av bolaget. De viktigaste händelserna under den här perioden har snarare berört finansiering och ägarbild än operationella förändringar. Två kvartalsrapporter har hunnit publiceras sedan sist, varför en kort kommentar om dessa också lämnas.
Nyemission till EQT Ventures, ytterligare investerare och potentialen i ett plattformsbygge
EQT Ventures, som normalt investerar i onoterade bolag, går in i Bimobject med 240 mkr för att därefter äga 13% av bolaget. Att EQT haft ögonen på Bimobject under minst ett års tid har man kunnat ana efter att Lennart Blecher, vice VD på EQT, köpte 1,5 miljoner aktier i Bimbject för egen räkning i mars 2017. I ett PM bekräftas nu mycket riktigt att EQT följt Bimobject nära under ett års tid. EQT Ventures frångår sin princip att investera i onoterat med motiveringen att Bimobject är det överlägset mest lovande bolaget inom buildtech i Sverige. Bimobject har i skrivandets stund, efter emissionen, en kassa om ca 300 mkr och en burn rate i detta nu på ca 50 mkr/år. Investeringen är förhållandevis stor för EQT Ventures, och de visar med detta att de tror starkt på Bimobject. Bimobjects ledning visar i sin tur än en gång på hög kompetens genom att säkra upp kassan och bredda ägandet på ett mycket övertygande vis.
I samband med nyemissionen säljer ett antal personer i Bimobjects ledning aktier till tre nya investerare. Bimobjects ledningsgrupp har kontinuerligt minskat sina innehav under flera år, i takt med att kursen har mångdubblats, vilket indikerar att signalvärdet för dessa insidersälj är lågt. VD Stefan Larsson har i samband med emissionen till EQT nu avsagt sig rätten att sälja aktier under nästkommande 24 månader, vilket får anses ha ett starkt positivt signalvärde.
1,6 miljoner aktier köps av MOJO Capital, ett slags fond som själva beskriver sig enligt följande: "MOJO.CAPITAL is a collaborative investment platform providing a unique access to european born digital technology growth champions". Alltså ett sätt att underlätta exponering mot bolag av Bimobjects karraktär för internationella investerare. Mer specifikt så beskriver de sitt fokus som: "Phase Focus: scalable early to late stage digital technology companies with global ambitions and excellent execution capabilities when local investors have moderately de-risked the company but before scale makes the investment obvious to large, less price-sensitive investors". Det är alltså i denna fas de bedömer att Bimobject nu befinner sig.
666 666 aktier samt köpoptioner på ytterligare 1 333 334 aktier säljs till Patrick Söderlund, med en bekgrund som en av pionjärerna inom det svenska datorspelsundret och fram tills nyligen med en mycket betydelsefull postion på Elecronic Arts, samt till Johan Svanström, global chef för Hotels.com. Det som förenar dessa två, och som antagligen gjort att de tagit beslutet att investera i Bimobject, är deras förståelse för digitala plattformar. Det är lätt att förstå det sambandet när det kommer till Hotels.com, men även spelbranschen rör sig tydligt mot ett plattformstänk, och med sin övergripande strategiska roll på EA har Patrick Söderlund mycket god inblick i just denna transformation.
Patrick Söderlund tar nu dessutom plats i Bimobjects styrelse. Att det utannonseras samma dag som han säger upp sig från sin betydelsefulla och extremt välbetalda tjänst hos EA har givitvis ett symbolvärde, och indikerar sammantaget med den stora mängd aktier han totalt kommer att erhålla vid fullständigt utnyttjande av köpoptioner, att hans engagemang i Bimobject kan komma att bli betydande. Samma dag annonseras också att han går in i styrelsen för Peltarion, ett litet svenskt bolag aktivt inom artificiell intelligens, som även de nyligen erhållit kapital från EQT för att skala upp verksamheten. Vidare så går Hjalmar Winbladh, chef för EQT Ventures, samtidigt in i Bimobjects styrelse. Sammantaget ges en bild av ett ökat intresse för Bimobject bland investerare specialiserade på skalbara digitala affärsmodeller, vilket kompletterar det tidigare ensidiga ägandet från aktörer relaterade till byggsektorn. Förmågan för dessa två grupperingar att uppnå samförstånd och skapa kreativa lösningar kommer att få mycket stor betydelse.
