Post entry

Söndag, blankning, tillväxt och utdelning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jaha, då var det söndag igen och man mår i vanlig ordning som man förtjänar efter nattens bravader... Vad passar då bättre än en mozarellapizza och lite aktiefunderingar.

Jag tycker det är oerhört intressant att diskussionen om blankning börjat komma igång och uppskattar Oskar Fredriks inlägg mycket. Blankning är ju ett rätt intressant och missförstått fenomen.

I USA är det mycket vanligt och man kan blanka de flesta aktier, dessutom avskaffades den sk. "uptick rule" (vilken trädde i kraft 1934) i somras vilket gör att man får lov att blanka till en kurs lägre än senast betalt. Många skyller den ovanligt höga volatiliteten de senaste månaderna delvis på detta och jag är beredd att hålla med delvis, även om den största anledningen till volatiliteten är konflikten mellan starka faktorer som både talar för och emot uppgång.

Det är intressanta iaktaggelser som görs i artikeln om att blankning är samhällsekonomiskt skadlig och visst är det i en del fall rätt eftersom blankningen har blivit ett profsens verktyg. Hade den däremot varit mer tillgänglig för "småsparare" och fler känt till möjligheterna så skulle den samhällsekonomiska skadan elimineras.

Själv anser jag att blankning som nämt tidigare är bra för att det ökar likviditeten och hjälper till att snabbare rätta till felprissättningar i marknaden. Att en del länder, tex. Frankrike, förbjuder blankning tycker jag är konservativt, dumt och befängt. Däremot måste blankning regleras, vara rättvis och lika lättillgänglig för alla.

I övrigt vill jag tacka alla här för trevliga bloggar och iaktagelser. Kul att se duktiga personer med olika strategier tex. Petrusko (yield) och Sigge Portfölj (value growth). Själv räknas jag också som VG-investerare men det ena utesluter ju inte det andra ;)

Titta bara på Betsson, ett tydligt undervärderat valuecase som handlas med rabatt mot en redan lågt värderad sektor som dessutom växer lavinartat och troligtvis kommer att fortsätta göra så. Som grädde på moset är bolaget en kassako och delar ut 75% av vinsten vilket enligt min vinstprognos på 5 kr VPA 2007 ger en direktavkastning på ca 5%!

Nästan för bra för att vara sant, straffspark utan målvakt... Betsson är ett case som känns minst lika hett nu som när jag gick in i våras!

Trevlig söndag gott folk.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?