Post entry

Ursäkta. Hur mycket är klockan, egentligen?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Spekulationer om var vi befinner oss konjunkturmässigt är och förblir spekulationer även då det just nu luktar svavel och krutrök. Med historiska data som fortsatt starkaste indikationer om fröken ur.

För att ges lite ljusskimmer i bläckmörkret där vi simmar omkring konjunkturmässigt finns egentligen bara 1 à 2 handfasta riktlinjer. Allt annat blir en gråzon för ”vad var det jag sa” inför fullbordat faktum.

Det ena är:

1: En halv konjunkturcykels genomsnittliga längd (botten/topp): 3,5 år. (Som ofta förlängs/förkortas 1 – 1,5 år åt endera hållet.

2: Att index generellt når en högre rekordnotering för varje ny cykel. (Likaså bottnarna högre än föregående.)

Är det då självuppfyllande om senaste bottnar/toppar haft ett långsiktigt stigande indexvärde – underförstått en profetsia om framtida än högre indexvärden?

Om man korsbefruktar 1 och 2 får man en grov indikation men som samtidigt historiskt inkluderat relativa obalanser i världsekonomin/orostider. Världsekonomin viker inte inför varje stresstest men sett i backspegeln tillräckligt ofta på just händelser som harmonierar med 1 alt 2.

Vad som kan ge stöd åt att de 2 parametrarna även denna gång följer sitt mönster: är att både toppen – 2007 samt lågpunkten årsskiftet 2008/09 är i stigande plan jämfört med de två föregående mätpunkterna. Och de i sin tur: År 2000 och 2003 åxå följer samma mönster sen mitten av 90-talet. Om vi nu enbart håller oss till det några av oss kan komma ihåg ur minnet; då en del bloggare förmodligen hade ett helt annat fokus än aktier.

Trenden med bekräftade/stigande indexnoteringar i en konjunkturcykel har alltså upprepats vid alla 5 av de senaste 5 tillfällena. Hur ormar man sig om man förnekar denna trend och påstår att tiden inte varit så här svart och vit. Men är det samtidigt ett argument för när man ställer in skorna även denna gång?

Man antyder på dessa premissser och sticker ut hakan och säger att bubblan år 2000 tex främst hade med tidsfaktorn att göra och inte nån sorts ny uppfinning som ev skulle påverka oss alla på sikt.

För att ändra på denna långväga kopy konjunktur – skulle innebära ett trendbrott där marknaden tog större hänsyn till omvärldsfaktorer än vad den gjort på snart 2 decennium.

Om inte: så bör vi tidsmässigt/indexmässigt ha en stor ”ruta” kvar i diagrammet innan parameter 1 och 2 når skärningspunkten i nästa index ATH. Om detta harmonierar finns indikationer på 20-25 % kvar av pågående uppgång.

Ränteläget talar inte emot fortsatt uppgång och att rabbithole vi just nu upplever bara uppstått som en inbuktning på en linje.

Ska indexhöjd ses som ett säkrare mått på när klockan är slagen 12 - än genomsnittlig konjunkturintervall som bara bistår som ett flexibelt urverk …

Om hela 2000-talets toppar/bottnar glidande varit för höga oavsett eller pga skenande obalanser med kreditskulder som hela tiden skjutits på framtiden och att västvärlden inte tillräckligt tvingats bita svansen av en ekonomisk oansvarighet – kan vi helt glömma det här med mätpunkter som bygger på historiska data och ta på oss hjälm och skyddsutrutning direkt – eller börja tröstäta storförpackningar med glass och gå å bada istället.

Att sälja sina aktier konjunkturmässigt rätt får i alla fall (för en tabellbitare) ett närmevärde genom teoretiska efterhandskonstruktioner, men kompass? Av dagens haussare och baissare som säger att konjunkturen beror på antingen ditten eller datten, har massvis av dom som bor i trädkojor eller slott, redan fyllekört till fel boställe fler än ett par gånger genom tidigare cykler.

Men vad är det som är så märkvärdigt svårt med konjunktur och hur ser dess rätta ansikte ut. Går det rent av att utifrån vissa indikationer säkerställa tidpunkter för vändningar. Enligt en inte oansenlig grupp av tabellbitare som med blodröda ögon jagar statistiskt bevisbara modeller: bekräftas en vändning när en långsiktigt fallande trendlinje (sthm-börsens breda OMXS-index) passerat ett visst antal dagar som historiskt alltid påvisat än djupare bottnar. Till dags dato har vi passerat en sån sista utpost och gräns med bred marginal med förkrossande 150 dagar och inte ens i närheten att statistiskt motbevisas om annat än inkommande/pågående bearmarket.

Att ens komma på tanken att leta efter en kursstegrare i konjunkturnedgång må oddsmässigt tillskrivas framtida kalkyleringsmissar. Nån enstaka aktie på varje lista är inget att leta sig blå för om oddsen för överhängande felinvestering pekar över 95 %. Jag skulle inte ta för givet att någon favoritaktie i mitt nuvarande innehav inte är en av dom och står emot en börssmälta. Oavsett råvarufyndigheter som borde berättiga en stabilare kurs. Aktiemarknaden är en otrogen slyna. Och en bear är ju inte en bear innan den siktats på håll/lagts på rygg/skinnet garvats/och försäljningen syns på ditt saldo.

Att börja lägga sig likvid för att sedemera gå in i bearliknande placeringar vid någorlunda rätt tidpunkt hänger alltså på om historien upprepar sig eller om världsekonomin förnekar sig … eller att man själv tar sig i kragen och lyssnar uppmärksamt när rätt personer säger rätt saker och tvingar bort det där irriterande bruset runt omkring.

I slutändan handlar aktiehandel inte överdrivet mycket om aktier i sig – som att gå in och ur börsen i tid. TA, aktieval, fundamenta osv blir sekundärdata om man inte hamnar rätt konjunkturmässigt i sina innehav. Ju mer man lär sig om marknaden desto större skicklighet hoppas man uppnå – men som går via misstag och större aktivitet. Det är därför ett dilemma att ju mer man lär sig – desto aktivare verkar man per automatik bli. Den ekvationen måste man lösa för att göra det man avser på börsen och inte falla för frestelser att trada i onödan eller tom trada emot sin uppgjorda plan.

En personlig favoritaktie är spelbolaget Betsson (ej innehav; mina vänner tjänar något bättre på mina rekar) och ett alternativ över cyklerna då det ändå krävs ett trollspö och att man håller det i rätt ände och att man hinner svinga det för att komma ur och in rätt i marknaden igen.

Jag undrar vad oddsen skulle bli om man lagt ett vad hos Betsson - om följande spelobjekt dykt upp bland veckans urval:

bet 1A: BÖRSEN VIKER DEFINITIVT I HÖST … … …

… Nostradamus, not

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?