Post entry

Ser bra ut för Betsson!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Betsson släpper en bra rapport idag men den är inte över förväntan. Den backar 4 kr, min gissning är att det var rapportspekulanter under gårdagen då aktien steg nästan lika mycket under hög omsättning.

Spelöverskottet ökade 50 % och nettoresultatet blev 1,36 per aktie. Förra året samma period var resultatet 1,35 men då var en utdelad verksamhet inräknad som bidrog med 0,29 kr. Alltså är den jämförbara siffran 1,06.

Man har varit aggressiv i sin marknadsföring men satsningen på nya kunder har fallit väl ut. 43 % upp jämfört med förra kvartalet. eller 22 % upp jämfört med Q1-07 som är en mer rättvisande siffra. Det är helt OK men på en växande marknad är det inte imponerande då marknadsföringen var mycket dyr under kvartalet. Fördelen 2008 är att omsättningen kommer öka då nuvarande kunder kommer öka sitt spelande under både EM och OS.

Eget kapital per aktie är finfina 17 kr och utdelning på 5 kr kommer snart.

Långsiktigt har ingenting väsentligt förändrats sedan problemen i USA började, förutom att kursen har backat från sin topp på 89 kr. Rörelsemarginalen har sjunkit från ca 30 till 25 % men det beror nästan uteslutande på att marknadsföringskostnaderna ökade från 43 Mkr till 80. Det är en kostnad man själv kan styra och detta kvartalet har man valt att gasa.

Låt oss säga att man hade bromsat MF-kostnaderna och bara ökat dem till 50 eller 60 Mkr. Om kunderna ändå hade tillkommit hade man haft ett betydligt högre resultat med marginaler på 35 %. det ser kortsiktigt bättre ut men gynnar inte bolaget på lång sikt. Men då hade kursen rusat idag! Därför ska man inte stirra sig blind på att resultatet är något sämre - långsiktigt kan man behålla samma marginal som tidigare.

Fler goda nyheter är att marknaden bedöms växa 20-30 % under 2008 och Betsson tror sig växa snabbare än marknaden. Betsson har ett P/E på ca 10 för 2008. kursen har mycket goda möjligheter att stiga 30 % under året. Nedsidan är ytterst begränsad. EM och OS är en ytterligare trigger för spelbolagen under året. jag tvekar inte och säger köp på Betsson.

Vill bara göra ett tillägg när jag läste merlyns blogg: att antalet kunder ett spelbolag har stämmer inte alls med verkligheten. Det är i vissa fall folk som spelat för många år sedan och slutat. I de flesta fallen är det en spelare som jagar bonusar genom att skriva in sin mamma, faster, hela familjen och vänner då man exempelvis kan dubbla sin insats på 1000 kr om man öppnar ett konto. Antalet aktiva kunder är de som har spelat de senaste tre månaderna och är naturligtvis en något för låg siffra men den stämmer betydligt bättre med hur verkligheten ser ut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?