Post entry

Bimobject - En titt på konkurrensen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Som tidigare konstaterat så är den viktigaste faktorn för att Bimobject ska kunna nå en värdering kring 10 miljarder kronor inom två år att man intar positionen som överlägsen etta i sin nisch och därför kan åtnjuta alla de fördelar som kommer ur att vara en "star business". Med tanke på detta är det givetvis av högt intresse att undersöka Bimobjects marknadsposition i förhållande till sina närmasta konkurrenter.

För att förstå nedanstående bör man ha läst mina tidigare inlägg:

Bimobject - 90% enhörning

Bimobject - En stjärna är född

Bimobject - Vad gör de och vad är det värt

Det finns en rad möjliga mätetal för att kvantifiera hur Bimobject står sig i konkurrensen. Dessa kan i stort sett delas upp i två kategorier, låt oss kalla dem input respektive output. I kategorin input läggs då sådant som antalet underleverantörer och bim-objekt och i output återfinns sådant som antal användare, antal nedladdade bim-objekt samt antal besökare på webplatsen.

Då Bimobject och alla dess närmaste konkurrenter använder sig av en publik webplats som portal för att komma åt bim-objekt torde antal besökare på denna vara ett förhållandevis rättvist mått på användandet av tjänsten. För den här jämförelsen har jag valt att använda Alexa.com, vilket nog kan sägas vara den mest vedertagna rankingen av webplatsers popularitet.

Ranking

Bimobject jämförs här med sina tre största konkurrenter globalt (möjligen undantaget Asien). Det här är alltså en ranking av de mest besökta sidorna globalt, där topp tre är Google, Youtube och Facebook. Vid tiden för artikelns författande såg siffrorna ut såhär:

Global ranking:

Bimobject.com37,824Polantis.com171,233Nationalbimlibrary.com212,077Bimstore.co.uk511,861

Som synes är Bimobject överlägsen etta ur ett globalt perspektiv. Polantis, som fokuserar mest på den Franska marknaden, är tvåa och Nationalbimlibrary - med fokus på UK - trea. Uppstickaren Bimstore kommer långt efter men är troligen ändå på en fjärdeplats globalt. Marknaden är med andra ord väldigt fragmenterad under de topp tre största spelarna. Hur ser det då ut på Polantis hemmamarknad? Nedan presenteras besöksrankingen från Franska internetanvändare:

Ranking i Frankrike:

Polantis.com12,839Bimobject.com25,093Bimstore.co.ukxNationalbimlibrary.comx

Polantis leder klart här vilket är att vänta. Med Polantis rådande trend (se nedan) samt Bimobjects satsning i Frankrike kan detta komma att ändras redan i år. Hur ser det ut i UK som har varit ett föregångsland både gällande BIM i allmänhet och bim-objekt-portaler med NBS National BIM Library i synnerhet?

Ranking i UK:

Bimobject.com22,302Nationalbimlibrary.com38,593 Bimstore.co.uk 43,370 Polantis.com155,657

Något oväntat så är Bimobject redan klar etta och har redan gått om Nationalbimlibrary på dess lokala marknad. Det här är ett rejält styrketecken och bekräftar bilden av att ingen lokal aktör kommer kunna hålla tillbaka Bimobject och vi kommer få se en ensam global storspelar i form av Bimobject.

Global trend

Här nedan återges grafer över utvecklingen i den globala rankingen för dessa fyra bolag:

Vi ser att det är något spridd utveckling, där Polantis haft en negativ trend det senaste halvåret medan Nationalbimlibraty tvärtom haft en positiv trend under samma period. Bimstore är så långt ner på den globala rankingen att svängningarna blir stora och det är därför svårt att utröna en trend men om jag får gissa är den troligen positiv. I Bimobjects fall synd en knäck i kurvan efter övertagandet av Autodesk Seek. Man har på tre månader avancerat från plats ~.75 000 till plats 37 824 Utvecklingen efter övertagandet har varit oväntat konsistent och långvarig. Det är troligt att utvecklingen mattas av i sinom tid och faller in i en mer uthållig ökningstakt som dock, på grund av nätverkseffekter, bör vara högre än innan övertagandet av Seek.

Slutsats

Informationen ovan bekräftar bilden av att Bimobject är på väg att bli överlägsen etta inom sin nisch och jag vidhåller därför tidigare riktkurs om 65 kr på kort sikt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?