Post entry

Spelbranschen ångar på

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Gräddan av den svenska spelbranschen befann sig i onsdags på Grand Hotel i Stockholm för att delta i evenemanget I-Gaming Forum. Förutom svenskar fanns också tillresta representanter från många andra länder som Finland, Sverige, USA, Storbritannien, Italien m fl. Sammakomsten var ett utmärkt tillfälle att bygga nätverk och de flesta fick nog med sig en hel kortlek av visitkort hem.

Paneldebatter avhandlade ständigt aktuella ämnen som den legala situtationen, branschens utveckling framöver och hur man billigast skaffar nya kunder och håller de befintliga nöjda.

Ur ett investerarperspektiv var det intressant att Peter Alling från Lotteriinspektionen framhöll att det inte var aktuellt med en svensk lagstiftning som skulle blocka de privata spelbolagens ip-adresser. Som delaktig i den offentliga spelutredningen fick herr Alling utstå en del provocerande frågor från de privata spelbolagens företrädare, som den från Unibets VD Petter Nylander om hur det kom sig att pizzerior som serverade alkohol var betrodda att övervaka Jack Vegas-spelautomater men inte Unibet, ett börsnoterat företag.

De flesta bedömare var annars överens om att den vanligaste modellen i Europa framöver sannolikt kommer att vara lokala licenser som ger möjligheter för bolagen att markandsföra sig mot att de betalar skatt. Modellen tillämpas redan i Storbritannien, Australien, Italien och inom kort också i Frankrike. Principiellt bryter modellen mot EU-lagstiftning om en gemensam marknad, men ännu verkar de flesta spelbolagen vara nöjda med den.

En deltagare i en paneldebatt lyfte fram "de stora massorna" som en potentiell tillväxtmarknad för spelbolagen. Det handlade om kosumenter som inte var inbitna spelare i sig, utan den bredare massan som tyckte om spel för spelets skulle och inte för möjligheten att vinna pengar. Detta är redan en tydligt utmärkande egenskap för bingo-spelarna, där den sociala kontakten ofta betyder mer än hur mycker man vinner eller förlorar.

På det sättet närmar sig branschen andra underhållningsformer som till exempel musik- och filmindustrin. För att nå ut till dessa breda massor kan spelbolagen välja att liera sig med mediebolagen. Flera exempel på detta finns. Till exempel har Expressen och Betsson inlett ett samarbete kring Bingo, något som ingen av parterna ännu basunerat ut. En förutsättning för att samarbetet ska bli framgångsrikt är enligt bedömare att mediepartnern satsar redaktionella resurser, vilket Expressen tydligt gjort i det här fallet.

Det finns också exempel på mediebolag som t ex Bonnier och brittiska The Sun, som framgångsrikt valt att själva starta spelbolag. Detta är en utveckling som länge förutspåtts, men då ur perspektivet att spelbolagen skulle förlora mark till de betydligt större mediebolagen. Samtidigt är det spelbolagen som sitter på know-how och expertis om hur man bäst hanterar spelarna och samarbeten lär i regel ge snabbare resultat till mindre risk för medieaktörerna. För spelbolagen gäller det att hitta de affärsmässigt bästa parterna att samarbeta med när de nu ska ta del av en bredare kundkategori.

Konsolideringsaspekten diskuterades också friskt, efter att Crypotlogic inlett ett samarbete med Boss Media som innebär att de operatörer som tillhandahåller poker på Cryptologics pokernätverk kommer att flyttas över till Boss Medias nätverk. Konsolideringen i branschen kommer att fortsätta och de stora bolagen kommer att gynnas på bekostnad av de mindre.

Spelbranschen är fortfarande att betrakta som en ung bransch, med intressanta möjligheter ur ett investerarperspektiv. Det handlar om de tre aspekterna jag tagit upp ovan; begränsad politisk risk, fortsatt goda tillväxtmöjligheter och konsolidering.

Som grädde på moset efter en mycket intressant dag, vann undertecknad en VIP-biljett till Milans match mot Palermo i slutet av april!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?