Kvartalsrapporter - fortsatt stark omsättningstillväxt
Kvartal 4 2017 blev artificiellt stärkt av Seek-affären och Q1 2018 blev på samma vis i sin tur artificiellt försvagat. Rimligt är därmed att titta på tillväxten Q4 2017 + Q1 2018 mot Q4 2016 + Q1 2017. Faktureringstillväxten var då ganska precis 100%. En del av tillväxten från Seek-affären hamnar i denna siffra varför den organiska tillväxten kan konstaterats ha varit något lägre. För Q2 2018 rapporteras en faktureringstillväxt om 83% vilket får anses som över förväntan då det i stort sett uteslutande handlar om organisk tillväxt. En kraftigt utökad säljorganisation under 2017 börjar nu ge resultat. Som jag tidigare nämnt bör Bimobject vara i/gå in i en period av något lägre organisk tillväxt nu innan den igen kommer ta fart inom något år med hjälp av ökad automatisering, växande marknad och nya affärsmodeller.
USA-marknaden visade på en tillväxt om endast 22% under Q2 jämfört med föregående år. Det är under förväntan då det tidigare rapporterats om framgång på den marknaden. I sig är det inte oväntat att tillväxten skulle lida då en mycket stor del av affärerna i USA bestått av Seek-avtal, där resurser behövts läggas på konsolidering och där uppsägningsfrekvensen varit betydligt högre än för Bimobject i allmänhet. Man har under våren bl.a. bytt VD för den Amerikanska marknaden och det mesta talar för att tillväxten nu kommer komma igång men det är värt att hålla ögonen på utvecklingen det närmaste året. Vidare så rapporterar den Asiatiska delen inga intäkter under perioden. Inom kort bör vi börja se intäkter där.
Den Europeiska marknaden går fortsatt starkt. Allra starkast går Norden, där försäljningen ökade med 167%. Norden och UK agerar just nu föregångsmarknad för Bimobjects tjänster, främst inom förvaltning med Hercules och digitalisering av befintliga byggnader. Förhoppningen är att vi med något till några års fördröjning kommer se samma utveckling i övriga Europa och därefter globalt, och att det tillsammans med nya affärsmodeller leder till en ny period av mycket stark tillväxt. Efter kvartalets slut har Bimobject Hercules i.o.m. avtalet med ICA fastigheter fått en mycket betydelsefull referenskund inom fastighetsförvaltning för handeln. Tillsammans med avtalet med Brittiska Ministry of Justice som slöts förra hösten förstärks intrycket av Hercules som en framstående produkt med breda användningsområden. Hercules kommer sannolikt både att bli ett viktigt intäktsben i sig, samt en viktig hörnsten för single source of truth-konceptet där man låser in tillverkare och kunder i varsin ände och sen förmedlar anbud (Bimsupply) och andra tjänster.
Hösten och ny riktkurs
Bland höstens nyheter väntas kanske framför allt nyutvecklad teknik, vilken förmodligen presenteras i samband med Bimobjects största årliga event - Bimobject live den 9-10 oktober. I samband med presentationen av ny teknik kan även nya relaterade affärsmodeller komma att annonseras. Bimobject har på sistone börjat skala upp utvecklarsidan rejält med nyanställningar inom utveckling, efter att 2017 ha fokuserat på att utvidga säljorganisationen. Därmed väntas den tekniska utvecklingstakten framöver öka betydligt, vilket kommer börja ge avtryck under 2019. Vidare så förväntas information om BIM.com samt en uppdatering om verksamheten i Asien. Ytterligare uppköp ligger i korten men exakt när de blir av är förstås omöjligt att förutse.
Totalt sett har utvecklingen för Bimobject slagit mina högt ställda förväntningar under perioden från förra uppdateringen. Om det fortsätter på inslagen väg kan Bimobject väntas nå ett stadie då det mycket väl skulle kunna värderas till fullo som en enhörning redan under hösten eller till årsskiftet. En värdering på en miljard dollar betyder med en dollarkurs på 9 kr och befintligt antal aktier en kurs på 151 kr. Då detta ligger så nära i tid och det finns få tecken på att utvecklingen skulle avstanna just nu så höjs härmed riktkursen till 125 kr från tidigare 98 kr.